Saara Ilves

Saara Ilves sai kalvo-oikomisella paitsi suorat hampaat, myös itsevarmuutensa takaisin. Sijoitus oikomishoitoon nyt voi estää kalliit hampaiden korjaukset tulevaisuudessa sekä vaikuttaa kokonaisterveyteen.

Jo yläasteella Saara Ilves osasi nimetä yhden asian, joka oli omassa ulkonäössä jatkuvan epävarmuuden aihe: vinot ylä- ja alahampaat. Hampaissa ei ollut purentavikaa, joten oikomishoitoa ei tehty kouluterveydenhuollossa. Kukaan Ilveksen ystävistä ei ollut oikonut hampaita aikuisiällä, joten hänellä oli mielikuva, että oikomishoito olisi paitsi todella kallista, hän saisi myös vuosiksi suuhunsa huomiota herättävät hammasraudat.

- Olen työssäni kampaajana paljon esillä, puhun paljon ja olen muutenkin nauravainen tyyppi, joten olen opetellut puhumaan ja hymyilemään niin, etteivät hampaat näy, Ilves kertoo.

Ilves oli tottunut ajattelemaan, että hänen hampaansa ovat niin vinot, ettei niitä edes pysty oikomaan, kunnes eräs kampaajan tuoliin istahtanut asiakas kertoi oikoneensa hampaansa Hammas Mehiläisellä huomaamattomalla kalvo-oikomisella. Niin myös Ilves varasi ajan konsultaatioon.

Kalvot on tehty muuttamaan potilaan elämää, ei häiritsemään sitä

Hammaslääkäri Nicholas Brocklehurst Hammas Mehiläiseltä tarkasti Ilveksen hampaat. Hän totesi, että hampaat voidaan oikoa perinteisillä hammasraudoilla, mutta niille olisi myös huomaamattomampi ja mukavampi vaihtoehto, kalvo-oikomishoito.

- Nykyään oikomishoito voidaan tehdä enemmän potilaan ehdoilla. Kalvot ovat irrotettavia ja melkein näkymättömiä ja ne ovat mukavampia, hygieenisempiä, kätevämpiä ja aiheuttavat myös vähemmän kipua kuin hammasraudat, Brocklehurst kertoo.

Brocklehurst tilasi Ilvekselle hoitoon käytettävät oikomiskalvot, joita pidetään suussa koko ajan paitsi syödessä, ja vaihdetaan parin viikon välein seuraavan sarjan oikomiskalvoihin. Vastaanotolla on käytävä 6–8 viikon välein lyhyessä tarkastuksessa.

- Kalvot on tehty muuttamaan potilaan elämää, ei häiritsemään sitä, Brocklehurst sanoo.

Ilveksen mukaan kalvoja oli helppo käyttää ja ne olivat yllättävän huomaamattomat. Ainoastaan S-kirjaimen suhahdus paljasti, että suussa on jotain ylimääräistä.

Oikomishoidolla voi olla suuri vaikutus terveyteen

Brocklehurstin mukaan hyvä suunterveys on olennainen osa ihmisen hyvinvointia ja kokonaisterveyttä. Myös oikomishoidolla voi olla suuri vaikutus terveyteen, sillä aikuisiällä purentavirheet voivat johtaa jopa hampaiden menetykseen.

- Koska suoremmat hampaat ovat vähemmän herkkiä hajoamiselle ja iensairauksille, sijoitus oikomishoitoon nyt voi vähentää hampaiden kalliiden korjausten riskiä tulevaisuudessa, Brocklehurst kertoo.

Lisäksi oikomishoidolla voi olla erittäin positiivinen vaikutus puheeseen, kipuun, pureskeluun ja toki myös kykyyn hymyillä.

- Terveellä suulla on helppo hymyillä, Brocklehurst lisää.

Joka kolmas oikomishoidon potilas on täysi-ikäinen

Aluksi muutos hampaissa oli hidasta, mutta reilun puolen vuoden kuluttua vinot hampaat olivat jo suorat. Ilves on huomannut, että hampaiden oikominen on vaikuttanut hänen itsevarmuuteensa. Nauravainen nuori nainen ei enää häpeile hymyillä.

- Olen paininut vinojen hampaiden kanssa 13-vuotiaasta asti. Jos olisin tiennyt, miten helppo, vaivaton ja loppupeleissä edullinen menetelmä on, olisin tehnyt tämän jo aiemmin, Ilves kertoo.

Brocklehurstin mukaan monet asiakkaat hakeutuvat oikomishoitoon aikuisiällä yleensä epätasaisen hymyn aiheuttaman itseluottamuksen ja itsetunnon puutteen vuoksi. Yleinen syy on myös purentahäiriö, joka haittaa hampaiston normaalia toimintaa ja aiheuttaa mahdollisesti pään ja kasvojen alueen kiputiloja.

- Nykyään jopa joka kolmas oikomishoidon potilas on täysi-ikäinen. Oikomishoitoa on paremmin saatavilla ja asiakkailla on nykyään parempi tietämys oikomishoidon vaihtoehdoista sekä mahdollisista vaikutuksista hampaiden terveyteen, Brocklehurst lisää.