Siitepölyallergian oireet ja hoito

Siitepölyallergia vaivaa noin viidesosaa suomalaisista. Allergiakausi alkaa kevätkesällä, jolloin ongelmia aiheuttavat lehtipuut, kuten leppä ja koivu. Keskikesällä kiusana ovat heinäkasvit, kuten timotei, ja loppukesästä pujo. Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa. Jotkut henkilöt voivat myös herkistyä luonnon homeitiöille, jolloin nuhaoireita on etenkin alkusyksystä.

Haluatko selvittää, voiko kyseessä olla allergia? Voit varata ajan allergiatestiin verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Varaa aika laboratorioon

Siitepölyallergiaa voidaan yleensä lievittää tehokkaasti lääkkeillä, ja hankalimmissa tapauksissa oireita voi helpottaa merkittävästi siedätyshoidon avulla.

Siitepölyallergian oireet

Siitepöly aiheuttaa sille herkistyneellä henkilöllä erilaisia siitepölyallergian oireita, kuten allergisen tulehdusreaktion silmän sidekalvossa, nenässä, iholla tai keuhkoputkissa.

Tämän seurauksena siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita ovat:

  • Astmaoireet: yskä, limaisuus, hengenahdistus, vinkuva hengitys
  • Iho-oireet: kutina, ihottuma
  • Nenäoireet: kutina, aivastelu, nuha, tukkoisuus, nieluoireet
  • Silmäoireet: kutina, kirvely, punoitus, ihottuma, sidekalvoturvotus

Voit varata ajan allergiatestiin verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Varaa aika laboratorioon

Lapsen siitepölyallergia

Myös lapsilla voi olla siitepölyallergiaa. Allerginen nuha voi olla hyvin tyypillinen lapsilla. Hoitamattomat allergiaoireet voivat lapsilla johtaa myös välikorvatulehduksiin ja allerginen nuha altistaa astman puhkeamiselle, minkä vuoksi lapsen allergiaoireita on tärkeä hoitaa. Myös pitkään jatkunut infektiokierre voi herkistää lapsen limakalvot alttiiksi siitepölyn aiheuttamalle ärsytykselle.

Lue lisäksi lapsen astmasta.

Siitepölyallergian hoito

Siitepölyallergian hoito on yksilöllistä ja siinä otetaan huomioon allergian vaikeusaste, oireet ja siitepölyjen määrä. Paras keino ehkäistä allergiaoireita on välttää siitepölyä, mikä ei ole ulkoilmassa yleensä mahdollista. Sisäilmaan voidaan vaikuttaa asentamalla ikkunoiden tuuletusluukkuihin sekä ilmastointilaitteisiin allergiasuodattimia. Siitepölyallergisen vuodevaatteet pitää kuivattaa sisällä, ettei niihin tarttuva siitepöly pääse ylläpitämään oireita siitepölykauden jälkeen.

Allergiareaktioiden hoitoon on hyviä lääkkeitä ja menetelmiä, joten kenenkään ei keväällä ja kesällä tarvitse piiloutua sisälle siitepölyallergian takia. Siitepölyallergian oireiden rauhoittamiseen käytettäviä allergialääkkeitä ovat tyypillisesti:

  • Antihistamiinit: tablettina, nenäsumutteena paikallisesti nenäoireisiin sekä silmätippoina silmäoireisiin
  • Glukokortikoidit: nenäsumutteena
  • Antihistamiinia ja glukokortikoidia sisältävät yhdistelmävalmisteet: nenäsumutteena
  • Leukotrieenisalpaajat: tablettina astmaatikoille
  • Verenkiertoa supistavat dekongestantit: nenäsumutteena tai -tippoina lyhytaikaiseen käyttöön

Jos yksi lääke ei tehoa, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan yleensä hankalakin allergia aisoihin. Siedätyshoito on tehokas siitepölyallergian aiheuttamassa nuhassa ja silmäoireissa. Sitä on hyvä harkita myös allergisilla astmaatikoilla. Siedätyshoito on ainoa paranemiseen tähtäävä hoito: osa pääsee siedätyshoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon ja sen teho voi kestää vuosia.

Varaa aika siedätyshoitoon

Vinkit siitepölykauteen valmistautumiseen

  1. Tarkista lääkekaappi, poista vanhentuneet lääkkeet ja toimita ne apteekkiin hävitettäviksi.
  2. Tee vuotuinen lääkärintarkastus ajoissa ennen siitepölykautta. Siitepölyastmaa epäiltäessä ylimääräinen tarkastus on tarpeen oireiden ilmaantuessa.
  3. Varmista, että lääkemääräykset ovat voimassa (12 kk) koko arvioidun siitepölykauden, vaikka et ostaisikaan kaikkia lääkkeitä heti alkuun.
  4. Hanki tarvittavat silmätipat, nenäsumutteet, antihistamiinitabletit sekä avaava ja hoitava astmalääke. Kortisonitabletit toimivat kesämökillä myös kyypakkauksena.
  5. Aloita hoitava astmalääkitys hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua, muut lääkkeet voivat odottaa oireiden ilmaantumista. Näin voit tarkkailla omien oireiden vuotuista vaihtelua, välttää turhaa lääkitystä ja samalla olla turvassa, ettei astma pääse yllättämään.
  6. Seuraa siitepölyraportteja ja tiedät mitä milloinkin on ilmassa. Kaikkein herkimmät allergikot saattavat reagoida jo ennen virallista siitepölytiedotetta.
  7. Ota uudelleen yhteyttä lääkäriin, mikäli oireilet lääkityksestä huolimatta, koet uusia oireita, flunssa pitkittyy, olet poikkeavan väsynyt, urheilusuoritukset huonontuvat tai muuten vaan haluat varmistaa missä mennään.
  8. Muista siedätyshoidon mahdollisuus, mikäli oireet ovat hankalia. Varaa aika allergialääkärille ja keskustele asiasta heti allergiakauden jälkeen.

Jokaisesta Mehiläisen toimipisteestä löytyy allergian hoidon asiantuntija, jonka puoleen voi kääntyä missä tahansa asiaan liittyvässä kysymyksessä. Myös tuttujen allergialääkkeiden uusiminen käy kätevästi Mehiläisen Digiklinikalla.

Siirry Digiklinikalle

Asiantuntijana artikkelissa keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula.

Usein kysyttyä siitepölyallergiasta

Mikä auttaa siitepölyallergiaan?

Siitepölyallergian helpottamiseen on monia keinoja. Oireiden kannalta tehokas keino olisi siitepölyjen välttäminen, mikä on usein mahdotonta siitepölyaikaan. Siitepölyallergian oireita voidaan helpottaa tehokkaasti lääkkeillä, kuten antihistamiinilla. Siedätyshoidon avulla monista siitepölyallergioista on mahdollista päästä lähes kokonaan eroon.

Voiko siitepölyallergiaa hoitaa siedätyshoidolla?

Kyllä, siedätyshoito on tehokas keino hoitaa, joko pistoksilla tai kielenalustableteilla koivun ja timotein aiheuttamaa siitepölyallergiaa. Lue lisää siedätyshoidosta.

Miten siitepölyaika vaikuttaa astmalääkitykseen?

Astmaatikon allergiaoireiden lääkehoito kannattaa tarkistaa jo ennen siitepölykauden alkamista. Myös siitepölyallergian siedätyshoitoa on hyvä harkita astmaatikoilla, joilla astmaoireet pahenevat allergiakaudella.

Miksi siitepölyallergian aiheuttava allergeeni on hyvä selvittää allergiatutkimuksella?

Kun allergiaoireet aiheuttava siitepöly on selvitetty, voidaan harkita allergian hoitamista siedätyshoidolla.

Voit varata ajan allergiatestiin verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Varaa aika laboratorioon

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
On