Etälääkäri

Etälääkärit Pilvi Schmidt, Jaana Ronkainen ja Riikka Kiviharju kertovat millaista on tehdä lääkärin työtä etäyhteyden kautta. 

Etävastaanotto tuo työhön joustavuutta 

Etälääkärin on mahdollista pitää etävastaanottoa paikasta riippumatta. Lisäksi etävastaanoton pitäminen tuo joustavuutta myös aikatauluihin. 

- Yhtenä päivänä viikossa teen pelkästään Digiklinikkaa. Sen päivän parhaita puolia on, että voin työskennellä muualla kuin lääkärikeskuksessa, ja suunnitella päivän työtunnit joustavasti omien tarpeiden mukaan, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Pilvi Schmidt. 

- Voin pitää etävastaanottoa kotoa, toimistolta tai vaikkapa kesämökiltä. Tämä tuo tärkeää joustoa arkeen, kertoo puolestaan nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Riikka Kiviharju. 

Katso myös muiden lääkäreidemme mietteitä etätyöskentelystä ja viihtyvyydestä Mehiläisellä

Millainen on etälääkärin normaali työpäivä? 

- Aamulla on aikaa perehtyä päivän potilaiden papereihin ja uusia reseptejä. Ennen jokaisen etävastaanoton alkamista keskustelen potilaan hoitotiimin jäsenten kanssa potilaan tilanteesta. Tämän jälkeen kutsumme potilaan ja mahdolliset perheenjäsenet vastaanottohuoneeseeni, jossa itse olen paikalla videoyhteyden välityksellä. Tavallisesti etävastaanotto kestää noin 30–60 minuuttia. 

Iltapäivällä on aikaa soittaa hoitopuheluita ja kirjoittaa lausuntoja. 

- Kirjallisiin töihin on etälääkärinä helpompi keskittyä, koska keskeytyksiä ei yleensä tule, Riikka kertoo. 

Pilvi puolestaan tekee töitä Digiklinikalla useana päivänä viikossa kahden tunnin jaksoissa ja muun ajan päivästä perinteistä potilasvastaanottoa. 

- Näiden päivien parhaita puolia on, että työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Työpäivät tuntuvat menevän kuin siivillä, Pilvi kertoo. 

Kenelle etälääkärinä työskentely sopii? 

Lastentautien erikoislääkäri Jaana Ronkainen kannustaa kokeilemaan työskentelyä etävastaanotolla
Lastentautien erikoislääkäri Jaana Ronkainen kannustaa kokeilemaan työskentelyä etävastaanotolla.

- Digiklinikalla työskentely sopii hyvin monipuolistamaan työviikkoa perinteisen vastaanottotyön tai muun lääkärin työn rinnalle tai vaikka ihan yksinään, jos kaipaa vaihtelua ja uudenlaista työskentelytapaa. Digiklinikka sopii myös erityisen hyvin sellaiseen elämäntilanteeseen, jossa työajoilta toivotaan joustamista tai haluaa työskennellä fyysisesti muualla kuin lääkärikeskuksessa, Pilvi kertoo.

 
Jaana Ronkainen, LT, lastentautien erikoislääkäri, puolestaan kannustaa kokeilemaan etävastaanotolla työskentelemistä. 

- Itse ajattelen, että etävastaanotto tuo vastaanottotyölle uusia ulottuvuuksia, eikä sen ole tarkoitus korvata lähivastaanottoa. Potilaat osaavat jo aikaa varatessaan pohtia voiko asian hoitaa etänä, vai onko lääkärin tarpeen tehdä kliininen tutkimus asian selvittämiseksi. Etävastaanoton aikana asia selviää nopeasti, Jaana kertoo. 

Digiklinikan hyvä yhteishenki motivoi ja auttaa jaksamaan. 

- Kollegiaalisuus, muiden auttaminen ja kannustaminen ovat arvossaan ja näkyvät joka päivä työssä. Erityisen hyvin yhteen hiileen puhaltaminen tuli esille, kun ensimmäinen korona-aalto pyyhkäisi Suomen yli, Pilvi kertoo. 

Etälääkäreiden terveiset lääkärille, joka pohtii etälääkärin työn aloittamista 

- Kannattaa ilman muuta kokeilla onko etälääkärin työ itselle sopiva työmuoto. Etälääkärin työ on itsenäistä, mutta esimerkiksi psykiatrialla hoitotiimi on kuitenkin videoyhteyden päässä, Riikka kertoo. 

- Minulle on sopinut parhaiten toimintamalli, jossa olen muutaman kerran viikossa toimistolla ja muuten kotona, Riikka jatkaa. 

- Työskentely hyvässä ilmapiirissä auttaa jaksamaan ja motivoi tekemään parhaansa. Lisäksi työ on monipuolista ja työyhteisöön on helppo tulla, Pilvi kertoo. 

- Videovastaanotto on kokeilemisen arvoinen juttu, Jaana kannustaa. 

Kiinnostuitko etälääkärin työstä? 

Lue lisää Mehiläisen monipuolisista etätyömahdollisuuksista.

piilota sivukartasta
Off
Uratarina kategoria