Löysä olkanivel voi olla ominaispiirre. Olkanivelten löysyys vaihtelee eri henkilöillä. Jos olkanivel oireilee ja aiheuttaa haittaa, kannattaa se tutkia ja siitä aiheutuva olkapään kipu hoitaa kuntoon ajoissa.

Joidenkin urheilulajien edustajille olkanivelen löysyys on yleistä. Yliliikkuvuudelle altistavia lajeja ovat muun muassa uinti, lentopallo ja useat heittolajit. Toistuvat laajalla kaarella tapahtuvat liikkeet ja niihin liittyvä raju voimaa vaativa suoritus voivat venyttää nivelsiteitä, ja rikkoa olkaniveltä tukevia rakenteita.

Urheilu ja olkanivelen löysyyteen liittyvät ongelmat

Urheilussa, esimerkiksi heittolajeissa voi kehittyä erityisesti olkapään etukapselin löysyyteen liittyviä ongelmia.

Todennäköistä on, että urheilijalla on ennestään alttiutta olkanivelen löysyyteen ja tietyntyyppinen harjoittelu lisää oiretta. Esimerkiksi pesäpalloilijan etukapseli voi antaa liikaa periksi, jolloin olkanivelnuppi kääntyy liikaa heiton taka-asennossa. Tämä voi johtaa nivelkupin taaemman vallireunan repeämään eli taka-labrum -repeämään.

Lisäksi olkavartta nostava supraspinatus-jänne voi repeytyä takaosastaan. Kyse on litistymisvammasta, jolloin rakenteet puristuvat kerta toisensa jälkeen epänormaalisti toisiaan vasten, ja näin syntyy rasitusvamma. Hoitona voi olla leikkaus, jossa rikkoutuneet rakenteet korjataan ja etukapselia kiristetään.

Lue myös: Olkapään sijoiltaanmeno ja repeämät

Synnynnäinen olkanivelen löysyys

Synnynnäinen löysyys ei useimmiten aiheuta potilaalle mitään vaivaa. Poikkeuksena on sellainen löysyys, jossa olkanivel ei tahdo pysyä paikoillaan. Tällaisen tilanteen takana saattaa olla epänormaali nivelrakenne. Mikäli olkanivelen löysyys muuttuu kivuliaaksi, on kyse epänormaalista tilanteesta. Nivelkupin reunojen rustoiset vallireunat ovat saattaneet vaurioitua. Tilaan saattaa liittyä myös jatkuva osittaisten sijoiltaan menojen tunne. Puhutaankin niin sanotusta monisuuntaisesta olkanivelen epävakaisuudesta (engl. MDI, multidirectional instability).

Löysän olkanivelen fysioterapia

Useimmiten löysyydestä kärsivää olkaniveltä hoidetaan kuntouttamalla. Kyseeseen tulee useita kuukausia kestävä, suunnitemallinen, asiaan perehtyneen fysioterapeutin ohjaama lihaskuntoutusohjelma.

Kuntoutuksella pyritään aktivoimaan ja vahvistamaan olkapään sekä lapaluun alueen lihaksia, jotta nämä paremmin tukisivat olkaniveltä. Tämä fysioterapeuttinen hoito tulee aina läpikäydä ennen mahdollisia leikkaushoitoja.

Löysän olkanivelen leikkaushoito

Jos kuntoutus ei tuo tulosta, voidaan leikkaushoitoa harkita. Kyseeseen tulee olkanivelkapselin kiristäminen edestä ja takaa niin, että kiristyksessä nivelnuppi pysyy tasapainossa. Toimenpide on vaativa, koska kirurgilla ei ole olemassa mitään mittaa tai ”momenttiavainta”, jolla voisi arvioida tarvittavan kiristyksen määrän. Kokenut kirurgi suorittaa toimenpiteen ”näppituntumalla”. Kirurgilta siis vaaditaan tietoa ja kokemusta tämän tyyppisen toimenpiteen suorittamista varten. Useimmiten toimenpiteen tulokset ovat hyviä. Ongelmina jälkikäteen voivat olla liiallinen kireys tai se, että kiristystä on tullut liian vähän.