Joillakin ihmisillä olkapää voi olla yliliikkuva. Tällainen rakenteellisesti löysä nivel saattaa mennä sijoiltaan melko mitättömästäkin vammasta. Kipu ei yleensä silloin ole kovin voimakas ja nivel saattaa myös mennä takaisin paikoilleen lähes itsekseen. Löysän olkapään sijoiltaanmeno ei yleensä aiheuta suuria kudosvaurioita, sillä nivelsiteet venyvät riittävästi vaurioitumatta.

Myös normaali, tukeva ja treenattujen lihasten ympäröimä olkanivel voi mennä sijoiltaan, kun niveleen kohdistuu riittävän kova voima esimerkiksi rajun kaatumisen tai törmäämisen seurauksena. Kipu on usein kova ja yläraaja jäykistyy pakkoasentoon eikä siedä minkäänlaista liikuttelua. Tavallisin sijoiltaanmenosuunta on eteen ja alaspäin, eli olkaluun nuppi tavallaan tippuu kainaloon ja olkalisäkkeen alle tulee tyhjä paikka. Edestä katsoen hartiat näyttävät epäsymmetrisiltä. Sijoiltaan meno aiheuttaa monenlaisia vaurioita ympäröiviin kudoksiin.

Tavallisimmin olkapään sijoiltaan menon yhteydessä repeää myös nivelen tiiviste eli labrum, usein lisäksi nivelen etuosan nivelsiteet. Usein nähdään myös selvä kolo olkaluun nupin takareunassa, kohdassa, joka iskeytyy sijoiltaan menon yhteydessä lujasti nivelkuopan reunaan.

Olkanivel paikoilleen nopeasti

Sijoiltaan mennyt olkanivel tulisi saada nopeasti paikoilleen. Jos paikalleen asetus viivästyy, voi nivel olla erittäin hankala saada takasin paikoilleen. Paikalleen asetus vaatii yleensä sairaalahoitoa, ainakin rauhoittavaa kipulääkettä, usein jopa nukutuksen.

Kun olkanivel on mennyt sijoiltaan, kyynärvarsi sijoitetaan kantositeeseen. Parhaassa tapauksessa olkanivelkupin pehmytkudosrengas ja nivelsiteet paranevat paikoilleen, olkanivel toipuu eikä leikkaushoitoa tarvita. Vaillinaisesti parantuessaan olkanivel jää löysäksi, ja siinä voi tuntua lonksahduksia sekä löysyyden tunnetta. Joskus olkanivel jää niin löysäksi, että se menee uudelleen sijoiltaan huomattavasti helpommin. Mikäli olkanivel jää kivuliaaksi ja epävakaaksi tai siinä on repeämiä, on hoitona tähystysleikkaus.

Olkapään sijoiltaan menon korjausleikkaus 

Ennen leikkaushoitoa tehdään yleensä olkanivelen magneettitutkimus varjoaineella, jolla saadaan selvitettyä myös olkapään sidekudosvallin eli labrumin ja nivelsiteiden vauriot. Löydösten perusteella tehdään operatiivinen hoitosuunnitelma. Tyypillisimmillään magneettikuvassa todetaan irronnut etulabrum, joka on repeytynyt.

Tähystysleikkauksessa etulabrum sijoitetaan takaisin paikoilleen luisen nivelkupin reunaan ja ommellaan paikoilleen. Ompelu suoritetaan ns. lanka-ankkureilla, jotka ovat joko ruuveja tai muita kiinnikkeitä, joissa on vahvat langat. Ruuvi kierretään nivelkupin reunan luuhun, ja sen langoilla labrum sidotaan takaisin paikoilleen. Ruuveja ja kiinnikkeitä on sekä sulavia että metallisia sulamattomia. Usein tätä toimenpidettä nimitetään artroskooppiseksi Bankartin leikkaukseksi. Toimenpiteen anestesiamuotona käytetään yleensä puudutuksen ja nukutuksen yhdistelmää. Toimenpide kestää noin puoli tuntia.

Lue myös: Olkapääleikkaus

Paraneminen vaatii aikaa 

Kantosidosta pidetään yleensä kolme viikkoa. Sidos on varustettu kainalotyynyllä, joka pitää olkavarren oikeassa asennossa vartalon sivulla. Lisäksi tyyny loitontaa olkavartta vartalosta, mikä voi helpottaa oloa leikkauksen jälkeen. Kantositeen saa poistaa pesujen ajaksi, ja muutenkin kyynärniveltä kuuluu ajoittain ojennella ja verrytellä.

Olkavartta voi kivun mukaan varovaisesti liikuttaa ulko- ja sisäkiertoon sekä tehdä pyörittelyliikkeitä. Varsinaista treenaamista ei vielä saa aloittaa. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua leikkauksesta.

Leikanneen ortopedin kontrolli on kolmen viikon kohdalla, jolloin tarkistetaan, että toipuminen on alkanut hyvin ja kantosidos poistetaan. Fysioterapia aloitetaan vasta kantosidoksen poistamisen jälkeen. Kuusi viikkoa leikkauksesta liikeratoja rajoitetaan, jotta ommellut sidekudosvallit ja nivelsiteet eivät irtoaisi. Paraneminen vaatii siis aikaa.

Kestää noin kuusi viikkoa ennen kuin paraneminen on ennättänyt riittävän pitkälle. Sen jälkeen voi liikeratoja harjoitella rajoituksetta, ja lihasten voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta potilas voi palata useimpiin urheilulajeihin. Urheilun aloittaminen pitää tehdä nousujohteisesti, eikä äärimmäistä rasitusta olkaniveleen kohdistavia suorituksia (kuten rekillä roikkuminen, kuulantyöntö, keihäänheitto, voimanostot ym.) suositella ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Nivelen tulee saada rauhassa kuntoutua ja vahvistua.

Labrumin repeämät 

Labrumin repeämiä voi tapahtua myös osittaisten nivelen sijoiltaan menojen yhteydessä. Myös luontaiseen nivelen rakenteelliseen löysyyteen voi liittyä rustoreunuksen heikkous ja siihen liittyvien nivelsiteiden löysyys. Mikäli kirurgista hoitoa tarvitaan, on tekniikka pääosin samanlainen kuin nivelen sijoiltaan menon jälkeen. Erona voi olla se, että kyseessä on ns. vanha vamma, jossa pehmytkudos on parantunut, mutta hieman väärään paikkaan ja nivel jää epävakaaksi. Tuolloin kudoksia joudutaan laajemmalti ensin irrottelemaan, ja vasta sitten kiinnitetään nivelkupin luureunaan samalla olkanivelnupin nivelsiteitä kiristäen.

Myös tällaisissa tapauksissa olkanivelen varjoaine-magneettitutkimus ennen leikkausta on tarpeellinen. Löydösten perusteella tehdään operatiivinen hoitosuunnitelma. Tyypillisimmillään magneettikuvassa todetaan irronnut etulabrum, joka on laskeutunut sellaiseen paikkaan, jossa se ei enää tue riittävästi nivelnuppia. Tähystysleikkauksessa etulabrum irroitellaan ja sijoitetaan takaisin alkuperäiselle paikalleen. Kiinnitys suoritetaan lanka-ankkureilla, jotka ovat joko ruuveja tai muita kiinnikkeitä, joissa on vahvat langat. Ruuvi kierretään nivelkupin reunan luuhun, ja sen langoilla labrum sidotaan takaisin paikoilleen. Ruuveja ja kiinnikkeitä on sekä sulavia että metallisia sulamattomia. Usein tätä toimenpidettä kuulee nimitettävän artroskooppiseksi Bankartin leikkaukseksi. Toimenpide tehdään nukutuksessa tähystysleikkauksena. Toimenpiteen kestoaika on noin puoli tuntia.

Takalabrumin repeämät korjataan periaatteessa samalla tavalla kuin etulabrumin ja ylälabrumin repeämät. 

Irronnut pehmytkudos/rustoreunus kiinnitetään lanka-ankkureilla nivelkupin reunaan entiselle paikalleen. SLAP- repeämällä tarkoitetaan labrumin yläosan repeämää. Labrumin yläosasta lähtee myös hauislihaksen ns. pitkän pään jänne. Pieniä SLAP- repeämiä ei tarvitse kiinnittää, vaan niiden siistiminen rispaantumista useimmiten riittää. Isohko repeämä voi vaatia kiinnityksen, joka tehdään lanka-ankkureilla. Isot repeämät, joissa hauisjänteen kiinnitys on lähes irrallaan, voivat vaatia hauisjänteen katkaisun. Kokonaistilanteesta riippuen jänteen annetaan joko vetäytyä, tai se kiinnitetään kulkureitilleen.

Korjausleikkauksen jälkihoito

Jälkihoito on useimmiten samanlainen kaikissa labrumin korjausleikkauksissa. Kestää noin kuusi viikkoa ennen kuin paraneminen on ennättänyt riittävän pitkälle. Sen jälkeen liikeratoja voi harjoitella rajoituksetta, ja lihasten voimaharjoittelu voidaan aloittaa. Noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta potilas voi palata useimpiin urheilulajeihin. Tulee muistaa, että paluun tulee olla nousujohteista. Tiettyjä suoritteita ei suositella ennen kuin leikkauksesta on kulunut kuusi kuukautta (esim. roikkuminen rekillä, kuulantyöntö keihäänheitto, voimanostot).

Olkapään nivelet "löysät" tai yliliikkuvat – ennaltaehkäise sijoiltaanmenoa  

Varsinkin "löysäolkaisilla" vamman uusimisen estoon riittää usein intensiivinen lihaskuntoutus, parhaimmillaan se toteutuu olkapään vammojen hoitoon perehtyneen fysioterapeutin "valmennuksessa". Varsin usein kuitenkin olkapää jää oireilevaksi. Tärkein ongelma ovat uusiutuvat sijoiltaanmenokohtaukset, jotka yleensä tapahtuvat kerta kerran jälkeen helpommin.

Tilastojen mukaan nuorilla, alle 30-vuotiailla sijoiltaan meno uusiutuu jopa yli puolella potilaista. Oireilu voi myös olla lievempää, esim. ns. dead-arm -kohtauksia, jossa käsi valahtaa äkillisesti täysin veltoksi ja "halvaantuneeksi", kun olkapäätä liikuttaa. Halvausoire kestää muutamia minuutteja. Dead-arm -oireilu selittyy sillä, että olkanivel putoaa puoliksi pois paikoiltaan, revennyt labrum puristuu nivelpintojen väliin ja aiheuttaa voimakkaan kipuoireen kautta refleksin tyyppisen lihaslamaannuksen.

Nuorella ja aktiivisella potilaalla olkapään sijoiltaan menossa syntyneet vauriot kannattaa korjata heti ensimmäisen sijoiltaanmenon jälkeen. Myös vanhemmilla ja ei-urheilijoilla leikkaukseen kannattaa turvautua viimeistään toisen tai kolmannen vamman jälkeen. Korjausleikkaus tehdään nykyään lähes aina tähystimellä, eli suuria haavoja ei olkapäähän tehdä.