Hankausalueen luomet aiheuttavat usein huolta, kun luomi menee rikki tai ärtyy. Luomia poistetaan silloin mukavuussyistä, mutta hankaus ei ole syöpäriski. Useimmiten nämä luomet ovat vielä taipeissa, auringolta suojassa.

Varaa aika ihotautilääkärille

Milloin luomien poistoon?

Kasvoilla esiintyvät luomet ja ihokasvaimet aiheuttavat monelle esteettistä haittaa ja kiusaavat esimerkiksi suuren kokonsa tai kutinan takia. Jyväskylän Mehiläisessä työskentelevä plastiikkakirurgi Jussi Rintamäki kertoo, että hänen vastaanotolleen hakeudutaan usein juuri näistä syistä.

– Luomen muuttuessa, kasvaessa tai vuotaessa sitä ei kannata jäädä seurailemaan, vaan luomi pitää ehdottomasti poistaa, Rintamäki muistuttaa.

Koholuomi ja musta luomi

Toinen huolta aiheuttava luomityyppi on niin sanotut koholuomet, eli koholla olevat pigmenttiluomet, varsinkin kasvoissa tai vartalolla. Koholuomet ovat kuitenkin harmittomia. Enemmän tulisi tarkkailla niitä luomia, jotka ovat ihon tasolla, tummia ja ehkä pieniäkin. 70-80 prosenttia melanoomasta tulee terveeseen ihoon. Eli uusi luomi, joka poikkeaa huomattavasti muista.

Ihotautilääkäri poistaa luomen

Vastaanotolla lääkäri poistaa ihomuutokset paikallispuudutuksessa ja ne lähetetään patologin analysoitavaksi syövän poissulkemiseksi. Leikkauskohdan päälle asetetaan teippi, joka suojaa haavaa ja estää arven paksuuntumista.

Kun haluat keskustella luomen poistosta, ota yhteyttä ihotautilääkäriin tai keskustele esimerkiksi työterveyslääkärisi kanssa.

Varaa aika ihotautilääkärille

Luomen poisto kasvoista

Kun luomi poistetaan kasvoista, toimenpiteen tekee yleensä plastiikkakirurgi. Plastiikkakirurgi tai ihotautilääkäri osaa arvioida parhaimman tavan poistaa luomi niin, että siitä ei jää kasvoihin juurikaan jälkeä.

Lue lisää luomista

Luo schema UKK-osiosta
Off