Näin kerrot lapselle laboratoriotutkimuksista

Kun tulet lapsen kanssa laboratoriotutkimuksiin, kannattaa kertoa hänelle, miten näytteenotto etenee ja mistä on kyse. Lapsen jännitystä vähentää usein jo pelkkä tieto siitä, mitä laboratoriossa tapahtuu.

Lapsi saattaa joskus verhota pelkonsa arkuuden tai itkun sijaan myös kiukkuun tai aggressiiviseen käytökseen, ja silloin aikuisen on erityisen tärkeää pysytellä itse rauhallisena. Katso vinkit, miten valmistautua lapsen näytteenottoon.

Huomioithan, että alle 15-vuotiaat tarvitsevat lääkärin lähetteen tutkimuksia varten.

Vinkit aikuiselle – näin valmistelet lapsen laboratoriotutkimukseen

  1. Kerro lapselle tutkimuksista rehellisesti.
    Älä valehtele kivusta tai kaunistele liikaa. Voit lohduttaa lasta kertomalla, että tilanne on ohitse nopeasti, mutta esimerkiksi verikoetta ei kannata verrata vaikkapa hyttysenpistoon, sillä se ei ole sama asia eikä tunnu täysin samalta.
  2. Kannattaa kertoa lapselle syy, miksi tutkimuksessa käydään.
    Esimerkiksi: ”Menemme laboratorioon tutkimukseen, jotta lääkäri osaisi auttaa parhaalla mahdollisella tavalla”.
  3. Erityisesti kouluikäiselle lapselle kannattaa kertoa näytteenotosta tarpeeksi ajoissa, jotta tilanne ei tule liian yllättäen.
    Pienten lasten kohdalla kannattaa kertoa hieman myöhemmin, mutta heillekin on hyvä kerrata se, minne ollaan menossa, mitä laboratoriossa tapahtuu ja mitä sen jälkeen tehdään.
  4. Vältä kertoessasi ikävältä tai kivuliaalta vaikuttavia sanoja.
    Esimerkiksi pistos tai punktio voi vaikuttaa lapsesta pelottavalta. Jätä myös liialliset yksityiskohdat pois, jos ne tuntuvat enemmänkin hämmentävän lasta.
  5. Kerro, että laboratorion henkilökunta neuvoo, miten toimitaan.
    Kun heidän sääntöjään ja ohjeitaan noudattaa, kaikki sujuu hyvin. Laboratorion tavaroihin ei pidä koskea, jos siihen ei saa lupaa.
  6. Ota mahdollinen pelko puheeksi ikätason mukaan.
    Käy ikävä tunne lapsen kanssa läpi etukäteen. Voit kysellä lapselta hänen tuntemuksiaan, jos huomaat hänen selvästi pelkäävän tilannetta:
    Onko jotakin, mikä voisi tehdä näytteenotosta helpompaa sinulle? Monia jännittää laboratoriotutkimus/verikoe/näytteenotto, jännittääkö se sinua? Haluaisitko ottaa jonkin tärkeän asian/lelun mukaan turvaksi?
  7. Näytettä otettaessa voit jutella lapselle mukavia.
    Jännitys voi hälventyä, jos lapsi saa puhua hänelle mieluisista asioista. Muista myös kehua lasta hänen reippaasta käytöksestään.
  8. Lohduta ja kerro, että ikävät tunteet ovat normaaleja.
    Pieni kipu ei ole vaarallista eikä haittaa, vaikka itkettäisikin hetken aikaa. Halaus helpottaa.

Tärkeä vinkki aikuiselle: Pidäthän lapsesta hyvin kiinni näytteenoton ajan. Paikallaan olo on monissa näytteissä hyvän laadun edellytys ja näytteenotto on nopeammin ohi.

Varaa aika näytteenottoon

Entä jos lapsen näytteenotto jännittää aikuista itseään?

Usein tärkein lapsen pelkoa hillitsevä seikka on vanhemman tai tutun aikuisen läsnäolo. Mutta jos sinua aikuisena jännittää liikaa, saatat tartuttaa oman pelkosi lapseen.

  1. Valmistaudu puhumalla ja muilla tavoin.
    Juttele etukäteen, ota teille mukaan evästä tai lapselle tärkeä tavara/lelu. Samalla, kun konkreettinen valmistautuminen helpottaa lapsesi jännitystä, voi se helpottaa myös omaa epävarmuuttasi. Jos tiedät jännittäväsi itse liikaa, käy rauhassa omassa mielessäsi läpi se, mitä tulee tapahtumaan ja mikä on oma roolisi.
  2. Pysy rauhallisena tai jää ulkopuolelle odottamaan, jos jännität itse liikaa.
    Lapsen olo on turvallisempi, kun aikuisella on varmat otteet. Jos lapsi on jo isompi ja osaa toimia yksin, aikuisen ei välttämättä tarvitse olla mukana näytteenotossa. Joskus myös pienemmän lapsen kohdalla voidaan sopia, että mukana oleva aikuinen odottaakin ulkopuolella, jos aikuinen kokee liiallista epävarmuutta tilanteessa.
  3. Pidä mielessä, että vaikka kuinka valmistautuisi näytteenottotilanteeseen, on jokainen tilanne aina yksilöllinen.
    Henkilökuntamme tukee sinua ja lasta parhaalla mahdollisella tavalla tilanteessa kuin tilanteessa. Laboratorion työntekijämme ovat saaneet perusperehdytyksen pelkopotilaiden ja lasten näytteenottoon. Kysy vain joko paikan päällä tai etukäteen asiakaspalvelusta, jos jokin mietityttää.

Lapsen kanssa Mehiläisen laboratoriossa

Kun tulet lapsen kanssa laboratoriotutkimukseen, suosittelemme varaamaan ajan. Kun aika on varattu etukäteen, vältytte turhalta odottelulta. Samalla myös laboratorion työntekijät tietävät ajanvarauksessa näkyvän syntymäajan perusteella sen, että näytteenottoon on tulossa lapsiasiakas.

Huomioithan, että alle 15-vuotiaat tarvitsevat lääkärin lähetteen tutkimuksia varten.

Varaa aika näytteenottoon

Jos tulette näytteenottoon ilman ajanvarausta, katso saapuessasi, löytyykö lapsiasiakkaille olla oma jononsa. Epävarmoissa tilanteissa kysy apua henkilökunnaltamme paikan päällä.

Lapsen laboratoriotulokset OmaMehiläisessä

Jos sinulla on käytössäsi OmaMehiläinen-palvelu, näet siellä omien terveystietojesi lisäksi myös lapsesi tiedot. Vaikka et itse asioisi Mehiläisessä, voit rekisteröityä OmaMehiläiseen ja liittää lapsesi perheprofiiliisi. Voit käyttää OmaMehiläinen-palvelua puhelimellasi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen.

 

Tarkistuspäivämäärä