Lapsen tapaturmat

Eri-ikäisten lasten tapaturmat sattuvat eri syistä ja eri ympäristöissä. Vauvojen ja taaperoiden tapaturmat sattuvat yleisimmin kotona, koululaisten ja nuorten puolestaan kodin ulkopuolella liikuntaharrastuksissa. Tapaturmien määrät lisääntyvät lomilla liikunnallisen aktiivisuuden lisääntyessä. Kesän kynnyksellä onnettomuuksia aiheuttaa tyypillisesti polkupyöräily, hiihtolomalla yleisimmin lääkärin hoitoa vaativia tapaturmia sattuu laskettelurinteissä.

Yleisimpiä vammoja ovat kaatumisen tai putoamisen yhteydessä saadut kolhut ja haavat päähän tai raajoihin. Lapsen kasvaessa myös murtumat yleistyvät. Yleisimpiä tapaturmia ovat kaatumisen yhteydessä tulleet rannemurtumat sekä urheiluharrastuksissa sattuneet nilkan nyrjähdykset.

Mikäli tapaturma vaatii lääkärin hoitoa, on Mehiläisellä valmius nopeaan diagnoosiin korkealuokkaisilla kuvantamismenetelmillä. Haavojen ompelu ja liimaus sekä murtumien kipsaus ja tarvittaessa leikkaushoito hoituvat niin ikään ammattitaitoisesti ja ripeästi. Haavojen yhteydessä kannattaa tarkistaa myös jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo ja tarvittaessa rokotuttaa lapsi uudelleen.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua pikaisesti, mikäli lapsi on tapaturman seurauksena tajuton tai hänellä on tajunnan tason häiriöitä. Samoin raajan selvä virheasento tai verenvuoto, jota on vaikea tyrehdyttää, vaativat kiireellistä hoitoa.

Lääkäriin tulee hakeutua myös, mikäli kaatumisen seurauksena epäillään murtumaa. Yleisimmin lasten murtumat tulevat kaatumisen yhteydessä ranteeseen. Lisäksi lääkäriin kannattaa hakeutua jalkavamman sattuessa, mikäli kävely tai jalalla varaaminen ei onnistu tai tekee erityisen kipeää.

Haavaa kannattaa näyttää lääkärille, mikäli haava on iso tai on tärkeää saada kosmeettisesti huomaamaton jälki. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös, mikäli haava tulehtuu, tulee uudestaan kipeäksi tai alkaa märkiä. Palovammojen osalta lääkäriin tulee hakeutua, jos paloalue on suurempi kuin lapsen kämmen tai herää epäily syvästä palovammasta.

Mehiläiseen voit tulla kaikissa tapaturmissa, murtumissa ja muissa vammoissa. Mikäli kyseessä on runsaasti vuotava haava tai avomurtumia, soita hätänumeroon 112. Suurimmassa osassa toimipisteissämme on lisäksi päivystys ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta.

Lasten tapaturmien ennaltaehkäisy

Tärkein keino lasten tapaturmien ehkäisemiseksi on valvonta; huoltajien vastuulla on tietää mitä lapset tekevät, jotta tapaturmilta vältyttäisiin. Vauvojen ja taaperoiden tapaturmista valtaosa sattuu kotona, joten jatkuva huolenpito ja kodin turvallisuuden varmistaminen ovatkin tehokkaimpia keinoja pienten lasten tapaturmien ehkäisyyn. Kouluikäisten tapaturmat tapahtuvat puolestaan yleisimmin kodin ulkopuolella liikuntaharrastuksissa. Tällöin vammojen syntymistä voidaan ehkäistä ennen kaikkea suojavarusteilla ja säännöillä. Pyöräilykypärän käyttö vähenee selvästi lasten iän myötä, kuitenkin kypärän ja muiden lajikohtaisten suojavarusteiden käyttö on tehokkain tapa ennaltaehkäistä vakavia vammoja.

Lue lisää: Aivotärähdys - tunnista oireet

Vinkkejä kotiin lasten tapaturmien varalta

Tärkein keino lasten tapaturmien ehkäisemiseksi on valvonta; huoltajien vastuulla on tietää mitä lapset tekevät, jotta tapaturmilta vältyttäisiin. Kotiin kannattaa hankkia tapaturmien varalta sidetarpeita, desinfiointiainetta, kylmähoitotuotteita ja kipulääkettä.

Lastenkirurgian erikoislääkärin Nina Johtimon vinkkejä tapaturmien varalta:

  • Haavojen puhdistuksessa on tärkeintä kunnollinen mekaaninen puhdistus vedellä. Vierasesineet (lasinsirut, tikut tms.) tulee saada haavasta pois. Asfaltti-ihottuman hoidossa kannattaa lisäksi käyttää rasvalappuja. Pienet ruhjeet paranevat puolestaan helposti hoitavalla voiteella. Antibiootille voi tulla tarvetta, mikäli haava tulehtuu, tulee uudestaan kipeäksi ja alkaa märkiä; tällöin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
  • Vammojen yhteydessä kannattaa muistaa neljän K:n sääntö: kylmä, koho, kompressio (puristus) ja kipulääke. Näillä keinoilla voidaan tehokkaasti laskea turvotusta ja helpottaa oloa kotihoidossa.
  • Hae apua ja auta. Ohjeista myös lapset kääntymään vaikkapa tutun naapurin puoleen sekä soittamaan tarvittaessa hätänumeroon. Yhteisöllisyys auttaa hädässä.

Lue lisää:

Eri-ikäisten lasten tyypilliset tapaturmat

Hyvä tietää lasten ortopediasta ja traumatologiasta

Lasten ja nuorten murtumat ja niiden hoito

Jos tarvitset ohjeita tai lääkäriajan lapsellesi, soita Lasten Mehiläiseen puh. 010 414 0414 tai varaa aika suoraan verkosta. Palvelemme puhelimitse joka päivä klo 6-22. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!

Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio

Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa

Tutustu Digiklinikan palveluihin

Lähteet:
Lastenkirurgian erikoislääkärin Nina Johtimon haastattelu
Lasten ja nuorten tapaturmat; Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmat; Duodecim terveyskirjasto
Palovamma lapsella; Lääkärikirja Duodecim

Luo schema UKK-osiosta
Off