Miten lasten rasitusvammoja hoidetaan?

Kipua lapsen polvessa, kantaluun takaosassa tai pakarassa? Voisiko kyseessä olla rasitusvamma? Lasten ja nuorten rasitusvammat parantuvat yleensä hyvin, kun ne tunnistetaan ja hoidetaan oikein.

Urheilevien lasten rasitusvammat ovat tavallisia

Kasvuikäisen lapsen tuki- ja liikuntaelimistössä jänteet ja nivelsiteet ovat vahvempia ja elastisempia kuin luutumisalue. Tämän vuoksi luutumisalueen kiputilat ovat nuoren urheilijan tyyppivaivoja; ne ovat yleisin kasvuikäisen liikuntaa rajoittava vaiva.

Runsaasti liikkuvilla ja urheilevilla nuorilla tyypillisimmät rasitusvammat esiintyvät erityisesti kantapään ja polven alueella. Nämä rasitusvammat paikantuvat yleensä luun kasvualueelle ja erityisesti sellaisiin kohtiin, joissa vahva jänne kiinnittyy luuhun.

Lasten ja nuorten rasitusvammat ovat sellaisia, että ne paranevat erittäin hyvin ja usein ainoastaan harjoittelua järkeistämällä. Luun kasvualueen rasitusvammat ilmaantuvat tietyssä iässä ja tiettyyn kohtaan.

Liikuntaan perehtyneet asiantuntijat osaavatkin hyvin tunnistaa nämä vaivat ja antaa sopivat hoito-ohjeet.

Luun kasvualueen yleisimmät rasitusvammat lapsilla ja nuorilla

  • 9–11 vuotta: kantaluun takaosa/ akillesjänne (Severin tauti)
  • 11–15 vuotta: säärikyhmy / polvijänne (Osgood-Schlatterin tauti)
  • 15–18 vuotta: istuinkyhmy / reiden takaosan lihakset

Lue lisää: Kasvuikäisten rasitusvammat ovat yleisiä

Kipu kantapäässä – Severin tauti

Kantaluun luutumisalueen rasitusvamma ja kiputila tunnetaan myös nimellä Severin tauti. Runsaasti liikkuvan 9–11-vuotiaan nuoren kantapää kipeytyy usein takaosan tai akillesjänteen kohdalta. Kipu tuntuu aluksi harjoituksissa, mutta alkaa pahentuessaan kiusata harjoituksen jälkeenkin ja jalkaa saattaa joutua ontumaan.

Severin tauti on tyypillinen voimistelijoilla, luistelijoilla ja jalkapalloilijoilla. Vaiva johtuu akillesjänteen voimakkaasta vetorasituksesta kantaluuhun. Hyppiminen ja loikkiminen pahentavat vaivaa, samoin äkkikiihdytykset ja -jarrutukset.

Miten Severin tautia hoidetaan?

Ensihoitona toimii lyhyt tauko kipua tuottavasta rasituksesta. Kantakorotus helpottaa usein kipua ja oireita, samoin paikallinen kylmähoito. Pohjelihasten venytys ja kuntoutus ovat tärkeitä. Mikäli vaiva jatkuu hankalana 1–2 viikon ajan, on hyvä käydä lääkärissä. Kuvantamistutkimuksia ei yleensä tarvita.

Kipu polvessa – Osgood-Schlatterin tauti

Osgood-Schlatterin tauti on kaikkein yleisin nuorten rasitusvamma. Kipu tuntuu sääriluun yläosassa, eli tarkasti siinä kohdassa mihin polvilumpion jänne kiinnittyy. Kyykkiminen ja hyppiminen voivat muuttua mahdottomaksi, pallopelit ja tavallinen juoksukin voi kipeyttää polven alaosan.

Polvisäryn aiheuttajana on polvilumpion jänteen aiheuttama vetorasitus sääriluun yläosaan. Kyykkiminen pahentaa vaivaa. Särky pakottaa usein lopettamaan harjoitukset kesken ja särkyä voi jatkua pitkään liikunnan jälkeenkin. Muutaman viikon kuluessa urheiluharjoittelu voi muuttua mahdottomaksi ja muutama hölkkäaskel tuo kivun taas esiin. Kyseessä on tyypillinen vaiva palloilijoilla ja juoksijoilla.

Miten Osgood-Schlatterin tautia hoidetaan?

Hoitona kipeytyneeseen polveen toimii kipua tuottavan rasituksen vähentäminen ja paikallinen kylmähoito. Reiden ja keskivartalon kuntoutus on myös tärkeää. Mikäli vaiva ei rauhoitu parissa viikossa, on hyvä ottaa yhteys lääkäriin. Pitkittyneissä tapauksissa voidaan tarvita röntgenkuvaus.  Vaiva kestää yleensä huomattavasti pidempään kuin esimerkiksi kantapään kipuilu.

Lue lisää: Polvikipu ja yleisimmät polviongelmat

Pakarakipu ja reiden takaosan rasitusvamma

Reiden takaosan voimakkaat lihakset kiinnittyvät pakaran alaosassa olevaan istuinkyhmyyn. Yli 14–15-vuotialla urheilijoilla lihakset voivat aiheuttaa liian kovaa rasitusta istuinkyhmyyn, jolloin rasituskohtaan voi tulla jopa pieni murtuma. Rasituksen yhteydessä reiden yläosan kipu tai pakaran alaosan kipu on tyypillistä etenkin silloin, jos nuori harrastaa lajeja joissa on voimakkaita ja räjähtäviä reiden liikkeitä, kuten aitajuoksu, suunnistus tai palloilulajit.

Miten istuinkyhmyn rasitusvammaa hoidetaan?

Alkuvaiheessa hoitona käytetään rasitusta tuottavan liikunnan välttämistä. Jos oireilu jatkuu yli viikon, kannattaa selvittää tilanne lääkärin vastaanotolla. Magneettitutkimus on kuvantamistutkimus, jota tarvittaessa tässä vaivassa käytetään.

Teksti:Professori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli Heinonen

Tarvitsetko asiantuntijan apua? Ajan voi varata esimerkiksi Urheilu Mehiläisen asiantuntijoille. Myös Mehiläisen yleislääkärit ja lastenlääkärit voivat osata auttaa alkuun, jos et ole varma, onko kyseessä rasitusvamma vai jokin muu.

Tutustu Urheilu Mehiläiseen ja sen asiantuntijoihin!  

Lue lisää:
Tietoa urheiluvammoista
Millaista on lasten ja nuorten ortopedia?