Eturauhasvaivat

Onko sinulla tihentynyttä, pakottavaa virtsaamisen tarvetta tai onko virtsasuihku heikentynyt? Saatat hyvinkin huomata eturauhasvaivojen lisääntyvän sitä mukaa, kun ikävuosia kertyy lisää. 60-vuotiaista miehistä niitä esiintyy jo lähes puolella ja sitä vanhemmilla vieläkin useammin.

Onko kyse eturauhasen liikakasvusta?

Yleisimmät miesten eturauhasen sairaudet ovat eturauhasen liikakasvu eli prostatahyperplasia ja eturauhassyöpä. Eturauhasvaivojen taustalla voi olla myös muita sairauksia, kuten eturauhastulehdus tai virtsatieinfektio. Erityisesti hiljalleen pahentuneet virtsaamisvaivat miehillä liittyvät yleensä eturauhasen liikakasvuun.

Virtsaamisvaivat ja eturauhasen liikakasvu

Erilaisia virtsaamisvaivoja ja merkkejä eturauhasen liikakasvusta voivat olla:

  • tihentynyt virtsaamisen tarve sekä päivällä että yöllä
  • voimakas virtsapakon tunne, jolloin vessaan on mentävä kiireellä
  • virtsaumpi eli pakottava virtsaustarve, mutta virtsaus ei onnistukaan
  • tiputtelu virtsaamisen jälkeen
  • virtsaamisen aloitusvaikeus
  • virtsasuihku on heikko ja on ponnisteltava rakon tyhjentymiseksi
  • toistuvat virtsatietulehdukset
  • virtsan pakkokarkailu.

Eturauhasen liikakasvu voi johtaa äärimmillään siihen, ettei virtsaus enää onnistu lainkaan ilman apuvälineitä. Älä siis ujostele vaan kerro virtsaamisvaivoistasi lääkärille ajoissa. Ongelmiin löytyy apua varmasti.

Varaa aika urologille

Jos virtsaamisvaivojen taustalta löytyy hyvänlaatuisen liikakasvu, Mehiläisen urologi arvioi yhdessä kanssasi ovatko oireet niin häiritseviä, että ne vaativat hoitoa. Joskus pelkkä seuranta ja säännöllinen tarkastus riittävät.

Tavallisin virtsaoireilun syy on hyvänlaatuinen liikakasvu, mutta osalta vaivojen taustalta löytyy eturauhassyöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä. Valtaosa eturauhasyövistä löytyy onneksi varhaisessa vaiheessa, jolloin syöpä ei ole vielä levinnyt muualle elimistöön. Varhaisvaiheen eturauhassyövän hoitomuotoja ovat leikkaus tai sädehoito. Hyväennusteisissa syövissä tilannetta voidaan jäädä vain seuraamaan.

Eturauhasvaivojen tutkiminen

Oireesi määrittävät miten eturauhasen liikakasvua tai muita eturauhasvaivoja tutkitaan. Tilanteesi ja hoidontarpeesi voidaan määrittää erilaisilla tutkimuksilla:

Lääkäri tekee sinulle oirekyselyn vastaanotolla ja tunnustelee eturauhasen sormella peräaukon kautta. Sen jälkeen hän ohjaa sinut tarvittaviin lisätutkimuksiin.

Voit hakeutua lähetteellä tai ilman, joko PSA-testiin tai Stockholm3-testiin, jolloin verikokeesi perusteella pääset keskustelemaan tilanteestasi lääkärin kanssa. Hän suosittelee sinulle tarvittaessa vastaanotolle lisätutkimuksiin.

Joissakin tapauksissa eturauhasvaivoja päädytään tutkimaan tarkemmin kuvantamalla, esimerkiksi ultraäänen tai virtsatutkimuksen avulla. Myös magneettikuvaukset ovat mahdollisia.

Mikäli tutkimusten perusteella herääkin epäilys eturauhassyövästä, urologimme ottaa eturauhasesta näytteet mikroskooppitutkimusta varten.

Varaa aika urologille

Epäiletkö itselläsi eturauhasen liikakasvua? Varaa aika Mehiläisen urologin vastaanotolle verkkojanvarauksessa tai OmaMehiläinen-palvelussa (linkki). Jos olet epävarma, mitä juuri sinun tilanteessasi tulisi tehdä, voit myös soittaa asiakaspalveluumme ympäri vuorokauden 010 414 00 (0,084 €/min.), kysyä neuvoa ja varata ajan tutkimuksiin tai vastaanotolle.

Miten eturauhasen liikakasvua hoidetaan?

Hoito määrittyy oireiden perusteella. Jos oireesi ovat lieviä saattaa lääkärimme ehdottaa, että tilannettasi jäädään aluksi vain seuraamaan. Eturauhasen liikakasvuun on olemassa useita erilaisia hoitomuotoja.

Eturauhasen liikakasvun lääkehoito

Eturauhasen hoito aloitetaan useimmiten lääkkeillä, joita on kolmentyyppisiä:

  1. Lääke voi olla eturauhasta rentouttava. Lääkitys siis rentouttaa rakon kaulaa ja eturauhasen aluetta niin, että virtsaputken alkuosa avautuu paremmin. Lääkkeet helpottavat virtsaamista ja rakon kuormitus vähenee lääkehoidon ansiosta.
  2. Eturauhasta voidaan myös pienentää lääkityksen ansiosta suunnilleen 20–30 %. Lääkkeen avulla pieneneminen ja oireiden lieventyminen tapahtuvat hitaasti – yleensä puolen vuoden sisällä.
  3. Lääke voi olla myös virtsarakon toimintaa rauhoittava.

Eturauhasen höyläys

Jos eturauhasen liikakasvun hoidossa lääkkeet eivät auta tai ne aiheuttavat sivuvaikutuksia, kuten huimausta, seksuaalista haluttomuutta tai erektiokyvyn heikkenemistä, vaihtoehtona on höyläysleikkaus. Se voidaan valita jo ensimmäiseksi hoitovaihtoehdoksi silloin, kun oireet ovat hyvin vaikeat tai on kehittynyt virtsaumpi.

Eturauhasen höyläysleikkaus tapahtuu tähystysleikkauksena joko spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa sairaalassa. Kivuttomassa toimenpiteessä urologimme pääsee tähystimen avulla virtsaputken kautta poistamaan eturauhasen liikakasvun lastumaisina paloina. Kerätyt lastut lähetetään näytteeksi mikroskooppitutkimusta varten.

Jos käyt meillä eturauhasen höyläysleikkauksessa, sinulle asetetaan toimenpiteen jälkeen katetri ja jäät toipumaan pariksi päiväksi sairaalaan. Sen jälkeen katetri poistetaan ja pääset jatkamaan toipumista kotiin.

Ensimmäinen jälkitarkastus on noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Useimmiten jo siinä vaiheessa muutos entiseen on dramaattisesti parempi. Höyläyksen jälkeen virtsasuihku on yleensä heti voimakas ja rakko tyhjenee taas hyvin. Kiire virtsaamaan voi jatkua muutamia viikkoja, mutta vähitellen rakon toiminnan normalisoituessa sekin poistuu.

Eturauhasen liikakasvun laserhoito

Eturauhasen höyläysleikkauksen vaihtoehto on laserhoito, jota pidetään myös tehokkaana hoitomuotona. Eturauhasen laserhoidon ansiosta virtsaamisvaivat vähenevät. Laserhoidon aikana saattaa kuitenkin haittavaikutuksina olla ajoittaista virtsaamisen aikaista kirvelyä, verta virtsatessa tai virtsaumpea.

Lähteet:
Artikkelia varten on haastateltu Mehiläisen urologeja.
Lisäksi lähteenä on käytetty Käypä hoito -suositusta ja Duodecimin Terveyskirjastoa.