Bulimia eli bulimia nervosa on ahmimishäiriö, johon liittyy toistuva ruoan tai herkkujen ylensyöminen sekä tyhjennysvaihe oksentamalla tai ulostus- ja nesteenpoistolääkkeiden avulla. Bulimia on syömishäiriönä yleisempi kuin anoreksia ja sitä esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä.

Bulimian oireet

Bulimikon ajattelua hallitsee syöminen ja hänellä on halu tai pakonomainen tarve syödä, mitä seuraa katumus ja itse aiheutettu oksentaminen. Omaan minäkuvaan liittyvät ongelmat ovat tyypillisiä psyykkisiä oireita bulimiassa. Ahmimishäiriötä sairastavalla on vääristynyt käsitys omasta ulkonäöstään sekä usein sairaalloinen lihavuuden pelko. Joskus henkilön sairaudessa on piirteitä sekä bulimiasta että anoreksiasta.

Bulimia voi aiheuttaa niin psyykkisiä kuin fyysisiä seurauksia ja oireita. Monesti bulimiaan liittyy myös jokin samanaikainen mielenterveyden häiriö, kuten masennus ja ahdistuneisuus.

Fyysisistä bulimian oireista tyypillisiä ovat:

  • sydämen rytmihäiriöt
  • ruoansulatushäiriöt
  • vatsahappojen oksentamisen aiheuttamat hampaiden kiillevauriot
  • kuukautiskierron häiriöt

Kasvuiässä olevalla lapsella tai nuorella myös painon kehityksessä ja pituuskasvussa voi tulla muutoksia. Bulimiaa sairastavilla on myös suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Bulimian hoito

Bulimian hoidossa apunasi ovat psykoterapeuttimme ja ravitsemusterapeuttiemme. Bulimian hoito alkaa yleensä kokonaistilanteen kartoituksella, eli potilaan fyysisen terveydentilan selvittämisellä ja saamisella tasapainoon, sekä sopivalla lääkehoidolla masennus- ja ahdistushäiriöön. Kuten kaikkiin syömishäiriöihin, myös bulimian hoitoon liittyen on tärkeä selvittää samanaikaissairastaminen. Jos samanaikaisia mielenterveyden häiriöitä ei huomioida, bulimian hoito voi jäädä puutteelliseksi.

Kun kokonaistilanne on vakaa, voidaan bulimian hoitoa jatkaa psykoterapeuttisilla hoitomenetelmillä. Psykoedukaation avulla potilaalle voidaan tehdä tilanne hyväksyttäväksi antamalla tietoa syömishäiriöstä ja mahdollisista muista samanaikaishäiriöistä, sekä syömishäiriön laukaisevista tekijöistä. Bulimian hoidossa on tarkoitus lisätä potilaan itsetuntemusta ja keskustella avoimesti ongelmasta. Psykoedukaatio on tärkeä ulottaa myös potilaan läheisiin. Ravitsemusterapeutti taas voi käydä läpi monipuolista ja hyvää ruokavaliota.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Bulimiasta parantuminen

Bulimia on kulultaan jaksottainen ja aaltoileva sairaus. Voi kulua pitkiä aikoja ilman erityisempiä oireita, kunnes jokin elämäntilanne aktivoi sairauden. Bulimian pitkän aikavälin ennuste on huono: vain noin puolet sairastuneista toipuu kokonaan ja viidesosalla häiriö jatkuu läpi elämän. Sairauden vaarallisuudesta kertoo myös se, että sen kuolemanriski on lähes kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna. On kuitenkin tärkeä muistaa, että mitä varhaisemmassa vaiheessa sairautta hoidetaan, sitä todennäköisempää siitä toipuminen on.

Varaa aika psykoterapeutille

Asiantuntijana artikkelissa psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, Mehiläisen valtakunnallinen psykiatrian vastuulääkäri Teijamari Laasonen-Balk.

Luo schema UKK-osiosta
Off