Anoreksia eli anorexia nervosa on laihuushäiriö, johon liittyy tarkoituksellinen laihduttaminen, lihottavien ruoka-aineiden välttäminen sekä liiallinen ja pakonomainen liikunta. Anoreksiaa ja bulimiaa yhdistävät itse aiheutettu oksentelu sekä ulostus- ja nesteenpoistolääkkeiden käyttö.

Anoreksia on yleisempi sairaus naisilla kuin miehillä. Se puhkeaa tyypillisesti 12–20-vuotiaana. Oireiltaan anoreksia on samanlainen niin lapsilla kuin aikuisilla. Anoreksiaa ajatellaan yleensä tyttöjen ja nuorten naisten sairautena, mutta osalla se saattaa kroonistua ja jatkua läpi elämän. Noin kolmanneksella sairastuneista anoreksia voi muuttua ahmimishäiriöksi.

Keskustele omasta ruokavaliostasi ravitsemusterapeuttimme kanssa.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Anoreksian oireet lapsilla ja aikuisilla

Anoreksia saattaa alkaa harmittomana laihdutusyrityksenä, joka jää päälle. Anoreksian tyypilliset oireet lapsilla ja aikuisilla ovat painon lasku ja laihuus. Anoreksiaa sairastava liikkuu paljon ja syö vähän, tai pyrkii muuten rajoittamaan energiansaantinsa minimiin. Laihuushäiriötä sairastavalla on voimakkaasti vääristynyt käsitys omasta kehonkuvasta: hän näkee itsensä liian lihavana ja haluaa sen vuoksi laihtua pakonomaisesti. 

Laihuushäiriö voi näkyä olemuksessa ja käyttäytymisessä monella tavalla: 

  • Rituaalinomaiset ruokailutottumukset, esim. ruoka-aineiden asettelu
  • Pienet ruoka-annokset ja energiansaannin rajoittaminen
  • Runsas liikkuminen
  • Väljät vaatteet laihuuden peittämiseksi
  • Anoreksiaan liittyy usein jokin samanaikainen mielenterveyden häiriö, kuten masennus tai ahdistuneisuus, tai kyse voi olla myös psykoosista.

Anoreksia voi näkyä myös fyysisinä seurauksina, kuten

  • Väsymys ja palelu
  • Kuukautisten poisjääminen tai kuukautisten alkamisen viivästyminen
  • Turvotus
  • Kynsien lohkeilu
  • Kasvuiässä olevalla painon ja pituuden kehityksen ongelmat sekä luuntiheysongelmat (osteoporoosi)

Aliravitsemustila on elimistölle vakava häiriö. Vakavimmillaan anoreksia voi aiheuttaa sydämen toiminnan ongelmia, kuten harvapulssisuutta, elimistön suolatasapainon ongelmia sekä infektioherkkyyttä alhaisen veren valkosolumäärän vuoksi.

Anoreksian hoito

Anoreksian hoidossa apunasi ovat psykoterapeuttimme ja ravitsemusterapeuttiemme. Anoreksian hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää tunnistaa sairaus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Laihuushäiriötä sairastavan alipainoisuudesta riippuen on tärkeä aloittaa hoito sisätautilääkärin tutkimuksilla sekä fyysisen terveydentilan saattamisella tasapainoon. Jos kyse on vakavasta anoreksiasta ja alipainosta, potilaan paino on saatava ensin turvalliselle tasolle.

Kuten kaikissa syömishäiriöissä, myös anoreksiassa on tärkeä selvittää samanaikaissairastaminen. Jos samanaikaisia mielenterveyden häiriöitä ei huomioida, sairauden hoito voi jäädä puutteelliseksi.

Kun paino on hyvässä hoidollisessa tilanteessa ja kokonaistilanne on vakaa, voidaan hoitoa jatkaa psykoterapeuttisilla menetelmillä. Heti, kun sairaus tunnistetaan ja se voidaan diagnosoida, psykoedukaatio voi auttaa niin potilasta kuin hänen perhettään hyväksymään syömishäiriön ja mahdolliset muut samanaikaishäiriöt. Ravitsemusterapeutin kanssa laaditaan toipumista edistävä, hyvä ja monipuolinen ruokavalio.

Varaa aika ravitsemusterapeutille

Anoreksiasta parantuminen

Laihuushäiriö on pitkäaikainen ja kulultaan aaltoileva sairaus, joka voi myös muuttua ahmimishäiriöksi. Laihuushäiriöön liittyy kuitenkin korkea kuolleisuus; kuolemanriski on yli kuusinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Anoreksiassa on kuitenkin melko hyvä ennuste: yli puolet potilaista toipuu täysin. Anoreksian varhainen tunnistaminen ja hoito parantavat toipumisennustetta.

Varaa aika psykoterapeutille

Asiantuntijana artikkelissa psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, Mehiläisen valtakunnallinen psykiatrian vastuulääkäri Teijamari Laasonen-Balk.

Luo schema UKK-osiosta
Off