Asiantuntijat-osion otsikko
Asiantuntijat
Ingressi

Raskaudenkeskeyttämisellä tarkoitetaan raskaana olevan pyynnöstä tapahtuvaa raskauden päättämistä joko lääkkeellisesti tai kirurgisesti imukaavinnalla. Mehiläisessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään vain tietyissä yksiköissä nimettyjen lääkäreiden toimesta.

Lisää aiheesta -otsikko
Lisää aiheesta
Luo schema UKK-osiosta
On
Näytä asiantuntijat
Off
Näytä kaikki kategorian UKK-kysymykset
Off
Näytä lisää aiheesta
On
Näytä lisää aiheesta kategorian perusteella
On
Näytä toimipisteet
Off
Näytä UKK-osio
On
Tiivistelmä
  • Laki raskaudenkeskeyttämisestä määrittelee rajat raskaudenkeskeyttämiselle.
  • Uuden lain myötä raskaudenkeskeytys voidaan tehdä raskaana olevan omasta pyynnöstä ennen 12. raskausviikon päättymistä (≤ 12+0 rv) ilman erillisiä perusteluita.
  • Suomessa yli 98 % raskaudenkeskeytyksistä tehdään nykyisin lääkkeellisesti.
  • Valtaosa lääkkeellisistä raskaudenkeskeytyksistä hoituu kotioloissa.
  • Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa.
Toimipisteet-osion otsikko
Toimipisteet
UKK-osion otsikko
Usein kysyttyä raskauden keskeytyksestä
Sisältö
Body

Laki raskaudenkeskeytyksistä on muuttunut 1.9.2023 alkaen. Uuden lain myötä raskaudenkeskeytys voidaan tehdä raskaana olevan omasta pyynnöstä ennen 12. raskausviikon päättymistä (≤ 12+0 rv) ilman erillisiä perusteluita.

  • Alle 12 raskausviikkoa oleva raskaudenkeskeytystä haluava voi varata suoraan ajan raskaudenkeskeytyksiä tekevään yksiköön ja varata ajan raskaudenkeskeytykseen eikä erillistä lääkärin lähetettä enää tarvita.
  • Mehiläisessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään vain tietyissä yksiköissä nimettyjen lääkäreiden toimesta.
  • Lakimuutos ei koske yli 12 raskausviikon raskaudenkeskeytyksiä ja niiden sääntely pysyy ennallaan.
  • Kun raskauden kesto on yli 12 viikkoa, voidaan keskeytys näissä tilanteissa tehdä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran päätöksellä. Yli 12 raskausviikon raskauksissa tarvitaan edelleen kahden lääkärin lausunto.
  • Raskaus voidaan keskeyttää kahden lääkärin päätöksellä lääketieteellisin perustein raskauden kestosta riippumatta, jos raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen vaarantaisi hakijan hengen tai terveyden.

Raskaudenkeskeytysprosessi riippuu raskauden kestosta. Kun raskaus on varhainen ja toive raskaudenkeskeytyksestä varma, tulee edetä viiveettä.

Mehiläisessä tehdään raskaudenkeskeytyksiä vain alle 12 raskausviikon (≤ 12+0 rv) yksisikiöisissä raskauksissa. Monisikiöraskaudet ja pidemmällä olevat raskaudet ohjataan aina julkiseen terveydenhoitoon. Myös raskaana olevan vakavat perussairaudet, lisääntynyt verenvuotoriski (esim. verenohennuslääkitys) tai vaikeat kieliongelmat ovat este Mehiläisessä toteutettavalle raskaudenkeskeytykselle.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Raskauden keskeytys omasta pyynnöstä
Otsikkotaso
h2
Body

1.9.2023 alkaen uuden raskaudenkeskeytyslain myötä raskaudenkeskeytys voidaan tehdä raskaana olevan omasta pyynnöstään ennen 12. raskausviikon päättymistä (≤ 12+0 rv). Tällöin raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää erityisiä perusteita eikä erillistä lääkärin lupaa. Raskaana oleva voi suoraan ottaa itse yhteyttä raskaudenkeskeytyksiä tekevään yksikköön ja varata ajan raskaudenkeskeytyskäynnille. Jos keskeytyspäätös on varma, kannattaa edetä asiassa viivytyksettä.

Jos raskaudenkesto on epäselvä tai raskaudenkeskeytyspäätös on epävarma, kannattaa varata aika gynekologin vastaanotolle. Vastaanotolla tehtävällä ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää raskauden tilannetta. Vastaanotolla voidaan myös tarjota apua psyykkiseen jaksamiseen, sillä raskaudenkeskeytyspäätös voi olla henkisesti raskas. Raskaudenkeskeytyksen jälkeen on tärkeää huolehtia luotettavasta raskauden ehkäisystä, joka voidaan suunnitella vastaanotolla jo ennen keskeytystä valmiiksi.

Raskaudenkesto alle 12 raskausviikkoa:

Kun raskaudenkesto on alle 12 raskausviikkoa (≤ 12+0 rv), raskaudenkeskeytystä varten ei tarvitse enää lääkärin lähetettä eikä erityisiä perusteluita vaan raskaana oleva voi itse varata suoraan ajan raskaudenkeskeytyksiä tekevään yksiköön. Lähes kaikki raskaudenkeskeytykset tehdään nykyisin lääkkeellisesti.

Mehiläisessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään vain tietyissä yksiköissä nimettyjen lääkäreiden toimesta. Mehiläisessä raskaudenkeskeytyksen suorittava lääkäri yhdessä asiantuntijahoitajan kanssa ohjelmoi ja toteuttaa raskaudenkeskeytyksen, tarvittavat laboratoriokokeet ja jatkoseurannan. Lääkärin avulla suunnitellaan myös tuleva raskaudenehkäisy.

Raskaudenkesto yli 12 raskausviikkoa:

Kun raskaus on yli 12 raskausviikkoa, tarvitaan raskaudenkeskeytystä varten lupa valvovalta viranomaiselta eli Valviralta. Nämä raskaudenkeskeytykset tehdään aina julkisessa sairaalassa. Raskaana olevan tulee itse ottaa viiveettä yhteys oman alueensa julkisen sairaalan raskaudenkeskeytyksiä tekevään yksiköön. Lisäksi voi varata ajan Mehiläisen gynekologin vastaanotolle, missä voidaan arvioida ultraäänitutkimuksella raskauden tilannetta, suunnitella myöhempää raskaudenehkäisyä ja tarjota psykologista tukea.

Epäselvä tilanne:

Mikäli raskaudenkestosta ei ole varmuutta tai on epävarma raskaudenkeskeytyspäätöksestä, kannattaa varata aika Mehiläisen gynekologin vastaanotolle viiveettä. Vastaanotolla voidaan tehdä ultraäänitutkimus, jolla raskauden kesto voidaan määrittää. Samalla voidaan tarjota psykologista tukea ja suunnitella tuleva raskauden ehkäisy.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Miten raskaudenkeskeytyksen saa?
Otsikkotaso
h2
Body

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys tapahtuu kahden eri lääkkeen avulla. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on mahdollista raskausviikosta 5 (5+0 rv) alkaen. Raskaudenkeskeytyksessä käytettävät lääkkeet otetaan 1–3 vuorokauden välein. Keskeytyksessä käytetyt lääkkeet voivat aiheuttaa sikiövaurioita, joten lääkkeiden ottamisen jälkeen keskeytystä ei tulisi enää perua.

  1. Raskaudenkeskeytyksen ensimmäisessä vaiheessa otetaan vastaanotolla suun kautta mifepristoni-lääke, joka valmistelee kohtua raskaudenkeskeyttämiselle. Lääke voi joskus aiheuttaa pahoinvointia, alavatsakipuja ja veristä vuotoa.
  2. Toinen lääke, misoprostoli, annostellaan joko emättimen tai suun kautta ja saa aikaan varsinaisen raskauden keskeytymisen; kohtu alkaa supistella ja tyhjentyä verisenä vuotona. Supistukset tuntuvat kuukautiskivuilta. Verinen vuoto kestää yleensä 1–2 viikkoa.

Lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen joudutaan joskus tekemään lisäksi kaavinta verenvuodon tai kohdun epätäydellisen tyhjenemisen vuoksi.

Ehkäisy aloitetaan heti raskaudenkeskeytystoimenpiteen jälkeen. Kierukka voidaan laittaa lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen heti, kun kohtu on tyhjentynyt tai jälkitarkastuksen yhteydessä.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti
Otsikkotaso
h2
Body

Raskaudenkeskeytys kirurgisesti tapahtuu nukutuksessa leikkaussalissa tehtävällä kohdun imukaavinnalla. Kirurginen keskeytys on mahdollista raskausviikon 7–12 välillä. Kohdunsuuta laajennetaan ja kohtu tyhjennetään imulaitteella. Kaavinta tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä, joka ei yleensä vaadi sairaalassa yöpymistä.

Kierukan tai ehkäisykapselin asetus on yleensä mahdollista toimenpiteen yhteydessä. Muu raskaudenehkäisy aloitetaan heti raskaudenkeskeytystoimenpiteen jälkeen.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Raskaudenkeskeytys kirurgisesti
Otsikkotaso
h2
Body

Jälkitarkastusta lääkärin vastaanotolle ei enää nykyisin suoraan yleensä sovita, mutta tilannearvio on syytä tehdä, jos vuoto pitkittyy tai muuta poikkeavaa tulisi vointiin. Tällöin apuna voidaan käyttää ultraäänitutkimusta. Ehkäisy aloitetaan heti raskaudenkeskeytystoimenpiteen jälkeen. Kierukka voidaan laittaa yleensä jo jälkitarkastuskäynnillä, mikäli keskeytys ja toipuminen on sujunut ongelmitta.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Jälkitarkastus
Otsikkotaso
h2
Body

Lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä alle 1 %:ssa ilmenee komplikaationa runsasta verenvuotoa, jolloin saatetaan joutua verensiirtoon tai kohdun kaavintaan. Noin 5 %:lla kohtu ei tyhjene kunnolla lääkehoidolla, ja joudutaan tekemään kohdun tähystys tai kaavinta.

Kirurgiseen raskaudenkeskeytykseen liittyy toimenpiteeseen liittyvä verenvuotoriski sekä harvinaisena riskinä kaavintainstrumentilla tehty kohdun puhkeaminen, joka vaatii tähystysleikkauksen. Kirurgisen raskaudenkeskeytyksen jälkeen uusintakaavinta tai kohdun tähystys joudutaan tekemään noin 4 %:lle. Antibioottihoidon vaativa infektio tai sen epäily esiintyy lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen 3–5 %:lla ja kirurgisen keskeytyksen jälkeen 4–9 %:lla.

Ilman komplikaatioita sujunut raskaudenkeskeytys ei vaikuta myöhempään hedelmällisyyteen. Toistuvien raskaudenkeskeytysten vaikutusta hedelmällisyyteen ei kunnolla tunneta. On erittäin tärkeää huolehtia luotettavasta raskaudenehkäisystä keskeytyksen jälkeen, jotta toistuvia raskaudenkeskeytyksiä ei tarvittaisi.

Asiantuntijana artikkelissa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Lähteet:
Terveysportti
Terveyskirjasto

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Raskaudenkeskeytyksen riskit
Otsikkotaso
h2
Sivukohtainen UKK
Kysymys
Mitä raskaudenkeskeytys tarkoittaa?
Vastaus

Raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskaana olevan pyynnöstä tapahtuvaa raskauden päättämistä joko lääkkeellisesti tai kirurgisesti imukaavinnalla.

Kysymys
Miten uusi raskaudenkeskeytyslaki muuttaa menettelyä?
Vastaus

Uuden lain myötä 1.9.2023 alkaen raskaudenkeskeytys voidaan tehdä raskaana olevan omasta pyynnöstä ennen 12. raskausviikon päättymistä (≤ 12+0 rv) ilman erillisiä perusteluita. Alle 12 raskausviikkoa oleva raskaudenkeskeytystä haluava voi varata suoraan ajan raskaudenkeskeytyksiä tekevään yksiköön ja varata ajan raskaudenkeskeytykseen eikä erillistä lääkärin lähetettä enää tarvita. Lakimuutos ei koske yli 12 raskausviikon raskaudenkeskeytyksiä ja niiden sääntely pysyy ennallaan.

Kysymys
Mitä tehdä, jos haluaa raskaudenkeskeytyksen?
Vastaus

Uuden lain myötä alle 12 raskausviikkoa oleva raskaudenkeskeytystä haluava voi suoraan ottaa yhteyttä raskaudenkeskeytyksiä tekevään yksikköön ja varata ajan raskaudenkeskeytykseen. Jos raskaudenkesto on epäselvä tai raskaudenkeskeytyspäätös on epävarma, kannattaa varata aika gynekologin vastaanotolle.

Mehiläisessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään vain tietyissä yksiköissä nimettyjen lääkäreiden toimesta.

Kysymys
Miten lääkkeellinen raskaudenkeskeytys tapahtuu?
Vastaus

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys tapahtuu kahden eri lääkkeen avulla. Raskaudenkeskeytys on mahdollista raskausviikosta 5 alkaen. Lääkkeet otetaan 1–3 vuorokauden välein. Raskaudenkeskeytyksen ensimmäisessä vaiheessa otetaan vastaanotolla suun kautta mifepristoni-lääke, joka valmistelee kohtua raskaudenkeskeyttämiselle. Toinen lääke, misoprostoli, annostellaan joko emättimen tai suun kautta ja saa aikaan varsinaisen raskauden keskeytymisen.

Kysymys
Mitkä ovat raskaudenkeskeytyksen riskit?
Vastaus

Lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä alle 1 %:ssa ilmenee komplikaationa runsasta verenvuotoa, jolloin saatetaan joutua verensiirtoon tai kohdun kaavintaan. Noin 5 %:lla kohtu ei tyhjene kunnolla lääkehoidolla, ja joudutaan tekemään kohdun tähystys tai kaavinta.

Kirurgiseen raskaudenkeskeytykseen liittyy toimenpiteeseen liittyvä verenvuotoriski sekä harvinaisena riskinä kaavintainstrumentilla tehty kohdun puhkeaminen, joka vaatii tähystysleikkauksen. Kirurgisen raskaudenkeskeytyksen jälkeen uusintakaavinta tai kohdun tähystys joudutaan tekemään noin 4 %:lle. Antibioottihoidon vaativa infektio tai sen epäily esiintyy lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen 3–5 %:lla ja kirurgisen keskeytyksen jälkeen 4–9 %:lla.

Ilman komplikaatioita sujunut raskaudenkeskeytys ei vaikuta myöhempään hedelmällisyyteen. Toistuvien raskaudenkeskeytysten vaikutusta hedelmällisyyteen ei kunnolla tunneta. On erittäin tärkeää huolehtia luotettavasta raskaudenehkäisystä keskeytyksen jälkeen, jotta toistuvia raskaudenkeskeytyksiä ei tarvittaisi.

Meta title
Abortti eli raskauden keskeytys
Meta description

Abortti eli raskauden keskeytys tulisi tehdä ennen 12. raskausviikkoa. Lue lisää abortista ja varaa aika Mehiläisen gynekologille.

Hinnasto-osion otsikko
Hinnasto ja maksaminen
Näytä hinnasto
On
Palvelut-osion otsikko
Palvelut
Palvelukuvaukset
Palvelu
Gynekologin vastaanotto
Kuvaus

Mehiläisessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään vain tietyissä yksiköissä nimettyjen lääkäreiden toimesta. Gynekologin vastaanotolta saat apua ja tukea, jos raskaudenkesto on epäselvä tai raskaudenkeskeytyspäätös on epävarma. Gynekologin vastaanotolla tehtävällä ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää raskauden tilannetta. Vastaanotolla voidaan myös tarjota apua psyykkiseen jaksamiseen.

Palvelu
Keskusteluapua
Kuvaus

Tarvitsetko keskusteluapua? Mehiläisen Huoli-chatissa saat nopeasti matalan kynnyksen keskustelutukea.

Piilota sivukartasta
Off
Piilota haussa
Off
Näytä palvelut-osio sisällysluettelossa
Off
Tiivistelmän otsikko
Abortti eli raskauden keskeytys tiiviisti:
Hero 3.0
Background color
Green
Description
Raskaudenkeskeyttämisellä tarkoitetaan raskaana olevan pyynnöstä tapahtuvaa raskauden päättämistä. Jos raskaudenkesto on epäselvä tai raskaudenkeskeytyspäätös on epävarma, kannattaa varata aika gynekologin vastaanotolle.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
Off
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Näytä ajanvarauswidget
Off