Endometrioosi

Endometrioosi on kroonisia kipuja aiheuttava gynekologinen sairaus, jota esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosin tarkkaa syytä ei tunneta, mutta siihen tiedetään liittyvän perinnöllinen alttius.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on sirottuneena kohdun ulkopuolella, tavallisimmin kohdun ja sen sivukudosten, munasarjojen, virtsarakon tai suoliston pinnoilla. Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron hormonaalisiin muutoksiin kohdun limakalvon tavoin. Sen seurauksena endometrioosipesäkkeissä syntyy krooninen tulehdusreaktio, josta voi aiheutua arpikudosta ja kiinnikkeitä. Endometrioosia voi myös esiintyä munasarjoissa endometrioosikystina eli endometrioomina. 

Endometrioosin oireet

Endometrioosin oireet ovat tyypillisesti seuraavat:

Endometrioosin oireet riippuvat usein endometrioosipesäkkeiden sijainnista. Tyypillisesti esiintyy kuukautiskipua, joka voi alkaa jo useita päiviä ennen kuukautisvuodon alkua. Endometrioosiin liittyy joskus myös yhdyntä-, virtsaamis- ja ulostamiskipuja. Myös ylimääräistä tiputteluvuotoa voi esiintyä. Oireita voi esiintyä jo teini-iästä alkaen. Joskus ainoa endometrioosin oire on lapsettomuus.

Oireet ja gynekologisen tutkimuksen löydökset voivat antaa viitteitä endometrioosista. Kohtu ja sen vieruskudokset aristavat gynekologisessa tutkimuksessa ja ultraäänellä voidaan nähdä endometrioosikystia munasarjoissa. Lopullinen endometrioosin toteaminen voidaan tehdä tähystysleikkauksella, mutta tätä ei yleensä tarvita, sillä hoito voidaan aloittaa jo taudin epäilyn herätessä.  

Endometrioosin hoito

Endometrioosi on krooninen sairaus, joka heikentää naisen elämänlaatua ja voi aiheuttaa lapsettomuutta, minkä vuoksi sitä hoidetaan aktiivisesti. Gynekologille kannattaa aina hakeutua, jos kuukautiskivut ovat kovia. 

Parantavaa lääkehoitoa endometrioosiin ei vielä ole, mutta oireita voidaan yleensä lievittää tehokkaasti. Taudin etenemistä voidaan estää tai hidastaa käyttämällä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita (muun muassa e-pillerit ja hormonikierukka) ja kipuja hoitaa kipulääkkeillä.

Hankalimmissa tapauksissa voidaan tarvita leikkaushoitoa. Mikäli naisella on samanaikainen raskaustoive, ei hormonaalisia ehkäisyvalmisteita käytetä vaan hoito on oireenmukaista. Vaihdevuosi-iässä endometrioosi yleensä lopulta rauhoittuu. 

Endometrioosi ja lapsettomuus

Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Suurin osa endometrioosipotilaista tulee spontaanisti raskaaksi, mutta endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta heikentämällä munasarjojen ja munatorvien toimintaa. Noin joka neljännellä lapsettomuuspotilaalla todetaan endometrioosia. Mitä vaikeampi endometrioosi on, sitä enemmän se huonontaa hedelmällisyyttä. 

Endometrioosista johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa. Endometrioosin hoidon jälkeen noin 20 prosentilla raskaus alkaa spontaanisti puolen vuoden sisällä. Jos raskaus ei ala hoidosta huolimatta spontaanisti, tehokkain hoitomuoto on koeputkihedelmöitys

Lue myös:

Tietoa lapsettomuudesta
Usein kysyttyä lapsettomuudesta

Kokemuksia endometrioosista

Endometrioosin aiheuttamat kivut ovat rajoittaneet Tiian elämää teini-ikäisestä lähtien. Hän joutui totuttelemaan jo ajatukseen lapsettomuudestakin, mutta tuli kuitenkin raskaaksi. 

Endometrioosia sairastavan Tiian tarina

Lue lisää:

Gynekologilla käynti
Kuukautiskivut ja runsaat kuukautiset
Alavatsakipu naisella
Kierukka raskaudenehkäisyssä

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Hero 3.0
Background color
Green
Description
Endometrioosi on krooninen sairaus, joka heikentää naisen elämänlaatua ja voi aiheuttaa lapsettomuutta, minkä vuoksi sitä hoidetaan aktiivisesti. Gynekologille kannattaa aina hakeutua, jos kuukautiskivut ovat kovia. 
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off