Endometrioosia sairastava Tiia

”Ajatus lapsettomuudesta pakotti määrittelemään naiseuteni uudelleen.”

Endometrioosin aiheuttamat kivut ovat rajoittaneet Tiia Ennalan, 27, elämää teini-ikäisestä lähtien. Hän joutui totuttelemaan jo ajatukseen lapsettomuudestakin, mutta odottaa nyt esikoistaan.

Kun mulla alkoi 13-vuotiaana kuukautiset, oli pakko kysyä kavereilta, olivatko mun kuukautiskivut normaaleja. Jouduin olemaan koulusta pois, koska olin niin kipeä. Odotin kuukautisia aina kauhulla, sillä saatoin joutua makaamaan vessan lattialla. Kävin monilla eri lääkäreillä, mutta oireeni kuitattiin kovina kuukautiskipuina.

Minulla oli ollut aina haaveena luovuttaa munasoluja. Tein sen kahdesti, mutta hormonipistoshoidot ja munasolujen keräys olivat minulle todella kivuliaita, vaikka ei niiden pitäisi olla. Jälkitarkastuksessa lääkäri kysyi, onko mulla tutkittu endometrioosia. Sen jälkeen googletin endometrioosin, löysin endometrioosiyhdistyksen sivuille ja huomasin, että kaikki luetellut oireet täsmäsivät minuun.

Endometrioosi-diagnoosini vahvistui leikkauksessa.

Kun olin 24-vuotias, minulle tehtiin leikkaus, jossa poistettiin endometrioosipesäkkeitä. Olin helpottunut, että sairaus oli virallisesti todettu. Leikkaus ei tuottanut minun kohdallani toivottua tulosta – minulla endometrioosipesäkkeitä oli esimerkiksi virtsarakossa, eikä leikkaus auttanut virtsaamiskipuihin.

Diagnoosia oli aluksi vaikea ymmärtää. Sitä, että endometrioosi tulee aina olemaan osa elämääni.

Suunnittelen menoni kuukautiskierron mukaan.

En voi sopia ovulaation ja kuukautisten aikaan mitään tapaamisia, sillä tiedän, että olen kipeä. Tuntuu välillä vaikealta, kun kroppa ei ole omassa hallinnassa ja jumalattomat kivut ottavat vallan. Sitä helposti ajattelee, että enkö vain voi purra hammasta. Olen oppinut kuitenkin olemaan itselleni armollinen. On ok maata kaksi päivä kotona kipujen takia. Se on elämääni ja olen hyväksynyt sen.

Isoin apu minulle on ollut vertaistuesta. Ensimmäisessä Endometrioosiyhdistys ry:n ryhmätapaamisessa kuuntelin, kun muut kertoivat omia tarinoitaan ja tajusin, että he tietävät, miltä minusta tuntuu.

Olen aina halunnut saada omia lapsia ja tulla äidiksi.

Endometrioosi vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Endometrioosileikkaukseen mennessä olimme mieheni kanssa yrittäneet lasta jo kahden vuoden ajan. Leikkauksen jälkeen minulle kerrottiin, että en ehkä tule saamaan lapsia. Jälkitarkastus sovittiin suoraan lapsettomuuspolille, ja siitä alkoikin pitkään kestäneet lapsettomuushoidot. Tuntui älyttömältä, että olin itse saanut diagnoosin sen ansiosta, että olin luovuttanut munasoluja lapsettomille pariskunnille, ja nyt olin itse lapsettomuushoidoissa.

Endometrioosia ei voi hoitaa samaan aikaan, kun hoidetaan lapsettomuutta. Lapsettomuushoidoissa käytetään hormoneja, jotka ovat kuin bensaa liekkeihin endometrioosille. Hoidot kestivät pari vuotta, ja endometrioosini paheni koko ajan. Olin aika loppu.

Olen kokenut kaksi keskenmenoa.

Jouduin prosessoimaan sen, että jos en koskaan saakaan omaa lasta. Syytin itseäni ja tuntui, etten pysty täyttämään rooliani naisena, kun en pysty synnyttämään. On ollut tosi iso työ, että olen saanut itseni ymmärtämään sen, että naiseus ei ole pelkästään synnyttämistä ja äitinä olemista.

Nykyään naiseus tarkoittaa minulle sisäistä voimaa ja periksiantamattomuutta. Naisilla on empatiakykyä ja kykyä asettua toisen asemaan. Meissä on voimaa yksilöinä ja yhdessä.

Nyt olen kahdeksannella kuulla raskaana.

Vauvalla on kaikki hyvin, mutta raskaus aiheuttaa sen, että endometrioosipesäkkeet repeilevät vatsan kasvaessa suolistosta, munasarjoista ja kohduista. Se aiheuttaa aivan älyttömiä kipuja. Välillä joudun menemään sairaalaan osastolle kipuhoitoon, ja lääkärit ovat sormi suussa kanssani. Tarvitsen paljon lepoa, mutta olen tosi onnellinen raskaudesta. Vauvalla on kaikki hyvin ja raskaus tuntuu uskomattomalta.

Tämän sairauden myötä olen oppinut sen, että mun vartalo on paljon monimutkaisempi kuin uskoin. Haluan pitää siitä hyvää huolta, sillä sitä ei voi vaihtaa. Olen myös oppinut sen, että olen aika hemmetin sitkeä sissi. Kukaan ei voi vaikuttaa siihen, miten elämä menee, joten yritän nauttia elämästä pienissä palasissa.

USKALLA – Mehiläinen x Viivi Huuska

Tiia Ennala on yksi Uskalla-kampanjan rohkeista naisista. Valokuvaaja Viivi Huuskan ja Mehiläisen yhdessä toteuttama kampanja ja valokuvanäyttely kannustavat nuoria naisia puhumaan terveyshuolistaan ja jaksamisestaan.

Tiia Ennala on alusta asti halunnut levittää endometrioositietoisuutta ja keskustella ihmisten kanssa.

– Puhumalla asioista voi vaikuttaa suoraan siihen, miten ihmiset suhtautuvat eri sairauksiin. Toivoisin, että endometrioosia sairastavat rohkaistuisivat puhumaan asiasta – meitä on Suomessa kuitenkin noin 200 000, joilla on endometrioosi, sanoo Ennala.

Lue lisää:

Mehiläinen x Viivi Huuska

Endometrioosi

Nuori nainen

Kurkista Uskalla-kuvausten kulisseihin ja katso "Making Of" -video!

Luo schema UKK-osiosta
Off