Laskeuma

Naisilla emättimen ja kohdun alueen kudosten pettäminen, jota voi sanoa myös tyrätaudiksi, aiheuttaa laskeumia. Oireilevan laskeuman todennäköisyys kasvaa iän myötä. Vaihdevuodet kohottavat emättimen laskeumariskiä, sillä naisilla kudokset haurastuvat estrogeenin puutteesta.

Gynekologisissa laskeumissa voi olla kyse kohdun tai emättimen pohjan, emättimen etuseinämän eli virtsarakon pohjan (kystoseele), tai emättimen takaseinämän laskeumasta suolen päältä (rekto- tai enteroseele). Erilaiset laskeumat ovat hyvin yleisiä – jopa 40 prosentilla naisista on emättimen laskeuma. Osalle laskeuma ei aiheuta lainkaan oireita, mutta osalle aiheuttaa ja tällöin on hyvä hakeutua lääkärin hoitoon.

Varaa aika gynekologille

Kohdun ja emättimen laskeuman oireet

Kohdun ja emättimen laskeumien tyypillisiä oireita ovat:

  • Paineen ja pullotuksen tunne
  • Virtsaamisongelmat
  • Ulostusvaikeudet
  • Virtsankarkailu

Tyypillisin laskeuman oire on paineen ja pullotuksen tunne alavatsassa tai emättimessä. Oireet vaihtelevat laskeuman sijainnista riippuen. Kohdun tai emättimen pohjan sekä virstarakon pohjan laskeuma voi aiheuttaa virtsaamisongelmia tai virtsankarkailua. Kohdun takaseinämän tai pohjan laskeuma saattaa aiheuttaa ulostamisvaikeuksia. 

Laskeumalle altistavat tekijät

Laskeuman syntyyn on monia syitä, mutta varmasti tärkein vaikuttava tekijä on kudostyyppi. On esimerkiksi olemassa sidekudossairauksia, jotka altistavat laskeumille. 

Laskeumalle altistavia tekijöitä ovat

  • Perinnölliset tekijät (kudostyyppi)
  • Vaihdevuodet
  • Ylipaino
  • Tupakointi
  • Pitkään jatkunut fyysisesti raskas työ
  • Useat raskaudet ja synnytykset

Lantionpohjan lihasten jumppa voi auttaa jo syntynyttä lievää laskeumaa vetäytymään ja helpottaa oireita. Esimerkiksi jooga ja pilates ovat hyviä ohjattuja jumppia, joissa harjoitetaan keskivartalon tuen ylläpitoa.

Laskeuman toteaminen ja hoito

Jos laskeuma aiheuttaa oireita, kuten virtsaamiseen, ulostamiseen ja pullotukseen liittyviä vaivoja, on syytä hakeutua gynekologille. Laskeuma todetaan gynekologisella tutkimuksella, jossa potilasta pyydetään ponnistamaan ja rasittamaan lantionpohjaa laskeumien näkemiseksi. 

Varaa aika gynekologille

Mikäli laskeuma aiheuttaa selvää haittaa, se on syytä korjata leikkauksella. Laskeuma kannattaa leikata vasta siinä vaiheessa, kun ei enää tule uusia altistavia tekijöitä, kuten synnytyksiä. Laskeumaleikkaukset voidaan tehdä selkäpuudutuksessa tai yleisanestesiassa. 

Leikkaustapa mietitään laskeumatyypin ja oireiden mukaan, jotta saadaan potilaan kannalta paras mahdollinen lopputulos ja korjattua oireita. Laskeumaleikkauksen yhteydessä voidaan joutua poistamaan kohtu tai osa siitä, mutta se ei ole aina välttämätöntä. Kohdunpoisto lisää laskeumariskiä ja laskeumille on valitettavasti tyypillistä niiden uusiutumisen riski. Myös laskeumille altistaviin tekijöihin on usein vaikea vaikuttaa.

Laskeuma voidaan korjata omia kudoksia käyttäen, mutta joskus joudutaan turvautumaan muoviseen tyräverkkoon, jos omilla kudoksilla ei ole mahdollista saada hyvää lopputulosta.

Laskeumaleikkaus ja sairausloma

Sairausloma laskeumaleikkausten jälkeen harkitaan tapauskohtaisesti. Se saattaa olla pidempi kuin muissa gynekologisissa leikkauksissa, jopa 4-6 viikkoa. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että pitkä sairausloma parantaisi leikkauksen lopputulosta. 

Lue myös:
Lantionpohjan lihasten treeni
Gynekologisia leikkauksia tehdään Mehiläisessä useilla eri tekniikoilla
Gynekologista kirurgiaa Mehiläisessä

Asiantuntijana artikkelissa Maarit Mentula, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
 

Hero 3.0
Background color
Green
Description
Jos laskeuma aiheuttaa oireita, kuten virtsaamiseen, ulostamiseen ja pullotukseen liittyviä vaivoja, on syytä hakeutua gynekologille.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off