Urogynekologia avuksi lantionpohjan ongelmiin

Urogynekologia on gynekologian alue, joka on perehtynyt naisen lantionpohjan alueen ongelmiin. Niistä tyypillisimpiä ovat virtsankarkailu, laskeumat, naisten erilaiset lantiokivut ja ulostamisongelmat. Urogynekologisten vaivojen hoidossa tarvitaan moniammatillinen tiimi, joka koostuu fysioterapeutista, gynekologista ja muista erikoislääkäreistä, kuten urologista ja gastrokirurgista.

Vain osa Mehiläisen gynekologeista on erikoistunut urogynekologisiin toimenpiteisiin. Oma gynekologi voi ohjata varaamaan ajan leikkaavan lääkärin vastaanotolle toimenpidearvioon.

Varaa aika gynekologille

Lantionpohjan fysioterapia on tärkeä osa lantionpohjan alueen ongelmien hoitoa, sillä aina ennen leikkaushoitoa kokeillaan ei-leikkaukselliset hoitomuodot. Moni urogynekologinen lievempi vaiva onkin hoidettavissa fysioterapian ohella elämäntapamuutoksilla ja lääkityksellä.

Joskus esimerkiksi ponnistusvirtsankarkailun tai laskeumien hoidossa tarvitaan myös leikkaushoitoa. Oikein valituille potilaille leikkaushoidosta on suuri apu, kun esimerkiksi laskeuma saadaan korjattua ja sen aiheuttamat ongelmat pois.

Mitä urogynekologisessa toimenpiteessä tapahtuu?

Urogynekologisissa leikkauksissa, eli esimerkiksi virtsankarkailu- tai laskeumaleikkauksissa, leikkaava lääkäri antaa valmistautumisohjeet toimenpiteeseen. Kuukautiskierto ei vaikuta leikkauksen tekoon. Urogynekologinen leikkaustoimenpide tehdään yleensä vasta sitten, kun naisen raskaudet ovat ohi ja perheen lapsiluku täynnä. Vaihdevuodet ohittaneiden naisten on hyvä käyttää paikallishoitona käytettävää estrogeenivalmistetta ennen leikkausta limakalvojen vahvistamiseksi.

Virtsankarkailuleikkaus ja pienemmät laskeumaleikkaukset tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Isommat urogynekologiset leikkaukset tehdään nukutuksessa tai selkäydinpuudutuksessa.

Toimenpiteiden kesto vaihtelee puolesta tunnista yli tuntiin.

Urogynekologisen toimenpiteen jälkeen

Yleensä potilas pääsee leikkauspäivänä kotiin, jos vointi on hyvä ja virtsaaminen sujuu normaalisti. Leikkauksen aiheuttamia kipuja voi lievittää kipulääkkeellä. Lääkäri antaa jälkihoito-ohjeet leikkauskohtaisesti. Sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja siitä, millaisessa työssä potilas on. Yleensä sairausloman pituus on kuitenkin vähintään yksi viikko.

Näin varaat ajan urogynekologiseen toimenpiteeseen

Vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee urogynekologisia toimenpiteitä. Näin ollen oma gynekologi voi ohjata varaamaan ajan leikkaavan lääkärin vastaanotolle toimenpidearvioon, jossa lääkäri arvioi tilanteen ja ohjeistaa jatkosta.

Varaa aika gynekologille

Asiantuntijana artikkelissa LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Luo schema UKK-osiosta
Off