Virtsankarkailun leikkaushoito

Naisen ponnistusvirtsankarkailua voidaan hoitaa virtsankarkailun leikkaushoidolla, TVT- tai TOT-leikkauksella, jossa keskivirtsaputken alle asetetaan sulamaton nauha. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, jotta nauhan kireys voidaan arvioida kunnolla. Virtsankarkailun leikkaushoidolla saadaan yleensä pitkäaikainen hyöty, mutta kaikille naisille leikkaus ei kuitenkaan sovellu, minkä vuoksi leikkaava lääkäri arvioi soveltuvuuden aina tarkoin ennen leikkauspäätöstä.

Virtsankarkailun hoito tapahtuu aina ensin ei-kirurgisin keinoin, mm. elämäntapamuutoksin ja lantionpohjan lihasten kuntouttamisella. Lääkäri voi ohjata sinut tarvittaessa lantionpohjan fysioterapeutille. Osa ei saa kuitenkaan näillä keinoilla riittävää apua, jolloin virtsankarkailun kirurgista hoitoa voidaan arvioida.

Mikäli kärsit virtsankarkailusta, voit varata ajan oman gynekologisi tai virtsankarkailuleikkauksia tekevän gynekologin vastaanotolle. Vastaanotolle on hyvä tulla niin, että edellisestä virtsaamiskerrasta on aikaa noin 2 tuntia.

Varaa aika gynekologille

Ennen virtsankarkailun leikkaushoitoa

Ennen leikkausta leikkaavan lääkärin vastaanotolla suunnitellaan toimenpide, jossa saat tarkat ohjeet, miten valmistaudut leikkaukseen.

Jos käytät luontais- tai omega-tuotteita, on niiden käyttö lopetettava vähintään kuukautta ennen leikkausta. 

Lisäksi kuivat limakalvot kannattaa hoitaa kuntoon ennen leikkausta käyttämällä säännöllisesti paikallisestrogeenivalmistetta. 

Mikäli tupakoit, on erittäin tärkeää lopettaa tupakointi hyvissä ajoin ennen leikkausta. Tupakointi lisää mm. veritulppariskiä ja lisäksi se voi heikentää leikkaushaavan paranemista. Saat apua tupakoinnin lopettamiseen Mehiläisen digivalmennuksesta.

Lue lisää:
Hyvä suunterveys helpottaa leikkauksesta toipumista

Virtsankarkailun leikkaushoidon hinta

Huomioithan, että hinnat ovat esimerkkejä ja hinnoissa voi olla alueellisia vaihteluita. Halutessasi tarkemman kustannusarvion ja hintatiedot toimenpiteestä, voit pyytää ne siitä sairaalasta, johon olisit mahdollisesti tulossa leikkaukseen.

Siirry hinnastosivulle

Mikäli sinulla on vakuutus, saat vakuutusyhtiöltäsi tiedon, miten toimia sairaalan maksujen ja mahdollisen omavastuuosuuden kanssa.

Leikkauksen jälkeen

Toimenpide tehdään päiväkirurgisena eli pääset kotiin samana päivänä. Ennen kotiutumista varmistetaan, että virtsaaminen sujuu riittävän hyvin. Leikkauksen jälkeen on vältettävä uimista, ammekylpyjä, yhdyntöjä, raskasta nostelua, pyöräilyä ja voimakasta fyysistä rasitusta 1–2 viikon ajan.

Leikkauksessa käytetyt ompeleet sulavat itsestään pois. Sairasloman pituus on yleensä 5–7 vuorokautta. 

Jälkitarkastus ei aina ole välttämätöntä ja siitä sovitaan leikkaavan lääkärin kanssa.

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.

Hero 3.0
Background color
White
Description
Mikäli kärsit virtsankarkailusta, voit varata ajan oman gynekologisi tai virtsankarkailuleikkauksia tekevän gynekologin vastaanotolle. Vastaanotolle on hyvä tulla niin, että edellisestä virtsaamiskerrasta on aikaa noin 2 tuntia.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
Green
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Vihreä
Luo schema UKK-osiosta
Off