Vatsaontelon tähystys eli laparoskopi

Laparoskopia tarkoittaa vatsaontelon alueelle tehtävää tähystysleikkausta. Vatsaontelon tähystyksellä voidaan tunnistaa ja hoitaa monia gynekologisia sairauksia ja tilanteita. Esimerkiksi munasarjakystan tai koko munasarjan poisto, naisen sterilisaatio tai kohdun poisto voidaan tehdä laparoskopisesti.

Vatsaontelon tähystyksessä vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla, sinne viedään pienten viiltojen kautta kamera ja pienet instrumentit, ja lääkäri tekee toimenpiteen kameran välittämän kuvan avulla. Laparoskopisten leikkausten etuna on, että tähystysleikkauksessa vatsan alueelle tehdään vain pienet haavat, jolloin leikkauksesta toipuminen on nopeampaa ja sairausloman tarve on lyhyempi kuin avoleikkauksessa.

Vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee vatsaontelon tähystyksiä. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan leikkaavan lääkärin vastaanotolle toimenpidearvioon.

Varaa aika gynekologille

Mitä vatsaontelon tähystyksessä tapahtuu?

Vatsaontelon tähystys voidaan tehdä missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa. Raskaana olevalle laparoskopia on mahdollista kiireellisissä sairaustilanteissa ja mikäli kohdun koko ei vielä aiheuta sille estettä. Laparoskopia tehdään aina nukutuksessa ja yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä. Potilaan tulee olla lääkärin ohjeiden mukaisesti syömättä ja juomatta ennen toimenpidettä.

Kun potilas on nukutettu, lääkäri vie laparoskopiakameran ja -instrumentit vatsaan tehtyjen pienten haavojen kautta vatsaonteloon. Lääkäri tarkistaa vatsaontelon yleisnäkymän ja tutkii alueen muun muassa vatsan alueen kiinnikkeiden varalta. Sen jälkeen lääkäri leikkaa ja hoitaa muutokset, esimerkiksi poistaa munasarjakystan.

Toimenpiteen kesto riippuu paljon siitä, mitä tähystyksessä tehdään. Esimerkiksi kohdunpoisto kestää yleensä yli tunnin, kun taas naisen sterilisaatio noin 15 minuuttia.

Vatsaontelon tähystyksen jälkeen

Laparoskopian jälkeen potilaan vointia tarkkaillaan heräämössä. Jos vointi on hyvä, kotiutuminen on vielä samana päivänä. Kohdunpoiston jälkeen voi joutua olemaan yön vuodeosastolla.

Vatsaontelon tähystysleikkauksen aiheuttamia kipuja lievitetään kipulääkityksellä. Sairausloma määrätään riippuen toimenpiteestä ja siitä, millaiseen työhön potilas on palaamassa. Tyypillisesti sairausloman pituus on 1–2 viikkoa. Jälkitarkastus voidaan sopia tarvittaessa leikanneen lääkärin vastaanotolle. Poistetut muutokset lähetetään aina patologin tutkittaviksi. Lääkäri sopii potilaan kanssa tulosten ilmoittamisesta.

Näin varaat ajan vatsaontelon tähystykseen

Vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee vatsaontelon tähystysleikkauksia. Oma gynekologisi voi ohjata varaamaan ajan leikkaavan lääkärin vastaanotolle toimenpidearvioon, jossa arvioidaan tilanne ja ohjeistetaan jatkosta.

Varaa aika gynekologille

Asiantuntijana artikkelissa LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Luo schema UKK-osiosta
Off