Virtsatietulehduksen oireet ja hoito

Naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, joten tulehdus harvemmin vaivaa miehiä. Joskus virtsatietulehdus on ylemmissä virtsateissä, jolloin sitä kutsutaan munuaisaltaantulehdukseksi. Sen taustalla on joskus poikkeava virtsateiden rakenne, ja siksi kuumeisen virtsatietulehduksen yhteydessä tehdään ultraäänitutkimus ja muita lisäselvittelyitä.

Virtsatietulehdus - oireet

Virtsatietulehduksen yleisiä oireita ovat:

  • tihentynyt virtsaamistarve
  • kirvely tai kipu virtsatessa
  • alavatsan jomotus
  • kuume (munuaisaltaantulehdus – virtsaoireita ei välttämättä ole)
  • kylki-selkäkipu (munuaisaltaantulehdus)

Virtsatietulehdus - hoito ja antibioottihoito

Jos virtsatietulehduksen oireet ovat selvät ja kyseessä on esimerkiksi naisen satunnainen rakkotason tulehdus, virtsatietulehduksen hoito aloitetaan ilman virtsa- ja verikokeita. Virtsatietulehduksen antibioottihoito kestää 3–5 vuorokautta. Jos nainen on raskaana, oireet ovat epämääräiset tai niihin liittyy kuumetta, tarvitaan virtsaviljely ja mahdollisesti muitakin laboratoriokokeita ennen virtsatietulehduksen hoitoa. Verestä mitataan usein tulehdusarvo. Sukupuolitaudit on suljettava pois, ennen kuin virtsatietulehdusta voidaan alkaa hoitamaan.

Raskaana olevien naisten virtsatulehdukset hoidetaan ja kontrolloidaan jälkikäteenkin huolellisesti. Miehen virtsatulehdukseen liittyy usein eturauhasen tulehdus, ja taudinmääritys sekä hoito ovat hieman erilaisia kuin naisilla. Lasten virtsatulehdukset selvitellään ja hoidetaan myös tarkasti, useammin sairaalassa kuin aikuisten.

Jos perusterveen naisen tulehdukset uusiutuvat kolmesti vuoden aikana, voidaan aloittaa estolääkitys puolen vuoden tai vuoden ajaksi joko päivittäin otettavalla antibiootilla tai ottamalla kerta-annos antibioottia yhdyntöjen yhteydessä. Yhdynnät altistavat joitakin naisia virtsatietulehduksille, vaikkei kyseessä ole sukupuolitauti. Ikääntyvien naisten limakalvojen ohentuminen ja kuivuminen altistavat myös tulehduksille, jolloin voidaan kokeilla paikallishoitoa estrogeenilla. Karpalo- ja puolukkamehu vähentävät virtsatietulehduksien uusiutumista.

Virtsatietulehduksen ehkäisy

Hygienia

Virtsatietulehdusta voi ehkäistä pitämällä huolta riittävästä hygieniasta. Liiallinen alapesu voi edistää virtsatietulehduksia.

Rokotteet ja muut immuuniterapiat

Immuuniterapiat ja rokotteet pyrkivät parantamaan limakalvopuolustusta. Niiden tutkimus on vilkasta antibioottiresistenssin yleistymisen takia. Rokotteita tai suihkeita ei vielä ole saatavilla.

Yhdyntä

Yhdynnän aiheuttaessa toistuvasti tulehduksia, on hyvä virtsata heti yhdynnän jälkeen. Toinen vaihtoehto on käyttää yhdynnän jälkeen otettavaa antibioottia kerta-annoksena. Mikäli virtsatietulehduksia on yli kolme vuodessa, on mahdollista kokeilla vuoden tai puolen vuoden estohoitoa.

Apua virtsatietulehduksen hoitoon saat helposti ja nopeasti OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta tai soittamalla Mehiläiseen ja varaamalla ajan yleislääkärille tai gynekologille. Toistuvien infektioiden selvittelyssä olisi hyvä käydä myös gynekologilla tarkistuksessa.

Löydät Digiklinikan OmaMehiläisestä lataamalla ilmainen OmaMehiläinen-sovellus älypuhelimeesi tai kirjautumalla OmaMehiläinen-verkkopalveluun.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen

Siirry Digiklinikalle

Hero 3.0
Background color
Green
Description
Virtsatietulehdus on erityisesti naisilla hyvin yleinen. Virtsatietulehdus johtuu tavallisesti siitä, että suolistobakteeri pääsee nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Saat helposti ja nopeasti apua virtsatietulehdukseen Digiklinikalta ilman ajan
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off