Hei! Olen pari vuotta kärsinyt vatsa- ja suolistovaivoista. Turvottaa, on ilmavaivoja ja ajoittain pahimpina aikoina ulostan pelkkää verta ja suolilimaa. Joskus kivut on niin järkyttäviä, että oksennan pelkästä kivusta. Asiaa on julkisella puolella tutkittu, on tähystetty molemmista päistä ja otettu koepaloja, on ultrattu vatsa ja tehty perusteellinen sisätutkimus sekä otettu verikokeita. Mistään ei tunnu löytyvän mitään, mutta veriarvot heittelee aina näinä pahimpina hetkinä, mm. leukkarit on koholla, hb laskee ja suola-arvot romahtaa. Alkuun epäiltiin ärtyvän suolen oireyhtymää, tämä kuitenkin poissuljettiin verenvuodon takia. Tämän hetkinen dg on "määrittämätön haavainen koliitti". Onko tässä mitään perää vai elänkö loppu elämäni ehkä haavaisen koliitin kanssa? Lääkityksenä on ollut pahimpina aikoina Triptyl, Precosa, Prednisolon ja Litalgin. Osastollakin olen viettänyt 4 vrk tiputuksen varassa suoraan suoneen on mennyt Litalgin /+ Oxanest. Kiitos vastauksesta, tämä epätietoisuudessa eläminen on melko turhauttavaa! Nimimerkki: Lapamato

Kertomuksesi on sen verran monimuotoinen ja koska vointisi ei ole tutkimuksista ja hoitokokeiluista huolimatta parantunut, suosittelen varaamaan ajan gastroenterologian erikoislääkärille. Mukaan vastaanotolle on hyvä ottaa kaikki aikaisemmat tutkimustulokset. Selvää hoitoehdotusta ei voi pelkästään näillä tiedoilla tehdä.

Vastaajana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo.


Huolettaa kun ulosteen mukana on verta, ulosteen väri kyllä normaalia ja mulla on joskus ollut peräpukamat. Ummetusta esiintyy jonkin verran. Nimimerkki: typy92

Ulosteen kirkas veri viittaa ikäiselläsi lähes aina peräaukon alueen pukamiin tai haavaumiin, joista tavallisempia ovat ehdottomasti ulkoiset tai sisäiset peräpukamat. Vaiva on sinällään viaton, mutta kiusallinen ja jatkuessaan johtaa vähitellen veriarvojen heikentymiseen sekä yleistilan laskuun. Sen vuoksi suositan ensisijaisesti varmistamaan diagnoosin esimerkiksi lääkärin vastaanotolla, jonka jälkeen saat tarkat ohjeet diagnoosin mukaisen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.  Peräpukamille altistavia tekijöitä on juurikin mainitsemasi ummetus ja raskaudet. Suolen toiminnan pitäminen säännöllisenä riittävän liikunnan ja kuitupitoisen ruokavalion avulla ovat parhaat keinot ennaltaehkäistä ummetusta.

Vastaajana yleislääkäri Mika Liukkonen.

 

Miten voin irtaantua siitä, että mietin koko ajan mitä syön ja pelkään pikaruokaa. Haluaisin elää normaalia elämää enkä tälläistä anorektista/ortoreksista. Nimimerkki bambino

Ruoka ja syöminen ovat tärkeä osa jokaisen meistä elämää ja terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa. Jonkin verran on hyväkin miettiä ruokavalintojaan ja pitää huolta esimerkiksi säännöllisestä, riittävästä ja monipuolisesta syömisestä. Näiden asioiden pohtimisen ei kuitenkaan ole tarkoitus vallata mieltä, ahdistaa, viedä kohtuuttomasti aikaa ja energiaa tai häiritä normaalia elämää ja sosiaalisia suhteita.

Häiriintyneen ruokasuhteen korjaaminen voi vaatia pitkääkin prosessia, jonka aikana tarkastellaan omia ajatuksia ja syömistapoja ja pyritään muuttamaan niitä takaisin terveempään, joustavampaan ja rennompaan suuntaan. Johtoajatuksena on hyvä pitää sitä, että ruokavalion ei tarvitse olla "täydellinen" ollakseen terveellinen. Noin 80 % hyviä valintoja riittää, 20 % voi olla sitten mitä vain, vaikkapa sitä pikaruokaa ilman, että mitään pahaa tapahtuu. Itse asiassa sallivuus ja pieni "epätäydellisyys" on suorastaan suositeltavaa, koska se tukee psyykkistä hyvinvointia. Liian tiukka ruokavalio voi altistaa "kiellettyjen" ruokien himolle, ahmimiselle ja syömishäiriöille.

Välillä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan omia tiukkoja ajatuksiaan suhteessa ruokaan, kyseenalaistaa niitä ja etsiä tilalle toimivampia. Tähän työskentelyyn voi yhdistää käytännön harjoituksia syömisen sallivuuden lisäämiseksi. Voi vaikkapa listata paperille kiellettyinä pitämänsä ruoat ja kokeilla sitten syödä niitä yksi kerrallaan vähiten ahdistavasta ja pelottavasta aloittaen. Altistamalla "kiellettyjen ruokien" pelottavuus hälvenee ja niistä tulee normaali osa ruokavaliota. Jos kaveripiirissä tai perheessä on tervehenkistä suhtautumista syömiseen, voi tällaisista henkilöistä ottaa mallia omaankin toimintaan. Yhteiskunnassa puhutaan paljon ruoan terveellisyydestä ja laihduttamisesta. Jos tällainen kirjoittelu ja puhe ahdistaa, kannattaa sitä mahdollisuuksien mukaan välttää, eli jättää ainakin hetkeksi kaikki laihdutukseen tai terveellisyyteen liittyvät jutut lukematta ja hakeutua seuraan, jossa nämä eivät ole jatkuvasti keskustelunaiheena.

Häiriintyneen syömissuhteen korjaaminen yksin voi olla haastavaa. Siksi suosittelen aina lämpimästi hakeutumaan ammattilaisen vastaanotolle, jos vähänkin tuntuu siltä, että itsekseen ei pääse eteenpäin. Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Vastaajana ravitsemusterapeutti Leija-Lotta Kalaoja.

 

Olen kärsinyt jo vuosia vatsavaivoista. Vatsaa turvottaa lähes joka päivä, turvotus ja kipu ovat pahimmillaan ruokailun jälkeen ja illalla. Joskus vatsa on niin kipeä, että liikkuminen sattuu. Kipu on suurimmaksi osaksi lyhytkestoista, menee ohi noin tunnin päästä alkamisesta. Ilmavaivat ovat jokapäiväinen ongelma. Olen kokeillut laktoositonta ruokavaliota, mistä ei ollut apua. Mikäköhän vatsaani mahtaa vaivata ja miten sitä voisi hoitaa? Nimimerkki: vatsavaivainen

Vatsan turvottelu, kipu ja ilmavaivat kuulostavat ärtyvän suolen oireyhtymän oireilta. Kyseessä on siis vaaraton tila. Suolesi reagoi siihen, mitä olet syönyt. Myös ympäristön asiat, kuten esimerkiksi stressi ja kiire, voivat vaikuttaa suolivaivoihin. Ehdotan, että kuitenkin poissuljettaisiin keliakia ja laktoosi-intoleranssi vaivojen taustalta. Ne onnistuvat tavallisilla verikoetesteillä. Tule siis rohkeasti lääkärin vastaanotolle. Sen jälkeen voisit kokeilla ruokavaliota, joka on ns. FODMAP-dieetti. Siinä yritetään välttää pääasiassa tiettyjä kasvikunnan tuotteita ja sillä lailla suolen kipu ja turvottelu yleensä vähenevät.

Vastaajana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo.

 

Olen aiemmin syönyt lihaa, ryhtynyt kasvissyöjäksi ja nyt syön taas lihaa. Liha ei kuitenkaan enää sovi. Mistä tämä johtuu? Pitäisikö sen sopia?

Periaatteessa kasvissyöjäksi ryhtyminen ei tee ihmistä kykenemättömäksi siirtymään myöhemmin takaisin liharuokaan. Ainakaan allergiasta tässä ei luultavasti ole kyse.

Olisi hyvä tietää, kuinka kauan olet ollut kasvisruokavaliolla ja oletko kokeillut useamman kerran syödä uudelleen lihaa? Ruokavalion muuttaminen voi nimittäin aina aiheuttaa alkuun oireita, oli kyse millaisesta muutoksesta tahansa.

Samoin olisi hyvä tietää tarkemmin, mitä tarkoittaa, ettei liha enää sovi? Tuleeko siitä vatsakipuja, raskas olo vai jotain muuta? Jos on tottunut pitkään syömään kasvisruokaa, voi yhtäkkinen siirtyminen takaisin lihaan tuntua omituiselta ja tehdä edellä mainittuja oireita. Tosin kaikille ei tule mitään ongelmaa.

Kyse voi tietysti olla myös siitä, että psyykkisesti ei tunnu hyvältä siirtyä takaisin lihan syömiseen, mikä voi aiheuttaa oireita, vaikka keho olisi ihan kykenevä sulattamaan ruoan. Mielellä on vahva vaikutus.Vastaukset näihin kysymyksiin voisivat auttaa tarkemmin selvittämään sitä, miksi liha tuntuu sopimattomalta.

Jos haluat ottaa lihan takaisin ruokavalioon, voisi "harjoittelu" todennäköisesti auttaa asiaa. Harjoittelun voisi aloittaa helpommin sulatettavista lihoista, kuten vähärasvaisesta broilerista. Tarvittaessa voi kokeilla monipuolista ruoansulatusentsyymiä avuksi. Sinänsä ruokavalio voi tietenkin olla oikein hyvä ilman lihaakin, eli mitään pakkoa lihaa ei ole syödä, jos se ei tunnu hyvältä!

Vastaajana ravitsemusterapeutti Leija-Lotta Kalaoja.

Lue lisää:

Gynekologille esitetyt kysymykset

Ihoon liittyvät kysymykset

Hyvinvointiin, mielenterveyteen ja uneen liittyvät kysymykset

Yleisesti terveyteen liittyvät kysymykset

Askarruttaako sinua jokin asia omassa terveydessäsi? Nuorten chat palvelee sinua sivun oikeassa alakulmassa. Siellä voit kysyä asiantuntijan neuvoa sinua askarruttavista kysymyksistä. Kysy rohkeasti, me autamme!