Siitepölyallergian oireet ja hoito

Pollenallergi drabbar ungefär en femtedel av alla finländare. Allergisäsongen börjar på försommaren, då problemen orsakas av lövträd som al och björk. På midsommaren har vi gräsväxter som timotej och på sensommaren gråbo. Pollen orsakar huvudsakligen allergisk snuva. Vissa personer kan också bli känsliga för naturliga mögelsporer och har symtom på snuva särskilt i början av hösten.

Vill du ta reda på om det är fråga om en allergi? Du kan boka en tid för ett allergitest via tidsbokningen på nätet till vilket Mehiläinen-laboratorium som helst eller komma inom öppethållningstiderna utan en tidsbokning.

BOKA TID VID ETT LABORATORIUM

Pollenallergi kan vanligtvis effektivt lindras genom medicinering och i de svåraste fallen kan symtomen lindras avsevärt genom hyposensibilisering.

Symtom vid pollenallerg

Pollen orsakar olika symtom på pollenallergi hos känsliga personer, såsom en allergisk inflammatorisk reaktion på bindhinnan, näsan, huden eller bronkerna.

Som ett resultat inkluderar allergisymtom som orsakas av pollen:

  • Astmasymtom: hosta, slem, andnöd, väsande andning
  • Hudsymtom: klåda, eksem
  • Nässymtom: klåda, nysningar, snuva, nästäppa, svalgsymtom
  • Ögonsymtom: klåda, sveda, rodnad, eksem, konjunktivalt ödem

Du kan boka en tid för ett allergitest via tidsbokningen på nätet till vilket Mehiläinen-laboratorium som helst eller komma inom öppethållningstiderna utan en tidsbokning.

BOKA TID VID ETT LABORATORIUM

Pollenallergi hos barn

Även barn kan ha pollenallergi. Allergisk snuva kan vara mycket typisk hos barn. Obehandlade allergisymtom hos barn kan också leda till mellanöroninflammation och allergisk snuva exponerar barnet för uppkomst av astma och därför är det viktigt att behandla allergisymtom hos barn. En långvarig infektionscykel kan också göra barnets slemhinnor mottagliga för irritation orsakad av pollen.

Läs mer om astma hos barn

Behandling av pollenallergi

Behandlingen av pollenallergi är individuell och tar hänsyn till svårighetsgraden av allergin, dess symtom och antalet pollen. Det bästa sättet att förebygga allergisymtom är att undvika pollen, vilket vanligtvis inte är möjligt i det fria. Inomhusluften kan påverkas genom att allergifilter installeras på ventilationsbeslag i fönster och luftkonditioneringsenheter. Sänglinnen för en person med pollenallergi måste torkas inomhus för att förhindra att pollen inte fastnar på dem och upprätthåller symtom efter pollensäsongen.

Det finns bra läkemedel och metoder för att behandla allergireaktioner så ingen behöver gömma sig inne på våren och sommaren på grund av pollenallergi. De allergimediciner som används för att lindra pollenallergisymtom är vanligtvis:

  • Antihistamin: som tablett, nässpray för lokala nässymtom och ögondroppar för ögonsymtom
  • Glukokortikoider: som nässpray
  • Kombinationsprodukter som innehåller antihistamin och glukokortikoider: som nässpray
  • Antileukotriener: som tablett för astmatiker
  • Avsvällande medel som begränsar blodcirkulationen: som nässpray eller -droppar för kortvarig användning

Om ett läkemedel inte fungerar kan en kombination av olika läkemedel och behandlingar vanligtvis hjälpa till att kontrollera även svåra allergier. Hyposensibilisering är effektiv vid behandling av snuva och ögonsymtom orsakade av pollenallergi. Det bör också övervägas för allergiska astmatiker. Hyposensibilisering är den enda behandlingen riktad mot återhämtning: efter hyposensibilisering kan vissa sluta använda läkemedel helt och hållet och dess effekt kan vara i flera år.

BOKA TID FÖR HYPOSENSIBILISERING

Tips för att förbereda för pollensäsongen

  1. Kontrollera ditt medicinskåp, avlägsna eventuella utgångna läkemedel och hämta dem till apoteket för bortskaffande.
  2. Gör en årlig läkarundersökning i god tid för pollensäsongen. Vid misstanke om pollenastma krävs en kompletterande undersökning när symtomen uppstår.
  3. Se till att dina läkemedelsordinationer gäller (12 månader) för hela den uppskattade pollensäsongen även om du inte köper alla läkemedel direkt.
  4. Skaffa nödvändiga ögondroppar, nässprayer, antihistamintabletter och en astmamedicin som öppnar och vårdar. Kortisontabletter fungerar också som en Kyypakkaus (hydrokortisontabletter) vid sommarstugan.
  5. Börja din vårdande astmamedicinering i god tid innan pollensäsongen börjar, andra läkemedel kan vänta tills symtomen dyker upp. Detta gör att du kan övervaka den årliga variationen av dina symtom, undvika onödig medicinering och samtidigt vara förberedd om astma uppstår.
  6. Följ pollenrapporterna så vet du alltid vad som finns i luften. Mycket känsliga allergiker kan reagera innan tillkännagivandet av det officiella pollenmeddelandet.
  7. Ta kontakt med din läkare igen om du upplever symtom trots medicinering, upplever nya symtom, har en långvarig influensa, känner dig ovanligt trött, har dålig idrottsprestation eller på annat sätt bara vill vara säker på var du står.
  8. Kom ihåg möjligheten till hyposensibilisering om symtomen är besvärliga. Boka tid hos en allergiläkare och diskutera det direkt efter allergisäsongen.

Varje Mehiläinen-verksamhetsställe har en expert på allergibehandling som kan kontaktas i alla frågor. Det är också bekvämt att förnya välbekanta allergiläkemedel på Mehiläinens Digiklinik.

GÅ TILL DIGIKLINIKEN

Artikelns expert är Jere Reijula, specialistläkare inom lungsjukdomar och allergologi.

Vanliga frågor om pollenallergi

Vad hjälper mot pollenallergi?

Det finns många sätt att lindra din pollenallergi. När det gäller symtom skulle det effektivaste sättet vara att undvika pollen, vilket ofta är omöjligt under pollensäsongen. Det är möjligt att effektivt lindra pollenallergisymtom med läkemedel såsom antihistamin. Med hjälp av hyposensibilisering är det möjligt att bli nästan helt av med många pollenallergier.

Kan man behandla pollenallergi med hyposensibilisering?

Ja, hyposensibilisering är en effektiv behandling, antingen med injektioner eller sublinguala tabletter, för behandling av pollenallergi som orsakas av björk och timotej. Läs mer om hyposensibilisering.

Hur påverkar pollensäsongen min astmamedicin?

Läkemedelsbehandling för allergisymptom hos astmatiker bör kontrolleras innan pollensäsongen börjar. Hyposensibilisering mot pollenallergi bör också övervägas hos patienter med astma som upplever förvärrade astmasymtom under allergisäsongen.

Varför bör jag undersöka vilken allergen som orsakar pollenallergin genom en allergiundersökning?

När det pollen som orsakar allergisymtomen har fastställts kan behandling av allergin hyposensibilisering övervägas.

Du kan boka en tid för ett allergitest via tidsbokningen på nätet till vilket Mehiläinen-laboratorium som helst eller komma inom öppethållningstiderna utan en tidsbokning.

BOKA TID VID ETT LABORATORIUM

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
On