Metabolisen oireyhtymän laboratoriopaketti

Metabolinen oireyhtymä (MBO) on kasauma riskitekijöitä, joiden vuoksi henkilöllä on suuri verisuonisairauksien ja diabeteksen vaara. Metabolisen oireyhtymän osatekijät ovat keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine, epäedullinen veren rasvojen jakauma sekä häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta. Laboratoriopaketti on kohdennettu näiden tutkimiseen.

Näin varaat metabolisen oireyhtymän laboratoriopaketin

Metabolisen oireyhtymän laboratoriotutkimukseen voi tulla ilman lähetettä. Tutkimus ei vaadi erityisvalmisteluja, kuten ravinnotta oloa. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon tai tulla aukioloajan puitteissa ilman ajanvarausta.

Varaa aika

Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min). Katso sinulle lähin laboratorio ja aukioloajat.

Miksi metabolinen oireyhtymä kannattaa tutkia?

Oireettomuus asettaa haasteita metabolisen oireyhtymän seulonnassa, hoidossa ja seurannassa. Useimmiten ainoa näkyvä "oire" on keskivartalokumpu, jonka ei nykymääritelmän mukaan tarvitse olla edes kovin mittava. Koska oireita ei ole, tarvitaan tietoa, kuten rasva-arvojen ja sokeriaineenvaihdunnan selvityksiä sekä verenpaineen mittauksia, jotta kokonaisriski voidaan määrittää.

Metabolisessa oireyhtymässä hoidon tavoitteet sovitaan yhdessä potilaan ja hoitavan lääkärin kanssa. Kirjalliset, jopa numeroiksi sovitut hoidon tavoitteet ovat tarkistettavissa ja seurattavissa laboratoriomittauksin. Tulosten tietäminen ja muutosten seuraaminen lisää suoraan motivaatiota ponnistella elämäntapamuutoksien kanssa.

Mitä metabolisen oireyhtymän laboratoriopaketti sisältää?

Metabolisen oireyhtymän laboratoriopaketti sisältää seuraavat laboratoriokokeet:

  • Veren rasva-arvot
    Veren rasva-arvojen mittaus sisältää kokonais-, HDL- ja LDL- ja non-HDL-kolesteroli- sekä triglyseridipitoisuudet (P-Lipidit). Veren rasva-arvot ovat tärkeitä sydän- ja verisuonisairauksien riskimittareita. Metabolisessa oireyhtymässä tyypillisesti hyvä HDL-kolesteroli on matalahko (HDL miehellä alle 1 mmol/L, naisella alle 1.3 mmol/L)., huono LDL-kolesteroli normaali tai lievästi kohonnut ja triglyseridit korkeat (triglyseridipitoisuus yli 1.7 mmol/L, ilman edeltävää paastoa yli 2 mmol/L tai hoito päällä). Lue lisää kolesterolista.

  • Rasvojen laadusta kertova apolipoproteiinimittaus
    Jopa kolesterolipitoisuutta tärkeämpiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä ovat elimistön rasvoja kuljettavien partikkelien laatu ja lukumäärä. Metabolisessa oireyhtymässä keskeinen tutkimus on rasvojen laadusta kertova apolipoproteiinimittaus, joka sisältää apolipoproteiini A1:n sekä apolipoproteiini B:n sekä näiden suhteen (Apot). Verisuonten kannalta haitallisimpia ovat apolipoproteiini B:tä (LipoB) sisältävät rasvahiukkaset, kun taas ApoA1:ä (LipoA1) sisältävät hiukkaset vastaavat hyvää HDL-kolesterolia ja suojaavat kudoksia rasvan kertymiseltä esim. verisuonten seinämiin. Siksi suhde apoB: apoA1 kertoo hyvien ja huonojen hiukkasten tasapainosta elimistössä. Samalla apo B-tason ollessa korkea suhteessa LDL-arvoon haitallisimpien, tiheiden LDL-hiukkasten osuus on tavallista korkeampi. Tällainen on tilanne usein metabolisessa oireyhtymässä, minkä vuoksi  tilaan liittyy suuri sydän/verisuonitautien riski. Metabolisessa oireyhtymässä sekä diabeetikoilla ja omenavartaloisilla ns. perinteiset kolesterolimittaukset eivät siis anna luotettavaa kuvaa riskistä ja heillä on tärkeää käyttää apolipoproteiinimäärityksiä. Vastaavasti kolesterolia alentavan lääkehoidon aikana tärkeää onkin partikkelimäärän, eli apoB:n, pieneneminen, eikä pelkän kolesterolipitoisuuden seuranta.

  • Pitkäaikaisverensokeri
    Pitkäaikaisverensokeri (HbA1c) kertoo verensokeritasapainosta edeltävien viikkojen/kuukausien ajalta. Tämä kohoaa usein jo ennen varsinaista diabeteksen puhkeamista, jolloin elintapojen muuttamisella voidaan jopa ehkäistä diabetes.

  • Maksa-arvot
    Alaniiniaminotransferaasi (ALAT) on maksaentsyymi, joka kuvastaa lääkkeiden ja alkoholin käyttöä, rasvamaksaa, joka uhkaa metabolisessa oireyhtymässä, sekä ylipäänsä maksan toimintaa.

  • Munuaisten toiminta
    Sydän- ja verenpainelääkkeet saattavat vaikuttaa munuaisten toimintaan, jolloin neste- ja suolatasapainoa sekä munuaistoimintaa on tärkeää tarkkailla. Vastaavasti myös kohonnut verenpaine ja pitkään koholla ollut verensokeri saattavat vaurioittaa munuaisia. Sekä kohonnut verensokeri että verenpaine ovat usein täysin oireettomia. Virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhde (U-Alb/krea) kuvaa, onko munuaisiin ehtinyt syntyä vaurioita. Verenpainelääkkeet saattavat kohottaa virtsahappopitoisuutta (P-uraat) ja lopulta aiheuttaa kihtiä. Uraatti kuvaa myös solujen aineenvaihduntaa sekä munuaisten toimintaa ja kohonnut uraatti (hyperurikemia) onkin tunnusomainen metaboliselle oireyhtymälle.

Varaa aika

Metabolisen oireyhtymän laboratoriopaketin hinta

Katso metabolisen oireyhtymän laboratoriopaketin hinta laboratoriotutkimusten hinnastosta.

Hinta sisältää:

  • Veri- ja virtsanäytteiden oton ja tutkimisen valitsemassasi Mehiläisen toimipisteessä
  • Tulosten toimittamisen.

Tulosten saaminen

Laboratoriokokeiden tulokset tallentuvat OmaMehiläinen-palveluun. OmaMehiläistä voit käyttää lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Tietokoneella toimivaan OmaMehiläinen-verkkoversioon pääset täältä

Lausunnot laboratoriopaketin tuloksista

Metabolisen oireyhtymän laboratoriopakettiin ei sisälly erillistä lausuntoa laboratoriopaketin tuloksista.

Keskustelemalla lääkärisi kanssa terveysriskejä kartoittavien laboratoriotestien tuloksista saat niille ammattilaisen tulkinnan sekä ohjeet oman terveytesi edistämiseen.

Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai varata ajan yleislääkärillemme lausunnon saamiseksi verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00.

Varaa aika yleislääkärille

Jos olet käynyt testissä lääkärin lähetteellä, kannattaa lääkärin kanssa sopia tulosten saamisesta ja jatko-ohjauksesta.

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
Off