Asiantuntijat-osion otsikko
Asiantuntijat
Ingressi

Työterveyden tehtävä on tukea yrityksiä työyhteisötason toimenpiteiden edistämisessä ja työturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Työturvallisuuslain muutoksilla tarkennetaan työnantajan työturvallisuusvelvoitteita. Tutustu lakimuutokseen, mitä työnantajien tulisi huomioida siihen liittyen ja miten työterveys voi tukea yrityksenne tukena.

Lisää aiheesta -otsikko
Lisää aiheesta
Luo schema UKK-osiosta
On
Näytä asiantuntijat
Off
Näytä kaikki kategorian UKK-kysymykset
Off
Näytä lisää aiheesta
Off
Näytä lisää aiheesta kategorian perusteella
Off
Näytä toimipisteet
Off
Näytä UKK-osio
Off
Tiivistelmä

Lain tavoitteena on edistää 55 vuotta täyttäneiden työssä jaksamista ja vähentää varhaista työelämästä poistumista. Lakimuutoksilla pyritään ehkäisemään työkyvyttömyyttä ja parantamaan työntekijöiden mahdollisuuksia työskennellä pidempään työkykyisenä.

  1. Työnantajan huolehtimisvelvollisuutta täsmennetään​
  2. Ikääntymiseen liittyvät riskit tunnistettava​
  3. Työn fyysiset että psykososiaaliset kuormitustekijät huomioitava
  4. Työturvallisuuslain raskaussuojelun perussäännöstä selvennetään

Lue lisää Työterveyslaitoksen ja Valtioneuvoston sivuilta

Toimipisteet-osion otsikko
Toimipisteet
UKK-osion otsikko
Usein kysyttyä
Sisältö
Body

Lakimuutos edellyttää yrityksiltä huomion kiinnittämistä tiettyihin henkilöstöjohtamisen osa-alueisiin ja mahdollisiin muutoksiin yrityksen toiminnassa.

Työantajan huolehtimisvelvollisuus

Osatyökykyisten tarpeiden huomioiminen yksilöllisesti työjärjestelyissä ja työn muokkaustarpeissa on yrityksen varhaisen tuen ydintoimintaa.​

  • esihenkilöiden varhaisen tuen toimenpiteiden aktiivinen toteuttaminen, kirjaaminen ja toimenpiteiden seuraaminen sekä läpinäkyvyys koko henkilöstölle​
  • yhteistyö työterveystiimin kanssa työkyvyn tuen prosessissa, mukaan lukien työterveysneuvottelut​
  • tietoturvalliset toimintatavat työkykyjohtamisen yhteistyössä

Iän, raskaana olevien ja muiden yksilöllisten ominaisuuksien huomioiminen

Työuran alussa ja lopussa sekä raskaana olevien työntekijöiden erityistarpeiden huomioiminen on osa yrityksen henkilöstöpolitiikkaa. Työjärjestelyiden hyödyntäminen eri tehtävien erityispiirteet (fyysiset kuormitustekijät, altisteet, vuorotyö) huomioiden tulisi olla ensisijainen keino.

Fyysisten ja psykososiaalisten kuormitustekijöiden huomioiminen

Työpaikan tulee tehdä riskinarviointia jatkuvana työturvallisuustoimenpiteenä myös psykososiaalisista kuormitustekijöistä fyysisten olosuhteiden rinnalla.​ Työnantajien tulee jatkossa huomioida aiempaa tarkemmin työterveyden työpaikkaselvityksen perusteella tehdyt jatkotoimipidesuositukset.

Työterveystiimin osaamista tulee hyödyntää konkreettisten työyhteisötason ja esihenkilötyön tukeen kohdistuvien jatkotoimien käynnistämisessä, edistämisessä ja seurannassa. Näitä ovat mm. organisaatiopsykologiset toimet, fyysisten kuormitustekijöiden arvioinnit ergonomiakävelyin, työyhteisötason työterveysneuvottelut.

 

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Miten yritysten tulisi huomioida työturvallisuuslain muutokset
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Miten yritysten tulisi huomioida työturvallisuuslain muutokset
Body

Suunnitelmallisella työkykyjohtamisella voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää työkyvyttömyyttä. Työkykyjohtaminen on osa yrityksen henkilöstöjohtamista, jota työterveys vahvasti tukee yhteisillä toimintamalleilla. Työkykyjohtaminen on yritysten sisäisten toimijoiden ja ulkoisten kumppaneiden suunnitelmallista yhteistyötä, jonka onnistumista edistää yhdessä sovitut tavoitteet, mittarit ja seurantatyökalut.

Työterveys toimii yrityksen tukena työkykyjohtamisessa. Työterveyden tarkoitus on tukea ja arvioida työntekijöiden työkykyä, mahdollistaa oikea-aikainen hoito sekä lääkinnällinen ja ammatillinen kuntoutuksen. Työterveys antaa suosituksia työjärjestelyihin sekä terveellisen ja turvallisen työympäristön edistämiseksi. Työterveys toimii koko työyhteisön ja esihenkilöiden tukena arjen työkykyjohtamisessa.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Työterveys yritysten työturvallisuusjohtamisen tukena
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Työterveys yritysten työturvallisuusjohtamisen tukena
Body

Mehiläinen tarjoaa kohdennettuja palveluita niin työuran alussa kuin loppuvaiheessa oleville työntekijöille kuten myös esihenkilöille ja johdolle. Työterveyden moniammatillisen tiimin tuki edistää niin nuorten kuin ikääntyvien työntekijöiden hyvinvointia, työssäjaksamista ja myös ennaltaehkäisee työkyvyttömyyden riskejä. Tutustu palveluihimme alta ja kysy lisää työterveyden yhteyshenkilöltäsi.

Tukea työuran alkuun

Yli puolet 20–29-vuotiaista (53 %) kantaa huolta jaksamisestaan ja henkisestä hyvinvoinnistaan. Siirtyminen työelämään on iso muutos, jota on tärkeä tukea onnistuneen työuran kannalta. Tarjoamme kohdennettuja palveluita nuorille ja heidän esihenkilöille auttamaan nuoren työntekijän työuralle kiinnittymistä ja huomioimaan sekä fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyden ulottuvuudet. 

Tutustu Työuran alun tuki -palveluhimme

Tukea työuran loppuun

Tiesitkö, että 15-30 % yli 45-vuotiaista työkykyindeksi on kohtalainen tai huono? Suunniteltuja toimia tarvitaan hyvissä ajoin työssä jatkamisen mahdollistamiseksi. Olemme rakentaneet työkykyjohtamisen palveluita huomioimaan ikääntymisen tuomat haasteet. Tarjoamme ratkaisuja sekä +50 v työntekijöille oman työkyvyn johtamiseen työuran loppuun asti että esihenkilöille ikäjohtamisen kysymyksiin.
 

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Työterveyden tuki työurien alkuun ja loppuun
Otsikkotaso
h2
Teksti sisällysluettelossa
Työterveyden tuki työurien alkuun ja loppuun
Body

Yrityksenne nimetty työterveystiimi auttaa ja keskustelee mielellään kanssanne tilanteestanne ja tarvittavista muutokseen liittyvistä toimenpiteistä.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
Off
Otsikko
Lisätietoja
Otsikkotaso
h2
Meta title
Työturvallisuuslain muutokset 1.6.2023 alkaen
Meta description

Tutustu 1.6.2023 voimaan astuviin työturvallisuuslain muutoksiin.

Hinnasto-osion otsikko
Hinnasto ja maksaminen
Näytä hinnasto
Off
Palvelut-osion otsikko
Palvelut
Piilota sivukartasta
Off
Piilota haussa
Off
Näytä palvelut-osio sisällysluettelossa
Off
Tiivistelmän otsikko
Lakimuutokset lyhyesti
Hero 3.0
Background color
Green
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
Off
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Main image
ihmiset istuvat
Näytä ajanvarauswidget
Off