Stressivatsa eli toiminnallinen suoli- ja mahavaiva

Stressivatsassa on kyse toiminnallisesta suoli- ja mahavaivasta, joka pahenee fyysisen tai henkisen stressin vaikutuksesta. Stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa vatsaoireita ilman elimellistä vikaa tai varsinaista sairautta.

Stressivatsan oireet

Stressivatsan tyypillisiä oireita ovat:

Mistä stressivatsa johtuu?

Mahasuolikanavasta välittyy jatkuvasti informaatiota aivoihin. Normaalitilassa hermosto suodattaa viestitulvasta ylimääräiset ja elimistön kannalta merkityksettömät aistimukset pois. Stressin myötä hermoston suodatusmekanismi saattaa horjua, jolloin hermosto ikään kuin herkistyy ja kivun aistimus häiriintyy. Stressivatsan taustalla ei ole elimellistä sairautta, mutta stressin, ahdistuneisuuden tai esimerkiksi masennuksen aiheuttamat oireet ovat kuitenkin todellisia, ja stressillä on todettu olevan yhteys suolen toimintaan ja kipuärsytysten aistimuksiin.

Monesti stressivatsaa esiintyy henkilöillä, jotka ovat luonteeltaan huolehtivia ja herkkiä.

Varaa aika gastroenterologille

 

Stressivatsan rauhoittaminen ja hoito

Stressistä aiheutuvien mahavaivojen hoitoon ei ole täsmälääkettä. Stressimahan sekä ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ruokavalion muokkaus on avainasemassa.

Useita auttaa stressivatsan oireisiin ns. fodmap-ruokavalio, jossa ruokavaliosta karsitaan tiettyjä imeytymättömiä hiilihydraatteja, joista vatsavaivat mahdollisesti johtuvat.

Tärkeässä asemassa ovat myös rauhassa syöminen sekä säännöllinen ruokarytmi.

Oireita voi hoitaa myös oireenmukaisella lääkityksellä. Ärtyneestä suolesta johtuvaa kipua voi lievittää kipulääkkeellä, ripulia ripulilääkkeellä ja esimerkiksi ummetusta ummetuslääkkeellä. Lääkkeiden pidempiaikaisesta käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää:
Vaivaako vatsakipu eli mahakipu? Katso, milloin kannattaa lähteä lääkäriin

Voiko stressivatsasta päästä eroon?

Stressivatsan oireilu on usein kausiluonteista. Oireet on mahdollista pitää hallinnassa sopivilla elämäntavoilla ja stressivatsan oireista on mahdollista päästä myös eroon. Oireet saattavat huolestuttaa, mutta kyse ei ole sairaudesta, eikä stressivatsa myöskään muutu vakavaksi taudiksi.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli ilmaantuu kokonaan uusi mahaoire tai pidempiaikainen oire muuttaa muotoaan. Lääkäriin tulee hakeutua myös, mikäli peräsuolesta tulee verta, ripuli jatkuu yli viikon, esiintyy nielemisvaikeutta tai laihtuu kovasti.

Gastroenterologian erikoislääkäri on mahaan ja suolistoon erikoistunut sisätautilääkäri, joka tutkii ja hoitaa mm. ruokatorven, mahalaukun, ohutsuolen, paksu- ja peräsuolen, maksan, sappirakon, sappiteiden ja haiman sairauksia.

Varaa aika gastroenterologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00.

Tutustu Mehiläisen gastroenterologian erikoislääkäreihin.

Varaa aika gastroenterologille

Asiantuntijana gastrokirurgi, LT Kai Klintrup.