Suun terveys on olennaista minkä tahansa leikkaushoidon kohdalla. Suun tulehdukset eivät ole erillään muusta kehosta. Mikä tahansa elimistön tulehdus hidastaa leikkauksesta toipumista, sillä kehon voimavaroja kuluu tulehdukselta puolustautumiseen. Vaikka esimerkiksi ientulehdus voi olla täysin oireeton, kauttaaltaan tulehtuneet ikenet vastaavat jopa kämmenen kokoista haavaa.
Hammaslääkärille kannattaa hakeutua hyvissä ajoin, mieluiten heti, kun leikkauspäätös on tehty. Silloin mahdolliset ongelmat ehditään hoitaa ja suu saa aikaa toipua. Esimerkiksi hampaan poisto kannattaa tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta.
Reikiintyneet hampaat pitää paikata ja lisäksi tulee varmistaa, ettei suussa ole esimerkiksi ien- tai juurikanavatulehdusta. Koska moni suun ongelma voi olla oireeton, vasta hammaslääkärin tutkimus sekä hampaiston ja leuan röntgenkuva paljastavat suun todellisen kunnon.
Jos leikkaus on tarpeellista suorittaa kiireellisesti, toimenpidettä ei ole syytä viivästyttää hammaslääkärikäynnin vuoksi. Jos asia mietityttää ja suussa tuntuu esimerkiksi tulehduksen oireita, neuvoa voi kysyä leikkaavasta yksiköstä.
Erityisen tärkeää suun tulehdusten hoitaminen on ennen tekonivelleikkausta tai muuta toimenpidettä, jossa elimistöön asetetaan vierasesine. Suu on tiheästi verisuonitettu ja suuperäiset taudinaiheuttajat kulkeutuvat verenkierron välityksellä kaikkialle elimistöön. Näin bakteerit voivat muodostaa etäinfektioita leikkausalueelle, ja erityisen helposti ne tarttuvat leikkauksessa asetettuun vierasmateriaaliin, kuten tekoniveleen. Pahimmillaan vierasesineen pintaan voi kehittyä infektio, jonka hoito voi edellyttää jopa uutta leikkausta.
Terve suu auttaa toipumisessa
Ennen tiedossa olevaa leikkaushoitoa on hyvä hakeutua hammastarkastukseen hyvissä ajoin. Näin monet suun ongelmat voidaan hoitaa hyvissä ajoin, jolloin leikkauksen jälkeen voi keskittyä leikkauksesta palautumiseen.
Mahdollista itsellesi parempi toipuminen ja varaa aika hammastarkastukseen.
Suunhoito leikkauksen jälkeen
Terve suu antaa elimistölle rauhaa leikkauksesta toipumiseen. Parhaassa tilanteessa suun mahdolliset tulehdukset on hoidettu ennen leikkausta, ja leikkauksen jälkeen hampaiden hyvä omahoito jatkuu. Huolellinen hoito tarkoittaa hampaiden pesua kahdesti päivässä, hammasvälien puhdistamista päivittäin sekä säännöllisiä hammastarkastuksia. Jos hammaslääkäriin ei ehtinyt ennen leikkausta, tarkastuksesta on toki hyötyä myös leikkaukseen jälkeen.
Vaikka et olisi menossa leikkaukseen, suun terveyttä on aina tärkeää hoitaa. Suun sairaudet ovat on tutkitusti yhteydessä jopa diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, muistisairauksiin sekä lisääntymisterveyteen. Hyvä suunhoito on helppo terveysteko.
Hammastarkastuksessa saat hammaslääkäriltä arvion suun ja hampaiden terveydentilasta sekä suosituksen jatkotoimenpiteistä. Hammastarkastus on kivuton tutkimus, eikä sen yhteydessä tarvitse tehdä hoitotoimenpiteitä.
Hammashoitopelkotarkistuksessa voit yhdessä pelkopotilaiden hoitoon perehtyneen hammaslääkärin kanssa kohdata hammaspelkosi turvallisesti omaan tahtiisi.