Mistä huuliherpes johtuu?

Huuliherpes, eli yskänrokko, on herpes simplex -viruksen aiheuttama tarttuva tauti. Noin 90 % aikuisista on joskus saanut huuliherpestartunnan, mutta kaikilla se ei oireile lainkaan. Virus jää kuitenkin elimistöön pysyvästi ja voi siksi oireilla aika ajoin.

Huuliherpeksen oireet: punoitusta ja rakkuloita

Huuliherpeksen alkuvaiheessa ensimmäiset oireet ovat yleensä huulien ja suun limakalvojen punoitus, kutina ja pistely. Pari päivää näiden oireiden jälkeen huuleen puhkeaa rakkuloita. Rakkulat ovat aluksi kirkkaita, muuttuvat sitten kellertäviksi ja muutaman päivän päästä vetistäviksi ruviksi. Ruvet irtoavat viikon tai parin kuluessa.

Huuliherpes voi tulla myös muualle kasvoihin kuin huuliin, suuhun ja suupieliin. Melko yleinen herpeksen paikka on sieraimen vieressä. Jos herpes oireilee silmän lähellä, kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Varaa aika silmälääkärille

Virus pysyy suurimman osan ajasta oireettomana, mutta esimerkiksi flunssa, auringonpaiste tai stressi voi aktivoida sen. Huuliherpekseen ei ole kuitenkaan ennaltaehkäisyä, eikä elämää kannata sen takia alkaa rajoittaa.

Huuliherpeksen hoito

Huuliherpestä hoidetaan yleensä asikloviirillä- tai valasikloviirillä. Jos infektio on ärhäkkä, asikloviiri ja valasikloviiri suun kautta tabletteina rauhoittavat sen yleensä nopeasti. Herpes parantuu ilman hoitoa viikossa tai parissa.

Milloin lääkärin huuliherpeksen takia?

Jos herpes pitkittyy, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäriin kannattaa mennä myös, mikäli kyse on ensimmäistä kertaa oireilevasta huuliherpeksestä. On hyvä, että lääkäri varmistaa oireilun huuliherpekseksi ennen hoitoa.

Myös jos rakkula-alue alkaa märkiä tai erittää, kannattaa mennä lääkäriin. Erittävälle rakkula-alueelle voi kehittyä bakteeritulehdus. Lääkäri arvioi, onko oireilevaa aluetta tarpeen hoitaa antibioottivoiteella tai antiseptisellä hydrokortisonivoiteella.

Jos herpes uusii tiheästi, lääkäri voi määrätä sitä varten estohoidon. Estohoito on pieni annos asikloviiriä tai valasikloviiriä.

Voit varata ajan ihotautilääkärille, yleislääkärille tai työterveyslääkärillesi.

Varaa aika ihotautilääkärille

Varaa aika yleislääkärille

Huuliherpeksen lääkehoito

Yleisimmät lääkkeet huuliherpekseen ovat sikloviiri ja valasikloviiri. Ne ovat viruslääkkeitä. Asikloviirivoiteita- ja valasikloviiritabletteja saa apteekista ilman reseptiä.

Huuliherpes - tarttuminen

Huuliherpes tarttuu kosketuksessa melko herkästi. Siksi aktiivisen huuliherpeksen aikana tarttumisen estämiseksi on vältettävä alueen turhaa koskettelua, pestävä käsiä ja huolehdittava hyvin suuhygieniasta. Huuliherpeksen tarttumista ehkäisee myös oireilevan alueen puhtaanapito.

Aktiivisen huuliherpeksen kanssa ei ole hyvä mennä hammaslääkäriin tai muulle suun terveydenhuollon käynnille.

Herpes ja raskaus

Joillakin naisilla herpes oireilee raskausaikana tavallista enemmän. Jos herpes on sukuelimissä, siitä tulee mainita neuvolassa heti raskauden alussa. Huuliherpes ei aiheuta tartuntavaaraa sikiölle, sillä virus ei ole verenkierrossa.

Huuliherpes lapsella

Myös lapsi voi saada herpestartunnan. Yleisimmin tauti puhkeaa ensimmäisen kerran 3–5-vuotiaana. Alle 3-vuotiaalla lapsella herpesvirus aiheuttaa suutulehduksen, johon voi liittyä myös lievä kuume. Oireileva lapsi kannattaa viedä aina lääkäriin.

Teksti: Asiantuntijana haastateltu ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamoa.

Lue lisää:

Tietoa genitaaliherpeksestä

Ihotaudit ja niiden hoito

Luo schema UKK-osiosta
Off