Kierukka

Kierukka on kohdun sisään asetettava raskaudenehkäisymenetelmä, joka soveltuu sekä synnyttäneille että synnyttämättömille naisille. Kierukka on vaivaton ja pitkäaikainen ehkäisymenetelmä, jolla on erinomainen ehkäisyteho. Kierukoita on useita erilaisia: keltarauhashormonia sisältäviä hormonikierukoita ja hormonittomia kuparikierukoita. Kierukoita on myös eri kokoja.

Kierukan valinta

Eri kierukkavaihtoehdoista on syytä keskustella gynekologin kanssa, sillä sen valintaan vaikuttavat aina yksilölliset seikat. Kohdun koko ja rakenne on hyvä tutkituttaa gynekologilla ennen kierukan asettamista. Kierukan voi tuoda mukanaan vastaanotolle.

Kierukan hinta

Sairauden hoitoon (runsaiden kuukautisten hoito tai käyttö hormonikorvaushoidon osana) määrätty kierukka on edullisin asiakkaan itse etukäteen apteekista ostamana, jolloin siitä saa apteekissa Kela-korvauksen. Mehiläisestä ostetuista kierukoista ei voida antaa Kela-korvausta. Kierukan hinta on valmisteesta riippuen alle 100 eurosta noin 150 euroon. Kierukoiden käyttöikä vaihtelee: hormonikierukoissa käyttöaika on 3–8 vuotta valmisteesta riippuen, kuparikierukoissa 5–10 vuotta.

Hormonikierukka vai kuparikierukka?

Hormonikierukka

Runsaista tai kivuliaista kuukautisista kärsivälle hormonikierukka on paras valinta, sillä se vähentää voimakkaasti vuodon määrää ja auttaa yleensä kuukautiskipuihin. Hormonikierukka on ehkäisyteholtaan paras kierukka. Pienelle osalle hormonikierukan käyttäjistä voi tulla sivuvaikutuksena etenkin käytön alussa rintojen arkuutta, ihon rasvoittumista tai aknea tai ohimeneviä munasarjakystia. Hormonikierukoita on kahta eri kokoa ja kolmea eri hormonitasoa. Näistä Mirena®-kierukka on tehokkain runsaiden kuukautisten hoitoon. Hormonikierukkaa ei suositella rintasyövän sairastaneelle naiselle. 

Kuparikierukka

Kuparikierukka soveltuu vaihtoehdoksi niille, jotka haluavat hormonittoman vaihtoehdon. Kuparikierukka lisää kuukautisten määrää eikä sen vuoksi yleensä sovellu runsaista vuodoista kärsiville. Kuparikierukka ei vähennä kuukautiskipuja. Kuparikierukkaan liittyy myös hieman lisääntynyt bakteeriemätintulehdusten (bakteerivaginoosi) riski. Kuparikierukoita on eri kokoisia ja muotoisia.

Kierukan laitto

Ennen kierukan laittoa on aina varmistuttava, että ei ole raskaana. Luotettavaa ehkäisyä on käytettävä vähintään kierukan laittoon saakka. Mahdolliset seksitaudit (esimerkiksi klamydia) on tarvittaessa poissuljettava ennen kierukan asettamista. 

Kierukka suositellaan asetettavan viikon sisällä kuukautisvuodon alusta eli vuodon aikana tai heti sen jälkeen. Mikäli kuukautiset ovat hyvin runsaat, kannattaa kierukka asettaa vasta, kun vuoto on jo niukentunut. Jos vuotoja ei tule tai vuodot ovat epäsäännölliset, kannattaa asetusajankohdasta sopia gynekologin kanssa.

Mikäli käytössä on hormonaalinen ehkäisyvalmiste (e-pillerit, ehkäisyrengas tai -laastari, minipillerit tai ehkäisykapseli), voidaan kierukka asettaa missä tahansa kierron vaiheessa. Raskauden jälkeen kierukan voi laittaa 6–12 viikkoa synnytyksestä, kun kohtu on palautunut riittävästi. Kuukautisten alkamista ei tarvitse odottaa, mutta raskauden mahdollisuus on aina suljettava pois.

Kierukan laittoon liittyvää kipua voi vähentää ottamalla kipulääkitystä (esimerkiksi 600–800 mg ibuprofeenia ja 1 g parasetamolia) 1–1,5 h ennen kierukan laittoa. Tarvittaessa toimenpiteessä voidaan käyttää puudutusta. Toimenpiteen jälkeen ei tarvita sairaslomaa, mutta on hyvä levätä hetki. Kierukan seurantakäynneistä sovitaan gynekologin kanssa.

Erityisesti hormonikierukan laiton jälkeen kannattaa varautua ylimääräisiin vuotoihin. Mahdolliset tulehdukset tulee hoitaa hyvin gynekologin valvonnassa.

Varaa aika gynekologille

Kierukan poisto

Kierukka poistetaan, kun sen käyttöikä loppuu, jos se aiheuttaa haittaavia oireita tai jos toiveena on tulla raskaaksi. Kierukan poisto tehdään yleisimmin kuukautisten aikana, mutta se on mahdollista myös muina aikoina. Jos kuukautiskierron vaiheesta ei ole tietoa, eikä nainen halua raskautta, tulee kondomiehkäisyä käyttää viikon ajan ennen kierukan poistoa raskauden riskin välttämiseksi. Kierukan poiston jälkeen ehkäisyteho loppuu ja hedelmällisyys palaa naisen omalle yksilölliselle tasolle.

Kierukan asetuksen hinta

Kierukan asetuksen hinta muodostuu lääkärin käyntipalkkiosta, kierukan laittoon käytettävien tarvikkeiden laitosmaksusta, ultraäänitutkimuksen hinnasta ja poliklinikkamaksusta. Mikäli kierukka ostetaan Mehiläisestä, tulee edellä olevien lisäksi myös kierukan hinta. Mehiläisen lääkärikeskuksista löytyy tavallisimpia kierukoita. Jos toimenpiteessä tarvitaan puudutusta tai avustavaa henkilökuntaa, ne laskutetaan erikseen.

Asiantuntijana artikkelissa Tuuli Soini, LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Hero 3.0
Background color
Green
Description
Kierukka on vaivaton ja pitkäaikainen ehkäisymenetelmä, jolla on erinomainen ehkäisyteho. Eri kierukkavaihtoehdoista on syytä keskustella gynekologin kanssa, sillä sen valintaan vaikuttavat aina yksilölliset seikat.
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
Off
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
On
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Luo schema UKK-osiosta
Off