Koronatesti lapselle

Myös lapset voivat sairastua COVID-19-koronavirusinfektioon. Uusin koronavariantti, omikron, on herkkä tarttumaan myös lasten keskuudessa. Perusterveillä lapsilla ja nuorilla on edelleen matala riski sairastua vaikeaan koronavirustautiin.

Osta koronatesti alaikäiselle

Lue lisää:
Koronavirus ja virusmuunnokset

Milloin lapsen kanssa koronavirustestiin?

Mikäli epäilet lapsellasi koronavirustartuntaa tai hänellä on hengitystieinfektion oireita, kuten:

  • nuhaa
  • yskää
  • kurkkukipua
  • lihassärkyä
  • tai kuumetta

ja kaipaat lääkärin arviota, ota yhteyttä asiakaspalveluumme 010 414 00 tai varaa aika yksikköön ajanvarauksesta.

KORONATESTAUS MEHILÄISESSÄ

Digiklinikka auki 24/7

Pelkän koronatestin suhteen voit halutessasi olla yhteydessä myös Digiklinikkaan. Jotta voit asioida alaikäisen lapsesi tai perheenjäsenesi puolesta, sinun on ensin tehtävä perheliitos. Perheliitoksen avulla näet sekä omat että perheenjäsentesi terveystiedot yhdestä paikasta. Lisäksi voit varata aikoja, uusia reseptejä ja katsoa tutkimustuloksia.

Siirry Digiklinikalle

Lue tarkemmat toimintaohjeet

Miten valmistaudun koronavirustestiin lapsen kanssa?

Koronatestit tehdään niin aikuisilla kuin lapsillakin tavallisimmin näytteestä, joka otetaan taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta nenänielusta. Pienillä lapsilla ja vauvoilla tikku on ohuempi kuin isommilla lapsilla ja aikuisilla. Ennen testiä on hyvä niistää nenä. Jos lapsi ei vielä osaa itse niistää, riittää nenän pyyhkiminen.

Näytteen ottaminen voi jännittää lasta, joten vanhemman on hyvä kertoa lapselle pääpiirteittäin, mitä näytteenottotilanteessa tulee tapahtumaan.

Lapselle kannattaa kertoa esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Näyte otetaan nenän kautta nukkatikulla.
  • Näytteenotto voi tuntua epämiellyttävältä, mutta se on nopeasti ohi.
  • Koronavirustesti on tärkeä tehdä, joten näyte on otettava, vaikka se ei tunnukaan mukavalta.

Testin epämiellyttävyyttä ei kannata vähätellä lapselle, mutta turhaa pelottelua on kuitenkin hyvä välttää. Jokainen vanhempi on yleensä oman lapsensa asiantuntija, joka tietää, miten paljon ja millä tavalla näytteenotosta kannattaa lapselle kertoa.

Lapsen kanssa koronatestissä – toimi näin

Koronavirusnäytteen ottaminen voi olla myös aikuiselle uusi ja jännittävä tilanne. Vanhemman on tärkeä pysyä myös itse rauhallisena ja muistaa hengittää. Aikuisen rauhallinen käytös rauhoittaa yleensä myös lasta.

  1. Näytteenottotilanteessa vanhemman on hyvä ottaa lapsi syliin, jotta testaus sujuu helpommin.
  2. Nukkatikku voi kutittaa nenässä, jolloin lapsi liikuttaa herkästi päätään, mutta näytteenoton onnistumiseksi pää olisi pidettävä paikallaan.
  3. Vanhemman tärkeä tehtävä on pitää lasta paikallaan toisella kädellä käsistä ja toisella otsasta kiinni pitäen.

KORONATESTAUS MEHILÄISESSÄ

Korvaako lapsen sairaskuluvakuutus koronavirustestin?

Useimmiten lapsen sairaskuluvakuutus korvaa koronavirustestin, kun siihen on lääkärin lähete ja se on osa sairauden hoitoa. Tarkista etukäteen vakuutusehdoista tai vakuutusyhtiöltäsi, korvaako vakuutus koronavirustestin ja saatko käynnille suoralaskutusluvan. 

Lue lisää:
Vakuutusasiointi Mehiläisessä

Milloin ja mistä näen lapsen testituloksen?

Koronatestitulos valmistuu yleensä 1–2 vuorokaudessa. Koronatestitulos on nähtävissä OmaMehiläinen-palvelussa heti kun laboratorioanalyysi on valmistunut. Yleensä testitulos on valmis 1–2 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta, myös viikonloppuisin. Analysoimme testejä vuorokauden ympäri, joten testitulos voi tulla myös keskellä yötä.

Siirry OmaMehiläiseen

Voit käyttää OmaMehiläistä puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen sovelluskaupasta. Voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-verkkoversiota.

Jotta voit nähdä alaikäisen lapsen testituloksen OmaMehiläisessä, sinun on tehtävä perheliitos. Lue ohjeet perheliitoksen tekemiseksi

Lisätietoa Mehiläisen koronatesteistä ja koronatestien tuloksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löydät ajankohtaista tietoa lasten koronavirustestaukseen, varhaiskasvatukseen ja kouluun palaamiseen liittyen.

Lue lisää:
Lapset ja koronavirus (THL)

Asiantuntijoina artikkelissa LT, lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen ja Emmi Leskinen, bioanalyytikko.

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
Off