Laboratorioon ilman lähetettä

Saat Mehiläiseltä laboratoriotutkimuksia hyvinvointiasi askarruttaviin pulmiin myös ilman lähetettä. 

Voit myös hankkia lahjaksi terveystarkastuksen, joka sisältää laboratoriotutkimuksia.

Ilman lähetettä laboratoriotutkimuksiin

Huomioi nämä asiat, kun tulet laboratorioon ilman lähetettä:

  • Työterveysasiakkaana asioidessasi laboratoriossa sinulla on aina oltava lähete. 
  • Jos tulet laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä, kuluista ei voida maksaa Kela-korvausta eikä mahdollinen hoitokuluvakuutus pääsääntöisesti kata niitä. Tutustu Kela-korvauksen määrään ja sen maksuperusteisiin.
  • Ilman lähetettä tulevan henkilön on itse ilmoitettava haluamansa tutkimukset. Näytteenottaja ei ota kantaa tarvittaviin tutkimuksiin.
  • Kun sinulla ei ole lähetettä, voit silti varata ajan etukäteen. Halutessasi voit tulla myös ilman ajanvarausta.

Voit tilata laboratoriokokeet ilman lähetettä myös Puhdin kautta. Puhti on osa Mehiläistä ja tutkimukset otetaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mitkä laboratoriokokeet eivät vaadi lähetettä?

Voit mennä laboratorioon ilman lähetettä muun muassa seuraaviin tutkimuksiin:

  • Alkoholimarkkeritesti: Verestä tehtävällä alkoholimarkkeritestillä saadaan tietoa terveyttä vahingoittavasta alkoholinkäytöstä. Alkoholimarkkeritestilla mitataan veren fosfatidyylietanolipitoisuutta (B-PEth). Kyseistä yhdistettä muodostuu verenkiertoon ainoastaan alkoholinkäytön seurauksena.
  • D-vitamiinin riittävä saanti: Jos haluat varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin, verinäytteestä tehtävällä määrityksellä voidaan mitata D-25-vitamiini-pitoisuus. Se kertoo, saatko riittävästi D-vitamiinia. Näytteenotto ei edellytä paastoa eikä tarkkaa ajoitusta vuorokauden aikaan.
  • Huoleton-terveystarkastus: Terveydentilaasi tutkitaan monipuolisten laboratoriokokeiden ja hoitajan vastaanotolla tehtävän tarkastuksen avulla. Voit hankkia Huoleton-terveystarkastuksen myös lahjaksi.
  • Keliakia: Verikokeen lisäksi varmuus keliakiasta saatetaan varmistaa myös tähystystutkimuksella ja näytteenotolla ohutsuolesta. Nykyään pelkkä verikoe voi riittää keliakiadiagnoosiin (keliakiaseulontapaketti: kudostransglutaminaasi- ja endomysium-vasta-aineet sekä immunoglobuliini -A).
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu kilpirauhasen toiminnan häiriö: Kilpirauhassairauksien mahdollisuutta voidaan tutkia kilpirauhashormonien määrityksellä: verinäytteen tyreotropiini, TSH ja vapaa tyroksiini T4-V.
  • Kolesteroli ja muut verisuonisairauksien riskitekijät: Voit mittauttaa laboratoriossamme lipidit (veren rasvat). Näitä ovat esim. kolesterolimittaus, johon kuuluu hyödyllinen kolesteroli (HDL), ja haitalliset kolesterolit (non-HDL ja LDL) ja triglyseridi-arvot. Lisäksi voit mittauttaa muita merkkiaineita, kuten apolipoproteiinit (ApoA1 ja ApoB), joista voi selvittää kohonnutta sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  • Laktoosi-intoleranssi: Jos maitotuotteet aiheuttavat sinulle vatsavaivoja ja epäilet, ettet siedä laktoosia eli maitosokeria, verinäytteestä voidaan tutkia laktoosi-intoleranssin geneettinen taipumus.
  • Liikkujan terveystarkastus: Laboratoriokokeiden (lepo-EKG, PVK+T, Ferritiini) ja lääkärin vastaanotolla suorittaman tutkimuksen pohjalta tehtävän terveystarkastuksen tavoitteena on antaa tietoa liikkujan yleisestä terveydentilasta ja antaa hyvän pohjatiedon harjoittelun aloittamiseen ja kehittämiseen kohti tavoitteita. Voit hankkia liikkujan terveystarkastuksen myös lahjaksi. 
  • Maksa-arvot: Liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamaa maksan rasittuneisuutta voidaan tutkia muun muassa punasolujen kokomittauksin ja maksaentsyymien tutkimuksilla (E-MCV, P-GT, P-ALAT). 
  • Munuaisten toiminta: Munuaisten toimintaa voidaan tutkia virtsa- ja verinäytteellä.
  • Raskaustesti: Raskaustesti verinäytteestä osoittaa onnistuneen raskauden alkamisen jo noin 10 vuorokauden kuluttua hedelmöityksestä. Verinäyte on virtsanäytettä luotettavampi raskauden alkuvaiheessa.
  • Sukupuolitaudit: Sukupuoliteitse tarttuvien tautien epäilyille tutkimusvalikoimassamme on tarjolla muun muassa klamydia-, tippuri- ja kuppatutkimukset sekä HIV-testaus.
  • Perusverenkuva: Verenkuvassa nähdään muun muassa hemoglobiini, sekä punasolujen, valkosolujen ja trombosyyttien eli verihiutaleiden määrät.

Laboratoriokokeiden tulokset

Sovi lääkärisi kanssa, miten saat laboratoriokokeiden tulokset ja niiden tulkinnan. Voit katsoa tulokset myös itse OmaMehiläinen-palvelusta, jota voit käyttää verkkoselaimessa tai mobiilisovelluksella.

Jos käyt laboratoriotutkimuksissa ilman lähetettä, et saa lääkärin tulkintaa tuloksista. Tuloksista on kuitenkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa, jolloin voidaan arvioida muun muassa, mistä tulokset johtuvat ja tarvitaanko tilanteeseen jatkoseurantaa, hoitoa tai lääkitystä.

Varaa aika lääkärille OmaMehiläisestäMehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00.

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
Off