Ummetus tarkoittaa harvoin tapahtuvaa ja kivuliasta ulostamista. Ummetuksessa ulostemassa ahtautuu suoleen. Lasten ummetus on usein syynä lapsen toistuviin vatsakipuihin. Tyypillisintä ummetus on 3–6-vuotiailla lapsilla. Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua jos lapsen ummetus ei helpotu kotikonstein. Vauvojen ummetusta on helppo hoitaa kotona ruokavaliolla.

Varaa aika pediatrille

Lapsen ummetus - oireet

Lapsi saattaa kärsiä ummetuksesta, mikäli:

  • lapsi kakkaa harvemmin kuin kolmen päivän välein
  • ulostaminen on kivuliasta
  • ulosteet ovat kovia ja runsaita
  • lapsi välttelee tai panttaa ulostamista
  • lapsen alushousut tahriintuvat ulosteesta

Joskus lapsi voi kärsiä ummetuksesta, vaikka vatsantoiminta vaikuttaa toimivalta. Toisinaan ummetus voi aiheuttaa myös ylivuotoripulia ja vatsa voi olla löysällä. Ummetukseen voi liittyä myös refluksioireita ja närästystä.

Mistä lapsen ummetus johtuu?

Lapsen ummetus on yleensä toiminnallista. Sen alkamiselle ei useimmiten löydy selvää syytä. Joskus ummetuksen taustalla voi olla pottaharjoitteluun liittyvä protesti ja kakkaamisen tahallinen pidättäminen. Toiminnallinen ummetus on yleisempää pojilla kuin tytöillä.

Ummetuksesta kärsivä lapsi joutuu helposti kierteeseen, jossa yksi asia pahentaa toista.

Lapsen ummetuksen hoito kotikonstein

Lapsen lievää ummetusta hoidetaan kotikonstein kiinnittämällä huomiota ruokavalioon ja syömisen säännöllisyyteen. Lapsen ruokavalion tulee sisältää tarpeeksi kuitua. Riittävästä veden juomisesta tulee huolehtia. Maidon määrä kannattaa rajoittaa päivässä puoleen litraan.

Lapsen kakkaamisesta pyritään saada päivittäistä. Vessakäynnin tulee olla rauhallinen toimitus, ja suolen tyhjentyä mahdollisimman hyvin. Vanhempi voi tukea lapsen suoriutumista lapsen iästä riippuen erilaisilla kannustimilla, esimerkiksi vessaan tehtävällä tarrataululla.

Vauvojen ummetus

Vauvojen vatsantoiminta on hyvin yksilöllistä. Imeväisikäisen ulostusväli saattaa olla jopa kaksi viikkoa - kyse ei siis välttämättä ole vauvojen ummetuksesta. Mikäli vauva kasvaa normaalisti, eikä pitkä ulostusväli vaikuta aiheuttavan vauvalle kipua, ei yleensä ole syytä huoleen. Vauvojen ummetuksen hoidoksi voi korvikkeen tai pumpatun rintamaidon sekaan lisätä mallasuutetta. Kiinteitä syövälle vauvalle voi puolestaan antaa esimerkiksi porkkanaraastetta tai luumusosetta, jotka usein auttavat suolen toimintaa.

Kiinteiden ruokien aloitus voi aluksi hidastaa vauvan vatsantoimintaa. Myös allergia voi aiheuttaa ummetusta, mutta se on verraten harvinaista.
Vatsan hierominen ja jalkojen jumppaaminen voivat edistää vauvan kakkaamista.

Milloin lääkäriin?

Lapsi on hyvä viedä lääkäriin, mikäli ulostaminen ei helpotu kotikonstein, lapsella on toistuvia vatsakipuja tai ummetus aiheuttaa esimerkiksi kouluikäisellä kotiin jäämistä. Lääkäri voi määrätä ummetuksen hoitoon lääkkeitä ja opastaa mahdollisten peräruiskeiden käyttöä.

Vauva kannattaa viedä lääkäriin, mikäli hän kärsii ummetusoireista ja on lisäksi kipeän oloinen.

Varaa aika lastenlääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla ajanvaraukseen 010 414 00.

Tutustu Mehiläisen lastenlääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, LT Petri Koponen.