Käsikirurgi hoitaa ranteen ja käden alueen vammoja ja kiputiloja

Käsikirurgi on käsikirurgiaan erikoistunut erikoislääkäri. Käsikirurgi hoitaa ranteen ja käden alueen vammoja ja kiputiloja. Moni käsikirurgin hoitama vamma tai vaiva on syntynyt esimerkiksi urheillessa, rasittavassa työssä tai kaatumisen tai muun tapaturman seurauksena.

Käsikirurgin vastaanotolle hakeudutaan myös epämääräisten tai itsestään alkaneiden käden ja käsivarren alueen kipujen vuoksi.

Varaa aika käsikirurgille

Mitä käsikirurgi tekee?

Käsikirurgin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kyseessä on:

Käsikirurgin tutkimus alkaa ongelman kartoituksella: Missä tilanteissa tai liikkeissä kipua tai muita oireita esiintyy? Miten käsi toimii? Mitä sillä ei pysty tekemään? Tutkimuksen tärkeimpiä työkaluja ovat lääkärin silmät ja kädet.

Käsikirurgi teettää tarvittaessa tutkimusta täydentävät röntgen- tai magneettikuvaukset ja mahdollisesti ultraäänikuvauksen. Röntgenkuvaus paljastaa luunmurtumat ja ultraääni tulehduksen. Magneettikuvausta käytetään ensisijaisena tutkimuksena, jos epäillään esimerkiksi nivelsidevammoja. Lisäksi magneettikuvaus toimii diagnoosia täydentävänä tai tarkentavana tutkimuksena, jos röntgenin ja ultraäänen avulla ei päästä selvyyteen diagnoosista.  Hermoratatutkimuksessa selvitetään mahdollisia hermovaurioita ja pinnetiloja.

Vain pieni osa käsikirurgin hoitamista vammoista hoidetaan leikkauksella. Suurimpaan osaan ongelmista paras hoito on esimerkiksi fysioterapia, toimintaterapia, lastoitus, kipsaus tai kortisonihoito. Esimerkiksi rasitusvammaa hyvin harvoin leikataan, sillä parhaiten vaivaan auttaa lepo.

Milloin käsikirurgin vastaanotolle?

Jos käsi kipeytyy tapaturman seurauksena tai itsestään, on hyvä suunnata käsikirurgin vastaanotolle. Myös käden puutuminen ja kipu käden nivelissä, jänteissä tai ranteessa ovat syitä hakeutua lääkäriin.

Varaa aika käsikirurgille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00.

Varaa aika käsikirurgille

Tutustu Mehiläisen ammattitaitoisiin käsikirurgeihin.

Artikkelissa asiantuntijana käsikirurgian erikoislääkäri Tiina Ikävalko.