Bettskenor är ett sätt att behandla funktionsstörningar i munhålan och tänderna. En bettskena som en tandläkare låtit tillverka hjälper tuggmusklerna att slappna av och förhindrar nötning av tänderna samt smärtor i käken.
- Bettskenor används inom tandvården för att behandla funktionsstörningar.
- En bettskena hjälper till att avlasta tuggmusklerna, skyddar tänderna från nötning och förhindrar smärta i käken.
- Tandläkaren låter tillverka bettskenor som är individuellt utformade för varje patient, och även andra behandlingsformer kan ingå i vården.
En bettskena används för att behandla funktionsstörningar i käksystemet, såsom muskel- eller ledbesvär, som diagnostiserats av en tandläkare. Även tandgnissling, dvs. bruxism, kan behandlas med bettskena. Funktionsstörningar i käksystemet kan bland annat förekomma i form av:
- muskelstelhet i ansiktet och i nack- och skulderområdet
- smärta i käklederna eller i tuggmuskulaturen
- svårighet att öppna munnen
- ljud från käkleden
Behandling med bettskena är lämplig för nästan alla vuxna som lider av funktionsstörningar i käksystemet. En bettskena kan däremot vara olämplig för personer som lider av sömnapné eftersom en bettskena som används på natten kan förvärra sömnapnén eller öka mängden snarkningar. I sådana fall kan en speciell sömnapnéskena övervägas.
För barn rekommenderas behandling med bettskena endast under överinseende av en specialisttandläkare som är specialiserad på tandreglering. Bettet hos ett växande barn utvecklas ännu och en bettskena kan påverka tandutvecklingen och käktillväxten negativt. Det är därför viktigt att behandlingen övervakas noga.
Läs mer:
Det är viktigt att sköta om barnens tänder
Beslutet att inleda behandling med bettskena fattas på grundval av en individuell undersökning och diagnos av tandläkare.
Tandläkaren tar antingen digitala 3D-modeller eller traditionella modeller av tanduppsättningen utifrån vilka tandlaboratoriet tillverkar en bettskena. Vid nästa besök provar tandläkaren bettskenan i munnen och ser till att den fungerar som den ska.
Behandlingen med bettskena kan inkludera kontrollbesök för att kontrollera om önskat resultat har uppnåtts. Beroende på funktionsstörningens svårighetsgrad kan behandlingen behöva följas upp i upp till ett år.
En bettskena används som regel på natten, då användningen av käksystemet i allmänhet är ofrivillig. Bettskenan kan även användas under dagen så mycket som man vill och har möjlighet att göra det.
Omedveten massage och stretchning av tuggmusklerna har visat sig vara fördelaktig i behandlingen av funktionsstörningar i käksystemet.
Bettskenan används så länge som symtomen som beror på funktionsstörningar i käksystemet uppträder. Om symtomen försvinner, kan även användningen av skenan pausas. Skenan håller länge bara den förvaras på rätt sätt. Ibland ändrar skenan eller bettet form, vilket gör att skenans passform försämras. I så fall bör du uppsöka en tandläkare som kan forma skenan så att den går att använda igen.
Resultaten av behandlingen beror på svårighetsgraden hos funktionsstörningen i käksystemet. Som snabbast ger behandlingen med bettskena effekt redan inom ett par veckor. I svåra fall kan det ta betydligt längre tid att uppnå resultat. Ju mer krävande utgångsläget är, desto viktigare är det att en tandläkare följer med hur behandlingen framskrider.
Behandlingen av funktionsstörningar i käksystemet med bettskena lyckas inte alltid och då krävs fortsatta behandlingar. Bland annat fysioterapi, akupunktur, medicinsk behandling, ljudterapi eller kylbehandling kan användas tillsammans med eller ensamt vid behandling med bettskena. Du bör själv delta aktivt i behandlingen för att funktionsstörningen i käksystemet ska bli bättre.
Expert i artikeln är specialisttandläkare Antti Kämppi som har specialiserat sig på protetik och bettfysiologi.
Priset för behandlingen med bettskena består av tandläkarens arbete och laboratoriets andel. Priset beror på om behandlingen utförs av en tandläkare eller av en specialisttandläkare som är specialiserad på bettfysiologi. Bekanta dig med prislistan sidans nedre del under avsnittet "Prislista och betalning".
Läs om Hammas Mehiläinens experter på bettfysiologi och protetik . Boka tid via Mehiläinens tidsbokningstjänst eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000.
Ställ frågor på Digikliniken för tand- och munhälsa
På Digikliniken för tand- och munhälsa får du hjälp på distans i frågor som rör munhälsa och symtom. På munhälsovårdsexpertens distansmottagning får du råd, anvisningar för egenvård och rekommendationer om eftervård.
Bettskenans effekt är individuell och beror på vilken typ av funktionsstörning det är fråga om och hur allvarlig funktionsstörningen är. Vissa kan märka bettskenans effekt redan efter några dagar medan andra känner av effekten först efter flera veckor eller månader.
En bettskena tillverkas utifrån tandläkarens undersökning av tuggorganen. Tandläkaren tar noggranna kopior av dina tänder och skickar kopiorna till ett tandtekniskt laboratorium där bettskenan framställs och utformas för att passa just dig.
En bettskena tillverkas utifrån tandläkarens undersökning av tuggorganen. Tandläkaren tar noggranna kopior av dina tänder och skickar kopiorna till ett tandtekniskt laboratorium där bettskenan framställs och utformas för att passa just dig.
Hur länge en bettskena ska användas är individuellt. I vissa fall används bettskenan endast på natten och i andra fall hela dagen. Tandläkaren bestämmer för dig en passlig användningstid och behovet av uppföljning.