Runsaat kuukautiset ja niiden hoito
Runsaat kuukautiset ovat yleinen vaiva, josta jopa joka kolmas nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Normaali kuukautisvuodon kesto on 2–8 vuorokautta, keskimäärin viisi päivää.
Virtsankarkailun leikkaushoito
Naisen ponnistusvirtsankarkailua voidaan hoitaa virtsankarkailun leikkaushoidolla, TVT- tai TOT-leikkauksella, jossa keskivirtsaputken alle asetetaan sulamaton nauha. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, jotta nauhan kireys voidaan arvioida kunnolla. Virtsankarkailun leikkaushoidolla saadaan yleensä pitkäaikainen hyöty, mutta kaikille naisille leikkaus ei kuitenkaan sovellu, minkä vuoksi leikkaava lääkäri arvioi soveltuvuuden aina tarkoin ennen leikkauspäätöstä.
Synnytyksen jälkitarkastus
Synnytyksen jälkitarkastus tehdään 5–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Jälkitarkastus on synnytyksen jälkeen tärkeä seurantakäynti, jolla kartoitetaan perheen arjen sujumista ja äidin toipumista synnytyksestä. Jälkitarkastuksessa kiinnitetään huomio synnyttäneen äidin fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä arvioidaan, onko toipuminen ollut normaalia. Jos havaitaan tuen tarvetta, selvitetään, mitä apua, ohjausta tai tukea perheelle voidaan järjestää. Tällä vältetään se, ettei tilanne jää rasittamaan perheen arkea tai vaikuta esimerkiksi myöhemmin perhesuunnitteluun.
Liikunta synnytyksen jälkeen
Liikunta auttaa kehon palautumista synnytyksestä, ehkäisee veritulppia ja pitää myös mielen virkeämpänä. Liikunnan voi aloittaa synnytyksen jälkeen kotiuduttuasi heti, kun vointi sen sallii. On kuitenkin tärkeää, että liikunnan rasitus on alkuun kevyttä. Alussa liikunnaksi riittää esimerkiksi rauhallinen kävely vaunujen kanssa. Rinnat kannattaa tyhjentää ennen liikuntaa ja käyttää tukevia urheiluliivejä, jotta välttyy rintojen kipeytymiseltä.
Synnytyksestä palautuminen
Raskaus ja synnytys ovat valtavia muutoksia naisen kehossa. Synnytys on naiselle unohtumaton kokemus sekä fyysisesti että henkisesti, ja siitä mahdollisimman hyvä toipuminen on tärkeää. Äidin hyvinvointi edistää myös vauvan ja muun perheen hyvää oloa.
Gynekologille missä vain – miten etävastaanotto toimii?
Bartholiniitti eli häpyhuulen rauhasen tulehdus
Bartholinin (tai usein Bartholin) rauhaset eli emättimen isot eteisrauhaset sijaitsevat osittain isojen häpyhuulten takana emättimen suuaukon vieressä muutaman senttimetrin syvyydessä. Rauhasia on kaksi ja ne ovat kooltaan noin pavun kokoisia. Rauhasten tehtävä on tuottaa limaa ja kosteuttaa emättimen aukkoa.
Rauhasen tulehtuessa voi muodostua arka, punoittava ja kuumoittava paise. Tulehdus on tavallisesti bakteerien aiheuttama sekainfektio.
Naisen terveys
Naisen terveyden tukena eri elämänvaiheissa on asiantunteva luottogynekologi. Itsestä huolehtiminen on tärkeää ja gynekologikäynti kannattaa mieluummin varata nyt kuin lykätä tuonnemmaksi.
Kun tarvitset gynekologin apua, varaa aika verkkoajanvarauksesta tai soita asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00.