Epävakaan persoonallisuushäiriön oireet ja hoito

Epävakaa persoonallisuus on persoonallisuushäiriö, jota kuvaa hankaluus hallita erityisesti kielteisiä tunteita. Tämän vuoksi mieliala vaihtelee usein ahdistuneesta masentuneisuuteen tai vihaisuuteen. Lisäksi tilaan liittyy huomattavaa impulsiivisuutta, eli taipumusta toimia hetken mielijohteesta ja seurauksista välittämättä. Tämä voi näkyä esimerkiksi päihteiden käyttönä, harkitsemattomana seksikäyttäytymisenä tai ahmimisena. Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä kokee usein myös voimakasta häpeää ja voi jopa kokea, ettei hän ansaitsisi elää.

Älä epäröi hakea apua, jos oman tai läheisesi persoonallisuuden vaihtelut mietityttävät. Epävakaata persoonallisuutta voidaan hoitaa pääsääntöisesti psykoterapeuttisilla menetelmillä.

Tutustu psykoterapeutteihimme ja varaa aika

Epävakaa persoonallisuus ja ihmissuhteet

Epävakaa persoonallisuus heijastuu voimakkaasti ihmissuhteisiin. Tilasta kärsivän ihmissuhteet ovat usein monimutkaisia ja ongelmallisia, ja ne saattavat esimerkiksi olla hyvin intensiivisiä, mutta myös katketa yhtäkkisesti. 

Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivä pelkää usein toisten kielteisiä arvioita itsestään. Tällaisia arvioita kohdatessaan hän voi kokea voimakasta hylätyksi tulemisen pelkoa ja siihen liittyvää tarvetta takertua toiseen ihmiseen. Usein kiistat ja erimielisyydet ihmissuhteissa kärjistyvät riidoiksi ja joskus jopa vihaksi tai väkivallaksi, joita epävakaasta persoonallisuudesta kärsivän on vaikea hallita.

Monesti intensiivisten tunnekokemusten ja impulsiivisen käyttäytymisen taustalla on historiaa emotionaalisesta laiminlyönnistä ja traumoista, hylätyksi tulemisen pelkoa, perintötekijöitä tai taipumusta ahdistua tai tuntea vihan tunteita. Ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat ovatkin seurausta pitkästä prosessista, jossa aiemmat kielteiset kokemukset ja turvattomuus ihmissuhteissa ovat olleet mukana johtamassa epävakaaseen persoonallisuuteen.

Psykiatriset häiriöt ja päihdeongelmat

Epävakaaseen persoonallisuuteen liittyy myös tavallista suurempi muiden psykiatristen häiriöiden ja päihdeongelmien riski. Esimerkiksi syömishäiriöt, kuten bulimia ja anoreksia, päihteiden liikakäyttö sekä eri ahdistuneisuushäiriöt ovat varsin yleisiä. Taipumus toimia impulsiivisesti ja hetken mielijohteesta lisää myös riskikäyttäytymistä esimerkiksi seksuaalisuuden sekä päihteiden käytön kanssa. 

Myös itsetuhoiset ajatukset, itsensä satuttaminen esimerkiksi viiltelyllä ja muu itsetuhoinen käyttäytyminen ovat yleisiä. Usein itsensä vahingoittaminen, jota esiintyy epävakaassa persoonallisuudessa, liittyy ennemmin ahdistuksen lievittämiseen kuin haluun päättää oma elämä. Silti noin joka kymmenes epävakaasta persoonallisuudesta kärsivistä kuitenkin kuolee lopulta itsemurhaan, mahdollisesti osin impulsiivisuuden vuoksi.

Epävakaan persoonallisuushäiriön ennuste ja hoito

Epävakaata persoonallisuutta voidaan hoitaa, ja pääsääntöisesti näin tehdään psykoterapeuttisilla menetelmillä. Epävakaan persoonallisuuden ennuste on melko myönteinen, sillä 10 vuoden kuluttua enää pieni osa diagnoosin aiemmin saaneista täyttää diagnostiset kriteerit. 

Psykoterapia on jokaiselle asiakkaalle yksilöllistä hoitoa. Terapiassa voidaan esimerkiksi pyrkiä lisäämään omanarvontuntoa, omien tunteiden tunnistamista ja ymmärtämistä, käyttäytymisen säätelyä, ihmissuhdetaitoja sekä kykyä selvitä haasteellisista tilanteista. Toisinaan joitakin oireita, kuten tuskaisuutta tai epävakaaseen persoonallisuuteen liittyviä muita psykiatrisia oireita voidaan hoitaa myös lääkkeillä.

Mikäli kaipaat apua asiantuntijan valintaan, voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme puhelimitse numerosta 010 414 00 (avoinna 24/7) tai verkkoajanvarauksemme chatissa. Voit myös keskustella Digiklinikan Huoli omasta jaksamisesta -chatissa tai varata ajan neuvontakäynnille.

Varaa aika neuvontakäynnille

Tutustu psykoterapeutteihimme ja varaa aika

Asiantuntijana artikkelissa LT, psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti Teijamari Laasonen-Balk.

Tarkistuspäivämäärä
Luo schema UKK-osiosta
Off