Asiantuntijat-osion otsikko
Asiantuntijat
Lisää aiheesta -otsikko
Lisää aiheesta
Luo schema UKK-osiosta
On
Näytä asiantuntijat
On
Näytä kaikki kategorian UKK-kysymykset
Off
Näytä lisää aiheesta
On
Näytä lisää aiheesta kategorian perusteella
On
Näytä toimipisteet
On
Näytä UKK-osio
On
Osaamisalue (oaid)
Toimipisteet-osion otsikko
Toimipisteet
UKK-osion otsikko
Usein kysyttyä vatsaelinkirurgiasta
Sisältö
Body

Vatsa tai peräaukon oireiden varhaisessa vaiheessa on hyvä hakeutua vatsaelinkirurgin vastaanotolle. Oireiden syitä selvitetään usein laboratoriokokeilla ja esimerkiksi ultraääni-, tietokonetomografia- tai magneettikuvauksilla sekä ruokatorven, mahalaukun ja paksusuolen tähystyksillä.

Vaivoja voidaan hoitaa usein ruokavalio-ohjauksella tai lääkehoidolla. Leikkaushoidon tarve määritetään aina yksilöllisesti ja sen tekee gastrokirurgi.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Milloin vatsaelinkirurgille?
Otsikkotaso
h2
Body

Vatsan alueen tähystykset, joita kutsutaan myös endoskooppisiksi tutkimuksiksi, ovat lääketieteellisiä toimenpiteitä, joissa käytetään endoskooppia eli tähystintä, jonka päässä on valo ja kamera. Tähystyksen avulla lääkärit voivat tarkastella ruuansulatuskanavan sisäpintoja, kuten ruokatorvea, mahalaukkua ja paksusuolta. Tähystyksiä käytetään monenlaisten sairauksien ja oireiden diagnosointiin, hoitoon ja seurantaan.

Tähystysten aikana voidaan ottaa myös koepaloja (biopsioita) tarkempia tutkimuksia varten tai suorittaa pieniä toimenpiteitä, kuten polyyppien poistoja tai verenvuodon tyrehdyttämistä.

Yleisimmät vatsan alueen tähystykset:

  • Mahalaukun tähystys eli gastroskopia: Tehdään, jos hoidoista ei ole apua pitkäaikaiseen tai toistuvaan ylävatsakipuun, on nielemisvaikeuksia tai jos epäillään mahahaavaa tai pohjukaissuolihaavaa. Gastroskopiaan valmistaudutaan erillisten ohjeiden mukaisesti. Lue lisää mahalaukun tähystyksestä.
  • Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia: Tehdään usein henkilöille, joilla on veristä ulostetta, pitkittynyttä vatsakipua, muutoksia suolen toiminnassa tai laihtumista ilman selvää syytä tai joilla on diagnosoitu tulehduksellinen suolistosairaus, kuten haavainen paksusuolitulehdus tai Crohnin tauti. Kolonoskopiaan valmistaudutaan erillisten ohjeiden mukaisesti. Lue lisää paksusuolen tähystyksestä.
  • Peräsuolen tähystys eli proktoskopia: Tähystys auttaa diagnosoimaan, seuraamaan ja hoitamaan peräsuolen alaosan sairauksia. Proktoskopia voidaan tehdä vastaanotolla ilman erillistä valmistautumista.
CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Vatsan alueen tähystykset
Otsikkotaso
h2
Body

Vatsan alueen leikkaukset ovat kirurgisia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat vatsaontelon elimiin tai vatsanpeitteisiin. Näitä leikkauksia voidaan tehdä monista syistä, kuten sairauksien, vammojen tai muiden terveysongelmien hoitamiseksi. Vatsan alueen leikkaukset voivat olla joko avo- tai tähystyskirurgisia (tunnetaan myös nimellä laparoskopia). Nykyään suositaan yhä enemmän tähystyskirurgiaa, jolloin toipuminen on avoleikkauksiin verrattuna huomattavasti nopeampaa. Näissä leikkauksissa pienten viiltojen kautta viedään leikkausalueelle laparoskooppinen videokamera ja erikoisinstrumentit, joilla leikkaus suoritetaan.

Vatsan alueen leikkauksen tyyppi ja laajuus riippuvat henkilön tilasta ja hoidettavasta ongelmasta. Leikkaukseen valmistautuminen ja toipuminen voivat vaihdella suuresti riippuen toimenpiteen monimutkaisuudesta ja yleisestä terveydentilasta.

Potilaille annetaan aina ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen sekä ohjeet toipumiseen ja jälkihoitoon leikkauksen jälkeen.

Yleisimmät vatsan alueen leikkaukset:

  • Sappirakon poisto eli kolekystektomia: Yleensä sappikivien tai sappirakon tulehduksen vuoksi. Lue lisää sappirakon poistosta.
  • Tyrän korjausleikkaus eli hernioplastia:Nivustyrän, napatyrän tai arpityrän korjausleikkaus.
  • Peräpukamien ligeeraus eli kumilenkkihoito (hirttäminen): Yleinen ja tehokas hoitomenetelmä sisäisten peräpukamien hoitoon, joka tehdään yleensä silloin, kun peräpukamat eivät ole paikallishoitotuotteilla parantuneet.
  • Peräpukamaleikkaus eli hemorrhoidektomia: Tehdään kun peräpukamat aiheuttavat merkittävää oireilua, kuten kipua, verenvuotoa tai tulehdusta ja muut hoitomuodot eivät ole tuottaneet toivottua tulosta tai kun peräpukamat ovat erityisen suuret.
  • Peräaukon fistelin ja haavauman leikkaus: Tehdään, jos muut hoitomuodot eivät ole tuottaneet toivottua tulosta tai fistelit aiheuttavat toistuvia infektioita tai oireita, jotka vaikeuttavat jokapäiväistä elämää.

Asiantuntijana vatsaelinkirurgian erikoislääkäri ja dosentti Johanna Savikko.

CTA-painikkeen tyyli
Vihreä
Näytä sisällysluettelossa
On
Otsikko
Vatsan alueen leikkaukset 
Otsikkotaso
h2
Sivukohtainen UKK
Kysymys
Mitä on vatsaelinkirurgia?
Vastaus

Vatsaelinkirurgia on kirurgian ala, joka keskittyy vatsan alueen elinten, kuten mahalaukun, suoliston, maksan, sappirakon ja haiman sairauksien ja vammojen hoitoon.

Kysymys
Milloin vatsaelinkirurgiaan tulisi hakeutua?
Vastaus

Vatsaelinkirurgia on tarpeen, jos kärsii vatsan alueen sairauksista tai oireista, jotka eivät parane lääkehoidolla tai muilla hoitomenetelmillä.

Kysymys
Mitä riskejä vatsaelinkirurgiaan liittyy?
Vastaus

Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, kuten infektio- ja verenvuotoriskejä. Riskit vaihtelevat toimenpiteen ja potilaan yksilöllisten tekijöiden mukaan.

Kysymys
Miten vatsaelinkirurgiseen toimenpiteeseen voi valmistautua?
Vastaus

Valmistautumiseen voi sisältyä paasto, suoliston tyhjennys, lääkityksen tauottaminen tai yleisen terveydentilan tarkistus. Lääkäri antaa aina tarkat yksilölliset ohjeet.

Kysymys
Kuinka kauan toipuminen vatsaelinkirurgisesta leikkauksesta kestää?
Vastaus

Toipumisaika riippuu leikkauksen laajuudesta ja potilaan yleisestä terveydestä, ja se voi vaihdella muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin.

Kysymys
Mitä komplikaatioita vatsaelinkirurgiassa voi ilmetä?
Vastaus

Komplikaatioita voivat olla mm. haavainfektiot ja verenvuodot.

Kysymys
Onko vatsaelinkirurginen toimenpide kivulias?
Vastaus

Leikkauksen aikana potilas on yleensä nukutettu, joten kipua ei tunne. Leikkauksen jälkeen kipua voidaan hallita hyvin lääkityksellä.

Kysymys
Miten voin lievittää kipua leikkauksen jälkeen?
Vastaus

Kipua hoidetaan lääkärin määräämillä kipulääkkeillä. On tärkeää noudattaa lääkärin antamia annostusohjeita ja ilmoittaa, jos kipu on hallitsematonta. Vatsanalueen leikkausten jälkeen kevyt liikunta, kuten kävely, on usein suositeltavaa suolentoiminnan käynnistämiseksi, mikä usein lievittää myös leikkausalueen kipua.

Kysymys
Voinko syödä normaalisti vatsaelinkirurgisen toimenpiteen jälkeen?
Vastaus

Leikkauksen jälkeinen ruokavalio riippuu aina toimenpiteestä. Kyseessä voi olla aluksi nestemäinen tai pehmeä ruokavalio, josta ruokavalio vähitellen laajenee, kun suolentoiminta on normaalistunut.

Kysymys
Kuinka nopeasti voi palata töihin tai normaaliin arkeen leikkauksen jälkeen?
Vastaus

Paluu töihin ja normaaliin arkeen riippuu leikkauksen laajuudesta ja toipumisesta. Lääkäri antaa suosituksia toipumisajan pituudesta. Tyypillisesti sairausloma on 1–2 viikkoa vatsanalueen leikkausten jälkeen.

Kysymys
Onko vatsaelinkirurgiassa vaihtoehtoja avoimelle leikkaukselle?
Vastaus

Kyllä on. Tähystyskirurgia eli laparoskopia, on nykyään yhä yleisempi vaihtoehto, joka johtaa useimmiten myös nopeampaan toipumiseen.

Kysymys
Miten voi ehkäistä komplikaatioita ja edistää paranemista leikkauksen jälkeen?
Vastaus

Noudattamalla lääkärin antamia ohjeita ja pitämällä haava-alue puhtaana suihkuttamalla juoksevalla vedellä. Usein raskaiden esineiden nostamista tulee välttää 1–2 viikon ajan. Kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, on kuitenkin hyvä harrastaa mahdollisimman pian kirurgin ohjeiden mukaan sekä pitää yllä muutenkin terveellisiä elämäntapoja.

Kysymys
Millaista seurantaa on vatsaelinkirurgisen leikkauksen jälkeen? 
Vastaus

Usein erityistä jälkiseurantaa ei tarvita tyypillisimpien sappirakko- ja tyräleikkausten jälkeen. Tarvittaessa seuranta voi kuitenkin sisältää säännöllisiä lääkärikäyntejä, haavan tarkistuksia ja mahdollisesti lisäkokeita tai toimenpiteitä.

Kysymys
Voiko vatsaelinkirurgia vaikuttaa ruoansulatukseen pitkällä aikavälillä?
Vastaus

Joissakin tapauksissa leikkaukset voivat vaikuttaa ruuansulatukseen, mutta usein tavoitteena on palauttaa tai parantaa ruoansulatusta.

Meta title
Vatsaelinkirurgia
Meta description

Vatsaelinkirurgia eli gastrokirurgia on erikoistunut vatsan, sisäelinten sekä suoliston vaivoihin ja sairauksiin. Lue lisää ja varaa aika.

Hinnasto-osion otsikko
Hinnasto ja maksaminen
Näytä hinnasto
On
Palvelut-osion otsikko
Palvelut
Palvelukuvaukset
Palvelu
Vatsaelinkirurgin vastaanotto
Kuvaus

Vatsaelinkirurgit eli gastrokirurgit tutkivat ja hoitavat vatsaelin- ja suolistosairauksia, vatsakipuja, suolistovaivoja, peräpukamia sekä erilaisia vatsanpeitteiden ja nivusalueen tyriä.

Piilota sivukartasta
Off
Piilota haussa
Off
Näytä palvelut-osio sisällysluettelossa
Off
Hero 3.0
Background color
Green
Description
Vatsaelinkirurgia eli gastrokirurgia on erikoistunut vatsan, sisäelinten sekä suoliston vaivoihin ja sairauksiin sekä niiden kirurgiseen hoitoon. 
Image horizontal shift
0.00%
Image vertical shift
0.00%
Show breadcrumbs
On
Show title
On
Text color
White
Use hero 3.0
On
With Image
Off
Use mask
On
Show accessibility overlay
Off
Hero buttons
CTA button variant
Valkoinen
Näytä ajanvarauswidget
On
Suodata toimipisteet kaupungin mukaan
Off